StoryEditor

Urologické zápaly rozhodia glykémie

26.07.2021, 09:33
Autor:
(dia)(dia)
Zápalové ochorenie obličiek znamenalo pre Zuzanu také bolesti, že pomaly nevládala stáť na nohách. Okrem toho mala rozhádzané glykémie.

Trvalo niekoľko týždňov, kým Zuzane zistili ochorenie a nastavili správnu liečbu. Všetky ťažkosti sa začali prechladnutím na dovolenke. „Bolo to okolo roku 2012, keď som na motorke zmokla a chorá v horúčkach a na paralene som sa sedem dní túlala po Taliansku a Chorvátsku,“ spomína Zuzana, ktorá sa na cukrovku prvého typu v tom čase liečila už 24 rokov.
Najviac sa ochorenie odrazilo na glykémiách. „Striedavo sa mi zvyšovali a znižovali. Mala som otrasné výsledky,“ dodáva.
Po návrate na Slovensko jej horúčky vyskočili na štyridsiatky. „Cítila som silné tlaky v podbrušku, čo bolo horšie, bolela ma celá chrbtica a nakoniec som nevedela stáť dlhšie na nohách,“ opisuje svoj stav. Zuzana si stále myslela, že ide len o prechladnutie a domáca liečba ju vráti späť do kondície.


Napriek zdravotným problémom stále pracovala

Vtedy zabudla na bolesť. Keď sa jej zdravotný stav zhoršil natoľko, že s ťažkosťami prešla len pár metrov a takmer odpadávala, rozhodla sa vyhľadať lekára. Mala veľmi vysoké zápalové parametre, a tak sa začalo pátranie, čo je príčinou tohto problému. Až sa postupne dopracovala k urológovi. „Ten mi zistil zápal obličiek a neviem čoho ešte,“ dodáva. Schudla vtedy viac než 15 kilogramov, čo už podľa jej slov naozaj nebola sranda. „Urológ nakoniec pri niekoľkomesačnej naozaj skvelej opatere a liečbe našiel správne antibiotiká a odvtedy si dávam na seba pozor,“ skonštatovala Zuzana.

Keď zápaly znepríjemňujú život

Zápal močových ciest je druhé najčastejšie infekčné ochorenie po zápale dýchacích ciest. Bolestivé príznaky môžu poriadne znepríjemniť bežné denné aktivity.

„Ak zápal zachváti horné močové cesty – najčastejšie obličky, prejaví sa horúčkou, nevoľnosťou či vracaním, bolesťou brucha alebo chrbta, najmä v bedrovej oblasti, slabosťou, malátnosťou,“ uvádza Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva.

Moč býva zakalený, zapáchajúci. Príznaky pálenia či rezania pri močení môžu chýbať alebo sa vyskytujú súčasne, najmä ak zápal do obličiek prešiel z nižších častí močových ciest.

Nepríjemnosti spôsobujú baktérie

Približne 80 % všetkých infekcií močových ciest je podľa urológa MUDr. Jozefa Dubravického spôsobených baktériami z čriev, ktoré sa dostávajú do močových ciest. „Väčšina týchto baktérií je súčasťou zdravej črevnej flóry, ale keď vstúpia do sterilného priestoru v močovej trubici a močovom mechúriku, môžu spôsobiť infekciu,“ dodáva špecialista na urológiu. V tejto skupine ochorení je podľa neho veľmi častý najmä zápal močového mechúra, tzv. cystitída. Postihuje ľudí oboch pohlaví a všetkých vekových skupín. „Je bežnejšia u žien ako mužov, pretože ženy majú kratšiu močovú rúru,“ vysvetľuje Dubravický. Ženská močová rúra má podľa neho asi 4 cm, mužská je dlhšia, má 15 až 20 cm.

Aké sú príznaky zápalu močových ciest?

  • časté nutkanie na močenie
  • vymočenie len malého množstva moču
  • pálenie, rezanie, bolesť pri močení
  • krv v moči
  • kalný, zapáchajúci moč

Poškodené obličky odhalí bielkovina

O poškodení obličiek svedčí bielkovina v moči, no nestačí na stanovenie diagnózy. „Potrebné sú napríklad odbery krvi, zvyčajne doplnené sonografiou obličiek. Pri podozrení na poruchu obličiek vás všeobecný lekár odošle na nefrológiu, kde vám urobia ďalšie podrobnejšie vyšetrenia,“ vysvetľujú všeobecní lekári s tým, že pri komplikovaných, opakujúcich sa či chronických zápaloch močových ciest vás všeobecný lekár pošle na vyšetrenie na urológiu. „Ak sa u vás zápaly spájajú so zápalmi pošvy alebo nadväzujú na pohlavný styk, môže vám pomôcť aj gynekológ. Ten často lieči aj zápal močových ciest v tehotenstve,“ dodávajú.

Ako vyzerá liečba?

Keďže najčastejšie akútny zápal močových ciest spôsobujú baktérie, lieči sa antibiotikami. „Lekár zvolí také antibiotiká, ktoré podľa aktuálnych epidemiologických údajov najlepšie zaberajú na vašu infekciu,“ radí Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva. Potrebné antibiotiká na akútny zápal spravidla môže predpisovať aj všeobecný lekár.

Chronický zápal močových ciest alebo komplikácie akútneho zápalu lieči urológ, ktorý je kompetentný urobiť aj rôzne špeciálne vyšetrenia. Predpisuje aj antibiotiká na chronický zápal močových ciest, čo všeobecný lekár niekedy nemôže. Obyčajne sa užívajú dlhodobo v menších dávkach.

„Liečba akútneho aj chronického zápalu obličiek vyžaduje inú skupinu antibiotík než zápaly močového mechúra či močovej rúry,“ uvádzajú všeobecní lekári. Nezriedka je potrebná liečba v nemocnici a podávanie antibiotík do žily. O liečbe rozhoduje špecialista.


Kto je rizikovým pacientom?

Infekcie močových ciest sa môžu objaviť u kohokoľvek bez rozdielu na vek, dokonca aj u detí. Isté skupiny osôb sú vystavené väčšiemu riziku:

  • ženy – môže za to anatómia tela (kratšia močová rúra)
  • seniori
  • diabetici

Diabetik ako rizikový pacient

Diabetici predstavujú skupinu osôb nielen náchylnejšiu na vznik infekcie močových ciest, ale majú aj vysoké riziko rýchleho rozvoja zápalu. Závažné a hlavne zavčasu nerozpoznané formy takejto infekcie často ohrozujú život postihnutých jedincov.


K priaznivému efektu liečby nie je iná cesta, len rýchla a cielená protibakteriálna liečba, starostlivosť o udržanie vyrovnaných hladín cukru, zabezpečenie dobrého odtoku moču, odstránenie infekčného ložiska punkciou (napichnutím a odsatím hnisu), alebo aj operačne.

Kľúčová je tiež spolupráca lekárov z viacerých medicínskych odborov: urológ, diabetológ, internista a pod. Pre pacientov s cukrovkou, hlavne v období nedostatočne kontrolovanej hyperglykémie, hrozí nebezpečenstvo infekcie močových ciest plesňami.


Čo je infekcia močových ciest?


Pod pojmom infekcia močových ciest sa skrýva veľmi široká skupina stavov. Ochorenie odborníci delia na zápal dolných a horných močových ciest.
1. infekcie dolných močových ciest
zápal v močovej trubici
zápal v močovom mechúre
zápal prostaty
2. infekcie horných močových ciest
zápal obličiek

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:51