Reuters
StoryEditor

9 TIPOV, ako predchádzať zápalom močových ciest

27.07.2021, 09:00
Autor:
(dia)(dia)
Zápal močových ciest je druhé najčastejšie infekčné ochorenie po zápale dýchacích ciest. Bolestivé príznaky môžu poriadne znepríjemniť bežné denné aktivity. Ako predchádzať zápalom radí MUDr. Jozef Dubravický, Urocentrum – Bratislava.


1. TIP
Nikdy nezadržiavajte moč. Zadržaný moč vytvára ideálne podmienky na množenie baktérií a vznik rôznych infekcií.

2. TIP
V intímnej oblasti nepoužívajte parfumovanú kozmetiku, mydlá, gély, lubrikanty ani parfumovaný toaletný papier, vložky či tampóny. Na intímnu hygienu používajte špeciálne neparfumované prípravky s kyslým pH.

3. TIP
Z jedálnička vynechajte čokoládu najmä v prípade, ak ste po jej konzumácii zaregistrovali zhoršenie stavu.

4. TIP
Pravidelne užívajte s jedlom aj probiotické baktérie. Vítaná je aj vaginálna aplikácia probiotík, ktorá znižuje pravdepodobnosť vzniku močovej infekcie.

5. TIP
Dôsledne dodržujte správny spôsob hygieny. Utierajte sa smerom ku konečníku. Nie naopak.

6. TIP
Doprajte si pravidelný prísun tekutín, najlepšie nesladených a nemliečnych nápojov.

7. TIP
Ak vám to okolnosti dovoľujú, choďte čo najčastejšie tzv. naostro. Ak spodnú bielizeň musíte mať, vyberajte kvalitnú, z bavlny. Vyhnite sa nohavičkám strihu tanga.

8. TIP
Prehodnoťte svoje sexuálne praktiky (striedanie análneho a vaginálneho styku počas jedného aktu) a hygienu pri nich, resp. po nich.

9. TIP
Vyhnite sa bazénom s chlórovanou vodou. Chlór totiž oslabuje lokálnu obranyschopnosť sliznice močových ciest.

Aké sú príznaky zápalu močových ciest?

  • časté nutkanie na močenie
  • vymočenie len malého množstva moču
  • pálenie, rezanie, bolesť pri močení
  • krv v moči
  • kalný, zapáchajúci moč

Ku ktorému lekárovi mám ísť pri zápale močových ciest?

Keď pozorujete príznaky zápalu močových ciest, neodkladajte návštevu lekára. V nekomplikovaných prípadoch vám stanoví diagnózu a predpíše liečbu váš všeobecný lekár. „Lekár sa vás bude pýtať na vaše príznaky a okolnosti vzniku zápalu. Vyšetrí vás aj klinicky – poprezerá, popočúva. Vyšetrí vzorku moču. Vyšetrenie moču papierikom prebieha u všeobecného lekára na počkanie priamo v ambulancii. Odhalí krv v moči či zmenené pH moču, čo môže naznačovať infekciu močového mechúra alebo močovej rúry,“ uvádza Spoločnosť všeobecného praktického lekárstva.

Ak vás lekár požiada o vzorku moču do sterilnej skúmavky, odošle ho na vyšetrenie do laboratória. „Laboratórne vyšetrenie moču odhalí, ktorá baktéria zápal spôsobila a na aké antibiotiká je najviac citlivá. Na výsledky budete čakať približne 2-3 dni. Nebojte sa, liečbu dostanete skôr a v prípade potreby ju lekár neskôr podľa výsledkov upraví,“ dodávajú všeobecní lekári.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 02:53