StoryEditor

Trápia vás očné mušky?

17.10.2014, 00:20
Autor:
(dia)(dia)
Vidíte aj vy počas čítania alebo šoférovania drobné útvary v oku v tvare bodiek alebo nitiek? Ide o zákaly sklovca, nazývané aj očné mušky

Väčšinou nespôsobujú žiadny problém, v niektorých prípadoch však môže ísť o poškodenie sietnice, ktoré môže viesť až k strate zraku. Včasné odhalenie príčiny vzniku zákalov sklovca vám môže zachrániť zrak.

 

Vekom sa mení

Sklovec je gélovitá hmota, tvorená prevažne vodou, ktorá vypĺňa dve tretiny očnej gule. „Sklovec udržuje tvar oka a zabezpečuje prenos živín a kyslíka. Je číry, ale jeho štruktúra sa môže meniť,“ vysvetľuje oftalmológ MUDr. Peter Žiak, PhD. Sklovec vekom mení svoju štruktúru a stáva sa viac vláknitým, a práve to spôsobuje zákaly. Dobrému videniu neprekážajú priamo vlákna v sklovci, vidíme len ich tieň, ktorý vrhajú na sietnicu.

Zmeny štruktúry sklovca sprevádzané jeho zákalmi sa objavia v šesťdesiatke u štvrtiny ľudí. Po dovŕšení osemdesiatky touto diagnózou trpia až dve tretiny populácie. „Druhým dôvodom zmien štruktúry sklovca je úraz, ďalším napríklad krátkozrakosť,“ objasňuje doktor Žiak prítomnosť očných mušiek aj v očiach mladých ľudí. Zákaly ohrozujú tiež pacientov s operovaným sivým zákalom a diabetikov.

 

Bezbolestné riešenie

„Vyšetrenie zákalov sklovca u očného lekára je nevyhnutné, najmä keď zaznamenáte zvýšený výskyt nových drobných plávajúcich objektov, záblesky v oku alebo zahmlievanie zraku,“ radí doktor Žiak. Dodáva, že vyšetrenie nie je na škodu ani v prípade, že sú očné mušky vo vašom prípade neškodné. „Ak vyšetrenie preukáže len existenciu zákalov, ktoré prekážajú pacientovi pri práci, čítaní alebo šoférovaní, môžeme ich v mnohých prípadoch bezbolestne redukovať alebo odstrániť pomocou špeciálneho YAG laseru. Tento zákrok sa volá laserová vitreolýza. Trvá približne 30 minút a dokáže bez rezu a vstupu nástrojmi do vnútorných priestorov oka, len pomocou zásahov laserovým lúčom rozbiť a odpariť zhluky buniek tvoriacich zákaly. Tie sa vstrebú a prestanú prekážať,“ objasňuje postup liečby doktor Žiak.

 

Odlúpenie sietnice

Očné mušky sa ale môžu vyskytnúť náhle. Vtedy sú zvyčajne prejavom odtrhnutia sklovca od sietnice. V jednom zo šiestich prípadov pritom dochádza aj k roztrhnutiu sietnice oka a vzniku takzvaného odlúpenia sietnice. Sietnica tak stratí výživu a jej odumieranie môže viesť k strate zraku. „S pomocou YAG laseru dokážeme pri správnej diagnostike mnohých pacientov zbaviť otravných mušiek. Moderné diagnostické metódy nám tiež vo väčšine prípadov umožňujú zistiť príčinu zákalov. Ak sa k nám pacient dostane včas, dokážeme identifikovať možný problém a predísť komplikáciám,“ konštatuje oftalmológ.

 

(red.)

01 - Modified: 2006-11-15 12:48:00 - Feat.: 0 - Title: Československo stále na 3. mieste historických tabuliek
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 08:02