StoryEditor

S morušou predídete vysokému krvnému tlaku

20.01.2015, 00:00
Autor:
(dia)(dia)
Morus alba, na Slovensku známa ako moruša biela, je rýchlo rastúci strom dosahujúci výšku 10 - 20 metrov.

Jej zdokumentovaná história siaha viac ako 3 000 rokov dozadu do severnej Číny, odkiaľ pravdepodobne pochádza.

 

Presný pôvod moruše s určitosťou nepoznáme, keďže precestovala pol sveta cez Strednú Áziu po orientálnej ceste korenia, dostala sa až do Európy a dnes sa pestuje po celom svete. Za jej rozšírenie môže na jednej strane priadka morušová, ktorá spriada hodvábne vlákna, a na druhej strane aj sladké plody, ktoré chutia hádam ešte lepšie sušené. Málokto v Európe však vie, že aj listy moruše bielej sú pre človeka jedlé.

 

Na „chorobu smädu“

V starej Číne význam listov spoznali už dávno. Prvá písomná zmienka o použtí listov moruše je uvedená v  knihe tradičnej čínskej medicíny Shen Nong Ben Cao Jing o liečivých rastlinách. Detailne popisuje celú rastlinu a uvádza, že čaj z morušových listov má rôzne pozitívne účinky na zdravie. Používal sa napríklad používal pri horúčkovitých stavoch, úplavici, na zmiernenie kašľa, pri reumatizme, podpore funkcie pečene, na posilnenie očí a udržanie mladistvej pleti. Japonská kniha o čaji Kissa Youjouki od zenového mnícha Eisei (1144 - 1215) popisuje účinky dlhodobého pitia čaju z morušových listov na „chorobu smädu“, teda pravdepodobne diabetes. V Európe sa, na rozdiel od Ázie, moruša biela medzi liečivé rastliny nikdy nezaradila.

 

Odolná proti mrazu

Moruša biela sa udomácnila aj na Slovensku a v minulosti bola hojne pestovaným stromom kvôli priadke morušovej, ale aj pre odolnosť proti mrazu, pretože kvitne neskôr a mrazy ju tak neohrozujú. Po druhej svetovej vojne sa v Európe aj na Slovensku pestovanie moruše bielej postupne vytrácalo vplyvom lacnej produkcie hodvábu v ázijských krajinách a bavlny na Blízkom východe a v Afrike.

 

Biela aj čierna

Okrem moruše bielej poznáme aj morušu čiernu, predovšetkým jej sladkasté a lahodne chutiace plody, ktoré sú zaujímavým a dostupným obohatením nášho domáceho ovocia. Moruša, či už biela alebo čierna, by nemala chýbať v žiadnej záhrade hlavne pre jej účinky na zdravie, ktoré sa skrývajú nielen v plodoch, ale na veľké prekvapenie hlavne v listoch moruše bielej. Môžeme tvrdiť, že jej listy sú novou super potravinou.

 

Záujem vedcov

Dlhodobé pozitívne výsledky užívania čaju z morušových listov v ázijských krajinách priviedlo na stopu aj vedcov, ktorí sa začali hlbšie zaujímať o účinné látky obsiahnuté v listoch moruše bielej. Viacero vedeckých štúdií preukázalo opodstatnenosť užívania moruše, čím potvrdili doslova tisícročné skúsenosti ľudí. Vedecké tímy, napríklad v Japonsku, Číne a v Thajsku, izolovali hlavné účinné látky, niektoré vlastné pre morušu bielu. Týka sa to ich výskytu a vzájomného synergického efektu. Možno budete prekvapení, koľko látok obsahujú morušové listy.

 

Čo skrývajú listy moruše?

Najvýznamnejšou látkou v nich je 1-DNJ (1-deoxynojirimycin), ktorá zatiaľ bola izolovaná len v morušových listoch. Tvorí 0,1 % váhy listov v sušenom stave. Táto zložka je alfa-glukozidázovým blokátorom a pôsobí ako antihyperglykemický činiteľ. Redukuje a spomaľuje absorpciu uhľohydrátov z disacharidov (sacharóza, laktóza a maltóza) na monosacharidy cez črevný epitel. Zjednodušene 1-DNJ pomáha pri redukcii hladiny cukru v krvi po jedle.

Ďalšou látkou sú fytosteroly (sitosterol). Ich obsah je 46 mg v 100 g listov v sušenom stave. Ich hlavný prínos je v znižovaní hladiny LDL-cholesterolu, známeho ako „zlý cholesterol” a eliminácii rizika vzniku aterosklerózy.

Obsahuje GABA (gamma aminobutyric acid). Jej obsah je 230 mg v 100 g listov v sušenom stave. Táto látka pomáha optimalizovať krvný tlak, predchádza hypertenzii a podporuje hlboký spánok prirodzenou cestou. Pôsobí antistresovo.

Vďaka antioxidantu morusinol bráni vzniku krvných zrazenín.

Listy moruše majú vysoký obsah flavonoidov (Albanol A), ktoré majú antimutagénny efekt na bunky.

Morušové listy sú bohatým zdrojom vápnika, železa, zinku, draslíka a vitamínu A, B₁, B₂.

 

Príprava čaju

Ako ingrediencia pre čaj sa používajú sušené listy v celistvom alebo v drvenom stave. Na sušenie zberáme listy začiatkom leta. Po zaliatí jednej čajovej lyžičky a aspoň trojminútovom vylúhovaní má čaj prirodzenú, jemne zemitú sladkastú chuť, príjemnú arómu a sviežu zelenú farbu, čo z neho robí výborný osviežujúci nápoj. Neobsahuje kofeín a tanín, preto je vhodný pre deti aj starších ľudí kedykoľvek v priebehu dňa a pre dobrý spánok aj večer. Jeho najlepšie účinky sa dosiahnu pitím pred jedlom alebo počas neho, ideálne 3x denne. Pijeme, samozrejme, bez cukru.

 

Podpora liečby

Treba si uvedomiť, že len pitím čaju z morušových listov nie je možné dosiahnuť lepšie výsledky bez úpravy stravovania a zvýšenia pohybovej aktivity. Nie je to liek, je to len podpora liečby pre diagnostikovaných a prevencia pre tých, ktorí majú zvýšené riziko diabetu 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.

Andrej Briška

01 - Modified: 2007-02-19 08:37:00 - Feat.: 0 - Title: Vlani robilo v stavebných firmách 155,8 tis. ľudí
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 03 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 04 - Modified: 2015-12-14 22:29:02 - Feat.: - Title: Hladina cukru v krvi ovplyvňuje takmer všetko, sex nevynímajúc 05 - Modified: 2015-12-09 22:13:02 - Feat.: - Title: Všetko, čo potrebujete vedieť o inzulíne
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 14:31