StoryEditor

Keď nás zradí srdce

22.07.2010, 08:11
Autor:
(dia)(dia)
Donedávna sme o srdcovej či mozgovej príhode počuli len v súvislosti so staršími ľuďmi po šesťdesiatke. Dnes je všetko inak. Nespoliehajte sa na svoj nízky vek, lebo infarkt už dávno nie je len výsadou starších vekových kategórií. 

Donedávna sme o srdcovej či mozgovej príhode počuli len v súvislosti so staršími ľuďmi po šesťdesiatke. Dnes je všetko inak. Nespoliehajte sa na svoj nízky vek, lebo infarkt už dávno nie je len výsadou starších vekových kategórií.

V pozadí všetkých srdcovo-cievnych ochorení stojí ateroskleróza, v ľudovom chápaní tvrdnutie ciev v dôsledku ukladania tukových látok v krvi. Postihuje cievny systém ako taký a to, kde sa prejaví, je koncová príhoda. „To znamená, keď máme postihnuté cievy srdca, obyčajne máme v zlom stave už aj cievy, ktoré zásobujú mozog a tepny zásobujúce obličky a dolné končatiny,“ hovorí kardiológ z Fakultnej nemocnice v Bratislave MUDr. Ján Števlík. Ateroskleróza je teda združujúcim menovateľom všetkých srdcovo-cievnych ochorení.

Urýchľovače

V rámci poznávania príčin aterosklerózy sa vyčlenili takzvané ovplyvniteľné a neovplyvniteľné rizikové faktory.

Z ovplyvniteľných medzi závažné patria:

● diabetes mellitus

● vysoký krvný tlak (hypertenzia)

● fajčenie

● zvýšená hladina cholesterolu v krvi

Neovplyvniteľné:

● vek

● mužské pohlavie

● skorý výskyt aterosklerotických príhod v rodine

„Spoločne poškodzujú vnútornú výstelku ciev (endotel), kde to všetko začína. Vysoký tlak, fajčenie i diabetes narúšajú jej funkciu. Cez takto porušenú výstelku potom do steny cievy prenikajú tukové látky (LDL-cholesterol), čo najprv vedie k vytváraniu tukových plátov, ktoré sa ďalej menia a zväčšujú. Tepny tak postupne strácajú svoju normálnu funkciu, zmenšuje sa ich prierez a nakoniec sa takáto rozvinutá ateroskleróza prejaví ischemickými príhodami,“ vysvetľuje kardiológ.

Prejavy aterosklerózy:

● ischemická choroba srdca, ktorá sa môže prejaviť ako: - angina pectoris, - infarkt myokardu - náhla smrť - srdcové zlyhávanie

● cievne mozgové príhody

● ischemická choroba dolných končatín

● ateroskleróza obličkových tepien (menej častá)

S diabetom rastie riziko

Pridruženie diabetu k akémukoľvek inému rizikovému faktoru alebo ochoreniu podľa MUDr. Števlíka dramaticky zvyšuje riziko pacienta. Napríklad, ak má človek len hypertenziu, ktorá je sama osebe rizikom poškodenia obličiek, s diabetom ich stav dramaticky zhoršuje a zároveň zvyšuje riziko prechodu ochorenia až do koncových štádií, ktoré si vyžadujú dialýzu.

Viete, že...

80 % diabetikov v súčasnosti zomiera na kardiovaskulárne ochorenia?

Prísne kritériá

Ak ste diabetici, naštudujte si kritériá, ktoré by ste sa mali snažiť dodržiavať a predchádzať tak srdcovo-cievnym príhodám a poškodeniu obličiek.

● Vyhýbajte sa fajčeniu.

● Ak máte hypertenziu, jej cieľové hodnoty by sa mali pohybovať maximálne do 130/80 mmHg.

● Máte vysoký cholesterol? Zapamätajte si, že pre vás platia rovnako prísne kritériá ako pre človeka po infarkte. To znamená, že norma vášho „zlého“ LDL cholesterolu by mala byť do 2,5 mmol/l. Pre populáciu bez rizikových faktorov „stačí“ do 4,1 mmol/l, aj keď lekári odporúčajú, aby bol čo najnižší.

Buďte v obraze

Najlepšou cestou, ako zistíte, či máte vysoký krvný tlak, je návšteva lekára, alebo zaobstaranie si prístroja – tlakomera, ktorým si môžete tlak monitorovať denne a v domácom prostredí. Získate tak objektívny prehľad o jeho hodnotách.

Metabolický syndróm

Možno patríte medzi tých, ktorí majú kombináciu viacerých rizikových faktorov súčasne. Ak áno, znamená to pre vás extrémne vysoké riziko rozvinutia kardiovaskulárneho ochorenia. Prítomnosť zvýšenej telesnej hmotnosti (hlavne tzv. brušnej obezity), porucha metabolizmu cukrov, vysoký tlak a zmena hladiny tukov v krvi sa dnes označuje ako metabolický syndróm. Aby ste mu predišli, dbajte o svoj zdravý životný štýl - športujte, kontrolujte si váhu, nefajčite, racionálne sa stravujte a nezabúdajte pritom na ovocie, zeleninu a vlákninu.

Dôležité!

Metabolický syndróm zvyšuje riziko diabetu 2. typu až 9-násobne.

Ischemická choroba srdca

Počas rozvoja aterosklerózy na tepnách zásobujúcich srdcový sval (koronárne tepny) dochádza k prejavom, ktoré nazývame ischemická choroba srdca. „Môže mať bolestivú aj nebolestivú formu. Typickou bolestivou formou je angina pectoris alebo akútne koronárne syndrómy (nestabilná angina pectoris, infarkt myokardu). Ischémia bez bolesti sa vo zvýšenej miere vyskytuje práve u diabetikov. Vážne poškodenie ich tepien zistíme často až po prekonaní srdcovej príhody.“

Náhla príhoda

Prvým prejavom aterosklerózy býva často až náhla srdcová či mozgová príhoda. Spočiatku je jej proces veľmi diskrétny. V tepnách sa tvoria najprv iba malé aterosklerotické pláty a pacienti nemajú žiadne ťažkosti. Až neskôr sa pláty zväčšujú a zužujú priesvit cievy a tak bránia prietoku krvi. To už pacienti pozorujú klinické prejavy nedokrvenia (ischémie). Vzniku náhlej príhody predchádza poškodenie povrchovej výstelky plátu, zjednodušene možno povedať, že praská. Na takomto narušenom povrchu dochádza k vzniku krvnej zrazeniny, ktorá tepnu nakoniec upcháva. „Náhle upchatie a nedokrvenie vyvolá podľa miesta, kde k tomu došlo, mozgovú alebo srdcovú príhodu. Tej sa snažíme zabrániť. Dnes dokážeme spomaliť až zastaviť progresiu aterosklerotického procesu účinnými liekmi,ale najlepším spôsobom je prevencia a teda zdravý životný štýl,“ konštatuje MUDr. Števlík.

Zanechanie fajčenia znižuje riziko opakovaného infarktu o 50 %.

Infarkt myokardu

K infarktu myokardu dochádza pri upchatí koronárnej tepny cievy zrazeninou (trombom). Ak upchatie trvá dlhšie, srdcový sval a väzivo v oblasti, ktorú tepna zásobovala, odumiera. „Na to, aby k tomu nedošlo, využívame tzv. intervenčné metódy. Na špecializovaných pracoviskách katétrom cez tepnu na stehne zavádzame pacientovi do postihnutej časti tepny balónik, ktorý sa v zúženom mieste otvorí a tak ju rozšíri na pôvodný rozmer. Po jeho spľasnutí a vytiahnutí sa obnoví prítok krvi a tak sa zachráni časť srdcového svalu, ktorý by inak odumrel. Na zabezpečenie trvalejšieho efektu v tomto mieste ponechávame kovovú výstuž,“ vysvetľuje Dr. Števlík. Diabetici však mávajú vážnejšie poškodenia srdcových tepien a navyše na viacerých úsekoch, preto musia lekári často pristúpiť k operačnému riešeniu – autokoronárnemu by-passu, kedy premostia zúžené miesta kúskom cievy, tepny alebo žily.

Príznaky srdcovej príhody:

● krutá bolesť za hrudnou kosťou, ktorá vystreľuje do hornej končatiny alebo do krku

● bledosť

● smrteľná úzkosť

● studený pot

● zadýchavanie

Mozgová príhoda

Spojenie hypertenzie a diabetu zvyšuje náchylnosť k mozgovým príhodám, ktoré majú na Slovensku stúpajúcu tendenciu. Sú tiež spojené s vysokou úmrtnosťou a aj keď neskončia fatálne, ľudia majú po ich prekonaní poškodenú hybnosť alebo reč. Poznáme ischemickú a krvácavú formu mozgovej príhody. Oveľa častejšia je ischemická príhoda. Niekedy jej predchádzajú prechodné prejavy nedokrvenia mozgu (tzv. tranzitórna ischémia), ktoré sa prejavia poruchami reči alebo hybnosti končatín, zakrátko však úplne vymiznú. Vtedy treba urýchlene navštíviť neurológa, ktorý urobí potrebné vyšetrenia a začne liečbu, ktorou možno definitívnej príhode predísť. „Krvácavá forma mozgovej príhody má oveľa dramatickejší priebeh. Nastáva náhla porucha vedomia s pádom, časté sú poruchy dýchania a srdcovej činnosti.“

Viete, že...

60 % diabetikov má vysoký krvný tlak?

Porušený rytmus

Prejavom ischemickej choroby srdca býva aj porucha srdcového rytmu. „Diabetici užívajú často viaceré lieky. Niektoré z nich, napríklad diuretiká, môžu viesť k stratám minerálom, hlavne draslíka a horčíka, ktoré sú dôležité z hľadiska udržiavania pravidelného srdcového rytmu. Okrem toho, ak sú diabetici zle kompenzovaní, môže v ich organizme dochádzať k stratám vody a minerálov, čo uľahčuje podmienky na vznik arytmie.“ Srdcové zlyhávanie Pri diabetikoch sa často stretávame aj s ďalším syndrómom – srdcovým zlyhávaním, teda nedostatočnou čerpacou schopnosťou ľavej komory srdca. „Má viacero príčin, ale nápadný zvýšený výskyt u diabetikov našiel odraz aj v terminológii, hovorí sa o diabetickej kardiomyopatii. Napriek tomu, že pacienti nemajú bolesti a neprekonali infarkt, funkcia ich ľavej komory je nedostatočná a vedie k zníženiu výkonnosti a dýchavici aj pri minimálnej námahe,“ hovorí kardiológ.

(ivk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 23:38