StoryEditor

Bolestivá pravda

21.05.2012, 23:33
Autor:
(dia)(dia)
Bolesť je normálna reakcia tela, ktorou nám dáva najavo, že niečo nefunguje tak, ako by malo. Aj napriek tomu, že je nepríjemná, je naším ochrancom, avšak len v tom prípade, že po zahojení rany či vyliečení vymizne. Inak je to v prípade chronickej bolesti, ktorá môže závažne ovplyvniť kvalitu života.

Bolesť je normálna reakcia tela, ktorou nám dáva najavo, že niečo nefunguje tak, ako by malo. Aj napriek tomu, že je nepríjemná, je naším ochrancom, avšak len v tom prípade, že po zahojení rany či vyliečení vymizne. Inak je to v prípade chronickej bolesti, ktorá môže závažne ovplyvniť kvalitu života.

Chronickou bolesťou môže byť aj neuropatická bolesť, ktorá je výsledkom priameho poškodenia ktorejkoľvek časti nervového systému. Často je veľmi intenzívna a neraz ju spustí aj jemný dotyk šiat či zmena teploty okolia. Ako diabetici s tým možno máte skúsenosti a mravenčenie, pálenie alebo neustále svrbenie vám je dôverne známe. Neuropatická bolesť je totiž sprievodným faktorom diabetickej polyneuropatie, pre ktorú je charakteristické poškodenie periférnych nervov dolných končatín.

Najmä v noci

Bolestivá polyneuropatia sa okrem slabosti nôh a nočnými kŕčmi svalov vyznačuje aj relatívne silnou bolesťou, ktorá má často pálivý charakter. Bolesti sa obyčajne stupňujú v nočných hodinách, bránia pacientom v spánku a časti z nich prináša čiastočnú úľavu iba chôdza.

Osobitným typom neuropatie je funkčná hyperglykemická neuropatia, pri ktorej by ste cítili tŕpnutie alebo bolesť pri zvýšených hodnotách glykémie. Po jej normalizácii príznaky ustupujú.

Vedeli ste, že práve chronickou bolesťou trpí 1 Európan z 5?

Sprievodný znak

Aj napriek tomu, že neuropatickou bolesťou trpí podľa výsledkov výskumu takmer 22 miliónov ľudí, alarmujúco až 60 % Európanov o nej nikdy nepočulo. Pritom môže byť sprievodným znakom mnohých ochorení, okrem cukrovky aj pásového oparu, rakoviny, HIV pozitivity, sklerózy multiplex, mozgovej príhody, poškodenia miechy či ochorení chrbtice. Mnohí ľudia sú obmedzení v pohybe, nemôžu pracovať či nosiť oblečenie. „Výsledky výskumu potvrdzujú chýbajúce znalosti o neuropatickej bolesti. Vyzdvihujú potrebu edukácie ľudí o pridružených znakoch a symptómoch, ako aj o potrebe vyhľadania lekárskej pomoci,“ uviedol MUDr. František Cibulčík, PhD., z Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. „Realitou je, že aj na Slovensku je pomerne veľa nediagnostikovaných pacientov s neuropatickou bolesťou, ktorí zatiaľ nedostávajú optimálnu liečbu.“

Charakteristiky neuropatickej bolesti:

● vyžarujúca

● hlboká

● ostrá

● výrazná

● pálivá

● vystreľujúca

● pichavá

● rezavá

● stŕpnutá

● tupá

● praskavá

● vŕtavá

● kŕčovitá

● bodavá

● hryzav

● elektrizujúc

Pálenie, rezanie, mravenčenie a pocit chladu ju odlišujú od iných bolestí.

Neuropatickou bolesťou trpia najčastejšie ľudia s ischiasom (bolesť krížov vyžarujúca do končatín). Druhú početnú skupinu tvoria diabetici s diabetickou polyneuropatiou.

Špecifické lieky

Ak máte podobné a dlhotrvajúce príznaky, navštívte svojho všeobecného lekára či diabetológa. Nečakajte na to, že bolesť sama odíde. Lekárovi poskytnite detailne informácie o vašej bolesti. Po vyšetrení vás môže poslať k neurológovi, ktorý vám po diagnostikovaní neuropatickej bolesti predpíše komplexnú liečbu. Lieky proti bolesti, ktoré si kupujete v lekárni, vám nepomôžu. Mali by ste užívať špecifické lieky a využívať aj iné formy terapie. Blahodarne účinky môžete pocítiť po terapii teplom, magnetoterapii, fyzioterapii, akupunktúre či po relaxačných technikách.

 

Akútna bolesť

Chronická bolesť

 ● Objaví sa zvyčajne pri zjavnom poškodení tkaniva. ● Trvá 3 – 6 mesiacov alebo dlhšie.
 ● Vymizne pri zhojení. ● Pretrváva aj po očakávanom období hojenia.
 ● Plní ochrannú funkciu. ● Zvyčajne neplní ochrannú funkciu.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 07:32