StoryEditor

Máloktorý diabetik si uvedomuje riziko žltačky typu B

10.12.2015, 23:27
Autor:
(dia)(dia)
Žltačka typu B predstavuje pre diabetika až dvojnásobne vyššie riziko ako u zdravých ľudí.

Aj preto sa diabetikom odporúča prevencia očkovaním čo možno najskôr od diagnostikovania cukrovky. Tušili ste to?

 

Viírus žltačky typu B je veľmi odolný. Prežije 6 mesiacov pri teplote 30 až 32 °C, pri 15 °C dokonca až 15 rokov. Je pritom stokrát infekčnejší ako vírus HIV. Nakaziť žltačkou typu B sa môžete nielen pri nechránenom pohlavnom styku, ale najmä pri akomkoľvek drobnom poranení. Odniesť si ju môžete napríklad z manikúry či pedikúry, tetovacieho a pírsingového štúdia, zo zubnej ambulancie, pokiaľ lekár nepoužije rukavice a sterilné nástroje, nebezpečné sú aj chirurgické ošetrenia v zahraničí s nedostatočným zdravotným štandardom. Stačí na to neviditeľné množstvo krvi alebo telesných tekutín. V zaschnutej kvapke krvi dokáže tento vírus prežiť aj niekoľko dní. Žltačkou typu B sa môžete nakaziť prostredníctvom moču, stolice, potu, sĺz, ale aj materského mlieka.

 

Chronickým nositeľom tohto vírusu sa stáva až 60 % diabetikov.

 

Nebezpečný spoločník aj na celý život

Kým sa žltačka typu B prejaví naplno, môže ubehnúť aj 50 až 180 dní. Príznaky sa navyše nemusia objaviť vôbec a človek tak nevedomky šíri nákazu ďalej. Typická pre toto ochorenie je ustavičná únava, slabosť, nevoľnosť, žlté sfarbenie kože, očného bielka a tmavý moč, čo môže pretrvávať aj niekoľko týždňov alebo mesiacov. Aj napriek intenzívnej liečbe sa jeden z desiatich nakazených nevylieči úplne a stáva sa jej chronickým nositeľom. Ľudia s chronickou žltačkou typu B majú približne o 15 až 25 % vyššie riziko predčasného úmrtia v dôsledku komplikácií tejto infekcie, cirhózy a rakoviny pečene.

Pacienti musia dlhodobo užívať lieky, no i napriek náročnosti liečby sa jej úspešnosť pohybuje len okolo 25 až 40 %. U takmer 80 % nositeľov sa následne vyvinie už spomínaná cirhóza a rakovina pečene, ktoré sa môžu skončiť úmrtím pacienta. Ročne na žltačku typu B zomrie vo svete až 1,2 milióna ľudí.

 

Silný súper diabetikov

Chronickým nositeľom tohto vírusu sa stáva až 60 % diabetikov, čo im prináša významné zníženie kvality ich života. Úmrtnosť je navyše pri ťažkých formách žltačky typu B u diabetikov takmer 70 %. Diabetici vedia, že ich náchylnosť na akékoľvek infekcie je oproti zdravým ľuďom podstatne vyššia. Z tých krvou prenášaných je najrizikovejšou práve žltačka typu B. Keďže manažment ich ochorenia si vyžaduje meranie hladiny cukru v krvi a rôzne nevyhnutné vyšetrenia, častému kontaktu s krvou a drobným poraneniam po pichnutí ihiel sa nedokážu vyhnúť. A práve tie u nich predstavujú najzávažnejšie a najčastejšie riziká prenosu žltačky typu B. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je prenos použitím kontaminovaných ihiel hneď za sexuálnym prenosom, teda druhou najčastejšou príčinou nákazy žltačkou typu B. Diabetici môžu byť zároveň kvôli cukrovke a jej komplikáciám častejšie hospitalizovaní v zdravotníckych zariadeniach, čo predstavuje ďalšie možné riziko. K nákaze môže dôjsť aj pri pobyte v nemocnici, a to aj u nás na Slovensku. Poznáme prípady epidémie žltačky typu B a C z nedávnej minulosti v slovenskom zdravotníckom zariadení, pri ktorej sa nakazilo až 39 pacientov. Išlo pritom o zlyhanie ľudského faktora. Značné riziko nákazy hrozí aj starším pacientom s cukrovkou, ktorí sú umiestnení v domovoch pre seniorov či v zariadeniach dlhodobej starostlivosti.

Podľa výskumu Amerického centra pre kontrolu infekcií (CDC) je prenos žltačky typu B v týchto zariadeniach zapríčinený najmä používaním spoločných glukomerov po nedostatočnej dezinfekcii, zanedbávaním používania rukavíc pri odberoch, nedostatočnou hygienou rúk pred vpichom a tiež krížovou kontamináciou glukomerov a prostredia.

 

Ochráni vás očkovanie

U nás sa proti žltačke typu B povinne očkujú dojčatá, a to od roku 1993. Od roku 2004 sa povinne doočkovávajú aj všetky 11-ročné deti, čo znamená, že ľudia do 22 rokov sú proti ochoreniu chránení. Všetci ostatní by mali zvážiť prípadné riziko a možnosť dať sa zaočkovať kombinovanou vakcínou proti žltačke typu A aj B, ktorá im po dokončení kompletnej očkovacej schémy zaručí dlhodobú, možno doživotnú ochranu. Poradný výbor pre imunizačnú prax (ACIP) odporúča očkovanie proti žltačke typu B u diabetikov vo veku 19 až 59 rokov čo najskôr po diagnostikovaní ochorenia.

Okrem dvojnásobného rizika nákazy týmto ochorením oproti zdravej populácii je v dôsledku starnutia imunitného systému protilátková odpoveď nižšia. Jej kvalitu pritom zhoršuje aj samotná cukrovka. Očkovacia schéma, ktorá pozostáva z 3 dávok vakcíny, zabezpečuje ochranu proti žltačke typu B u viac ako 95 % zdravých dojčiat, detí a mladých ľudí. Po 40. roku života už protilátková odpoveď začína klesať, a to je dôvod, prečo by diabetici nemali očkovanie zbytočne odkladať. V rámci základnej očkovacej schémy sú podané 3 dávky vakcíny, pričom prvá sa aplikuje v dohodnutom termíne, druhá o ďalší mesiac a tretia 6 mesiacov od podania prvej dávky. Na Slovensku je očkovanie diabetikov proti žltačke typu B plne hradené z verejného zdravotného poistenia.

O tomto očkovaní sa môžu informovať u svojho všeobecného lekára.

Pripravené v spolupráci s GSK.

01 - Modified: 2007-12-03 15:20:30 - Feat.: 0 - Title: Cieľ vstúpiť do eurozóny je podľa Fica realistický
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 15:15