StoryEditor

Zbavte sa žalúdočných vredov

18.11.2014, 23:20
Autor:
(dia)(dia)
Stres a nezdravý spôsob života majú na svedomí množstvo ochorení. A aj napriek tomu sa mnohí z vás škodlivých faktorov len ťažko vzdávajú.

Žalúdočné či dvanástnikové vredy môžu byť tiež ich dôsledkom.

 

V ich prípade sa síce o chorobe hovoriť nedá, no verte, že človek, ktorý mal tú česť sa s nimi oboznámiť na vlastnom tele, vie, ako dokážu znepríjemniť život. Dôležité je uvedomiť si, že vred nevznikne len tak sám od seba.

 

Agresívna kyselina

To, že sa v žalúdku tvorí agresívna chlorovodíková kyselina, je úplne normálne. „Táto kyselina sa dá v drogérii kúpiť na rozpúšťanie vodného kameňa. A predstavte si, že ju máte v žalúdku. Avšak na to, aby kyselina nerozožrala vlastnú sliznicu, musia byť  voči kyseline v rovnováhe obranné mechanizmy. Túto funkciu plní povrchová hlienová vrstva,“ vysvetľuje gastroenterológ MUDr. Jarolím Šutka. Vďaka tomu, že je mazľavá, tuková, chráni sliznicu pred jej agresivitou. Keď je ale množstvo a koncentrácia žalúdočnej kyseliny príliš veľké, nepomôže ani hlienová vrstva.

 

Ako jar v mastnom hrnci

V okamihu, keď akýkoľvek mechanizmus naruší ochrannú vrstvu v žalúdku, môže vzniknúť vred. „Príkladom je reflux žlče po odstránení žlčníka. Žlč od večera do rána tečie do tráviaceho traktu, vracia sa do žalúdka a pôsobí presne ako jar v mastnom hrnci. Hlienovú vrstvu stiahne a obnaží sliznicu. Človek sa potom ráno zobudí na boľavý, pálivý a podráždený žalúdok,“ upozorňuje gastroenterológ.

 

Refluxný vred

„Osobitnou kapitolou je takzvaný refluxný vred. Vzniká v pažeráku, do ktorého sa pri nedostatočnom dovieraní ventilu medzi pažerákom a žalúdkom vracia žalúdočná kyselina. Voči jej účinku pažerák nie je chránený a práve v jej dôsledku sa tu môže oveľa jednoduchšie vytvoriť defekt sliznice,“ hovorí gastroenterológ MUDr. Jarolím Šutka. Výsledky medicínskej štúdia dokonca ukázali, že diabetici s diabetickou polyneuropatiou sú refluxným vredom viac ohrození.

 

Pozor na lieky

Produkciu hlienov v žalúdku dokážu znížiť aj lieky, najmä analgetiká. Porozmýšľajte preto, či ďalšia a ďalšia tabletka proti bolesti nebude mať v konečnom dôsledku pre váš organizmus viac škôd ako osohu. „Aj diabetici 2. typu, ktorí majú po päťdesiatke, sú obézni, s kardiovaskulárnymi či inými ochoreniami, začínajú byť konzumentmi rôznych liekov, ktoré im na jednej strane pomôžu, no na druhej im v tráviacom trakte môžu uškodiť,“ upozorňuje MUDr. J. Šutka.

 

Helicobacter pylori

Za vredom žalúdka a dvanástnika  stojí aj  Helicobacter pylori. „Po jeho úspešnej liečbe klesá riziko recidívy vredu na 5 %,“  dodáva gastroenterológ. Treba si však uvedomiť, že helicobacter je aj karcinogénom 1. triedy, spôsobuje chronickú gastritídu, čo je chronický zápal žalúdočnej sliznice. „Vtedy je spuchnutá, nie je tam dosť hlienu, nie je dostatočne cievne prekrvená, dobre vyživovaná a tým sa znižuje jej obranyschopnosť. Riziko tvorby vredu je vysoké.“

 

Stres, cigareta, káva

Za nedostatočným prekrvením žalúdočnej sliznice nestojí len helicobacter. Zapamätajte si tri hlavné dráždiče, ktoré ak sú vo vašich životoch prítomné, snažte sa o ich elimináciu.

Po prvé ide o dlhodobý stres, pri ktorom sa spúšťa adrenalínový mechanizmus. Podľa MUDr. J. Šutku dochádza vtedy k ochudobňovaniu prekrvenia orgánov brušnej dutiny. Po druhé si žalúdočné vredy uháňate fajčením a po tretie ich tvorbu môže spôsobiť aj pravidelná silná ranná káva nalačno.

 

Dráždiče

Žalúdku neprospieva tiež extrémne pikantná strava, napríklad korenistá kuchyňa. „Keď si chcete zvýrazniť chuť, siahnite  po chilli papričkách, feferónke alebo maďarskej paprike. Síce pália, ale sliznicu žalúdka nedráždia,“ radí gastroenterológ. Ak obľubujete smaženú, grilovanú či údenú stravu, práve to čierne, čo vidíte na chutnom mäsku či klobáske, rovnako dráždi sliznicu a môže byť dokonca príčinou vzniku rakoviny žalúdka. Pozor by ste si mali dávať aj na horúce jedlá. „Pacientom radím, aby to, čo neudržia v ústach, radšej vypľuli, pretože im to spáli sliznicu.“ Opatrní buďte aj pri príprave čaju. Keď ho necháte dlho vylúhovať, množstvo trieslovín vám podráždi žalúdok. „Ako náhle zostávajú sedimenty na pohári, ide o znak, že to isté sa robí na sliznici, a to nie je dobré,“ dodáva lekár.

 

Endoskop

Diagnostika vredov spočíva v endoskopickom vyšetrení. Ak už len pri pomyslení na hadičku, ktorá vám putuje cez hrdlo do brušnej dutiny, naháňa strach, obavy zahoďte za hlavu. Keď budete spolupracovať s lekárom, nemusíte sa ničoho báť. „Endoskopické vyšetrenie je jednoduché, dostupné, nevyhnutné a bezbolestné riešenie,“ hovorí MUDr. Šutka.

 

Nechránený dvanástnik

Miestom pre vznik vredov je okrem žalúdka hlavne časť, ktorá nasleduje hneď za ním. Ide o dvanástnik, ktorý už nie je vybavený hlienovou vrstvou, ktorá by ho chránila pred žalúdočnou kyselinou. „Do dvanástnika vytekajú látky potrebné na trávenie a pankreatická šťava, ktorej úlohou je, okrem iného, aj neutralizovať žalúdočnú kyselinu. Pokiaľ sa jej to dostatočne nepodarí, sliznica dvanástnika je dráždená a je tam predpoklad na vznik vredu,“ vysvetľuje MUDr. J. Šutka.

 

Protónová pumpa

Na vzniku žalúdočnej šťavy sa podieľa tzv. protónová pumpa. Podľa MUDr. J. Šutku ide o špecifický mechanizmus uložený v bunkách žalúdočnej sliznice.

 

Štípanie, pálenie

Po tom, ako sa na sliznici žalúdka či dvanástnika vytvorí vred, vznikne rana ako „živé mäso“ na koži, ktoré je bohato zásobené nervovými vláknami, prekrvené. Akonáhle príde do styku s octom či soľou, pocítite bolesť. „Začína to malou bolesťou, štípaním, pálením, pobolievaním v nadbrušku. Keď to bolí približne v strede a doľava, môže ísť o žalúdočný vred. Keď bolesť prechádza viac doprava, môže to byť dvanástnikový vred,“ hovorí gastroenterológ.

 

Nalačno a po jedle

„Žalúdočné vredy väčšinou bolia nalačno, po najedení sa človeku uľaví. Prijatá strava zriedi kyselinu a zneutralizuje ju. Ale v žalúdku sa kyselina ďalej tvorí, mieša, pracuje, čo trvá niekedy trištvrte až hodinu a pol. Až potom začne žalúdok vypudzovať obsah do dvanástnika. To znamená, že bolesti dvanástnikových vredov nastupujú hodinu, hodinu a pol po jedle. Práve diabetici, ktorí trpia diabetickou viscerálnou polyneuropatiou s poruchou vyprázdňovania žalúdka, tzv. gastroparézou, môžu mať oneskorené bolesti. Tým, že ich evakuačná schopnosť žalúdka je spomalená, môžu mať bolesti aj 4 hodiny po jedle,“ vysvetľuje lekár.

 

Rozpúšťač tukov

Na alkohol pri citlivom žalúdku radšej zabudnite. Podľa gastroenterológa čím silnejšia je jeho koncentrácia, tým horšie. Alkohol funguje ako rozpúšťač tukov, hlienovú vrstvu stiahne a sliznicu odhalí. Biele suché víno je tiež agresívnym faktorom, pretože zvyšuje žalúdočnú kyselinu a uvoľňuje pažerákový ventil. Alkohol v žiadnom prípade nepite nalačno. Navyše neprospieva ani diabetu.

 

Účinná zbraň

Ako sa ich zbaviť? Recept na účinnú zbraň vám po endoskopickom vyšetrení poskytne gastroenterológ. Najideálnejšie sú lieky, tzv. inhibítory protónovej pumpy. Potláčajú tvorbu žalúdočnej kyseliny a približne po mesiaci máte po probléme. Vredári ale väčšinou tabletky nemôžu úplne vysadiť, preto sa upravuje ich dávkovanie, ktoré je v rukách gastroenterológa. Okrem liekov vredy pomôže zlikvidovať úprava životosprávy. Treba jesť častejšie, malé porcie a vylúčiť už spomínané dráždiče. Výborné sú aj minerálky s vysokým obsahom hydrogénuhličitanov, pri ľahkých formách vám pomôžu antacidá, teda lieky, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú. Kúpite ich bežne v lekárni.

 

Pozor na baktérie

Dávkovanie liekov konzultujte s gastroenterológom. Pri dlhodobom užívaní sa totiž môže objaviť problém. „Primárnou funkciou žalúdočnej kyseliny je rozloženie prijatej potravy. Okrem toho je aj jej sterilizátorom. Keď kyselinu stále blokujeme, otvárame dvere patogénom, baktériám. Pacienti potom majú zvýšené riziko, že sa u nich rozvinie ochorenie tráviaceho traktu,“ upozorňuje MUDr. J. Šutka. Toto riziko prudko stúpa po ročnom užívaní liekov cca 80 % ľudí, ktorí sa sťažujú najmä na kŕčovité črevá, nafukovanie, plynatosť a hnačky. Aby ste predišli takýmto ťažkostiam, stačí do roka navštíviť gastroenterológa, ktorý upraví dávkovanie liekov. „Dlhodobá blokáda kyseliny ovplyvňuje aj vstrebávanie železa. Kyselina je totiž dôležitá pri jeho vstrebávaní.  Výsledkom môže byť anémia zo zníženej hladiny železa. Aj v tomto prípade treba znížiť dávkovanie liekov.

 

Keď sa nehojí

Po mesačnom užívaní liekov by ste mali opäť absolvovať endoskopické vyšetrenie. Ak sa potvrdí, že vredy sú stále prítomné, buď nezabrala liečba alebo ste nedodržiavali odporúčania gastroenterológa. „Keď sa vred nehojí, treba hľadať príčinu. Po 45. až 50. roku prehodnocujeme, či nejde o tzv. malígny vred,“ hovorí lekár.

 

Neutrál je OK

Neurálne  pH v tele by malo byť 7.  V žalúdku pri maximálnej produkcii je dokonca v rozmedzí od 0 – 1, pokiaľ je v rozmedzí od 4 do 7, ešte stále dochádza k vytvoreniu prostredia  vyhovujúcemu na vznik vredov.

 

Znížený prah bolesti

Vzhľadom na to, že diabetici s viscelárnou senzorickou polyneuropatiou majú znížený prah bolesti, môžu mať aj pomerne veľký vred a nemusia o tom ani vedieť, lebo ho necítia.

 

Život v ohrození

Ťažkosti nepodceňujte, pretože od slabulinkých bolestí, štípania a pálenia to môže prejsť do štádia, keď vred praskne a váš život bude v ohrození.

 

Psychika

Pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika zohrávajú rozhodujúcu úlohu psychické vplyvy.

 

(ivk)

01 - Modified: 2006-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrysler zvoláva autá
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 22:57