StoryEditor

Ako na zapichnutú kosť v hrdle, popálené prsty či rozrušenú myseľ

03.12.2015, 23:34
Autor:
(dia)(dia)
S blížiacimi sa vianočnými sviatkami mnohí z vás začínajú s výzdobou, pečením a upratovaním. Pri tom všetkom však myslite na opatrnosť.

Popálené prsty či horiace vlasy z petardy, rybia kosť v hrdle alebo pád z rebríka pri inštalovaní žiaroviek vám nestojí za to, aby ste si tú sviatočnú radosť a atmosféru pokazili.

 

1.

Zapichnutá kosť

Takmer každá gazdinka a možno aj vy sami sa podieľate na príprave Štedrej večere, na ktorej nemôže chýbať ryba. Všetci sa tešíte na výborné tradičné špeciality a keď konečne zasadnete k stolu a na rad príde pstruh či kapor, pomaličky ho prstami rozoberáte. Snažíte sa vybrať všetky kostičky a s obavami, aby sa vám nedajbože zapichla do hrdla, si kúsky mäska kladiete do úst. Sú medzi vami určite aj takí, ktorí na rybu práve pre strach z kosti radšej nesiahnu, no máme pre vás pozitívnu správu – zapichnutá kosť v hrdle nie je nebezpečná. „Nech je akokoľvek veľká, dýchacie cesty neupchá a človek sa nemusí báť, že sa zadusí,“ hovorí vedúci Subkatedry urgentnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity a súdny znalec MUDr. Viliam Dobiáš, PhD.

 

Zadusenie nehrozí

Pochopiteľne, keď sa niečo dostane do oblasti, kadiaľ prechádza súčasne potrava aj vzduch a zrazu vám v tejto časti začne niečo zavadzať, máte pocit dusenia. Ide však len o subjektívny pocit, ktorý MUDr. V. Dobiáš, PhD., prirovnáva k pocitu, ktorý môžu mať ľudia s nádchou alebo keď sú v príliš prehriatej miestnosti, ale v skutočnosti im zadusenie nehrozí. „Subjektívny pocit dusenia môžu mať aj ľudia, ktorí majú choré srdce alebo pľúca, pri minimálnej telesnej námahe, alebo psychickom rozrušení.“

 

Kosť v hrdle – nepríjemné, avšak určite nie nebezpečné.

 

Obranný reflex

Aby subjektívny pocit dusenia prešiel do objektívneho nedostatku kyslíka v tele sa pri kostičke v hrdle obávať nemusíte. Do horných dýchacích ciest sa vám môže dostať len tenučká maličká kostička s dĺžkou približne 0,5 – 1 cm. Na pocit, že ju máte v krku však stačí, aby mala iba 1 mm. „Sliznica, kde sa kosť prilepí, okamžite signalizuje mozgu, že má cudzie teleso a človek má potom pocit, že mu zavadzia. Pokiaľ je kostička na začiatku dýchacích ciest, vyvolá obranný reflex a tým je kašeľ, ktorý môže byť dočasne neutíšiteľný a neovládateľný,“ vysvetľuje lekár. Môžete mať nutkanie kašľať tak, že máte pocit, akoby ste sa medzi kašľaním nemohli dostatočne nadýchnuť. Ale nikto na svete sa pri tom nezadusil. Nemusíte konať, netreba volať ani záchranku, stačí počkať, kým kašeľ ustane a vy sa začnete opäť cítiť dobre.

 

Čo stačí urobiť?

kostičku zajedzte suchým chlebom, zemiakom, sústom tuhej potravy

napite sa

nebráňte sa kašľaniu a pokúste sa kosť vykašľať

 

Zotrvačnosť

Zaujímavosťou je, že aj keď sa kostička dostane preč, či už jedlom alebo kašľom, môžete mať stále pocit, že vás otravuje. „Organizmus má zotrvačnosť, to znamená, že aj keď tam už cudzie teleso nie je, človek má z mozgu informáciu, že tam je. Robí potom zbytočný poplach,“ upozorňuje Dr. Dobiáš.

 

Organická látka

Kostička sa v zriedkavých prípadoch môže do sliznice zapichnúť. Je však taká maličká, že nespôsobí žiadne krvácanie či poranenie, je to rovnaké, ako keď sa krajčírka pichne ihlou do prsta. V prípade, že vás pochytí silný kašeľ, ktorý pretrváva viac ako hodinu, choďte na pohotovosť. „Je zbytočné volať záchrannú službu, lebo doma sa nič nevyrieši. Človek musí ísť do nemocnice alebo zdravotníckeho zariadenia, v ktorom je krčno-nosno-ušná pohotovosť,“ odporúča lekár. Tam vám špeciálnymi zrkadlami a svetlami pozrú do hrdla. Kosť však býva malá a priehľadná, splýva so sliznicou a väčšinou sa ani pri podrobnom krčnom vyšetrení nenájde. Ani v takom prípade nepodliehajte panike. Kosť je organická látka a aj keby zostala zapichnutá v sliznici, enzýmy, ktoré sú v slinách, ju natrávia a rozložia.

 

2.

Nebuďte v zhone

Je jasné, že okrem chutnej večere chcete mať doma nádherný vianočný stromček a celý dom vysvietený drobnými žiarovkami. Úrazov z elektrického prúdu sa báť nemusíte, väčšina dnešných súprav je len na jedno použitie a náhradné žiarovky neexistujú. Popáliť prsty si však môžete pri inštalovaní starých žiaroviek či pri zapaľovaní sviečok. Buďte preto ostražití a nič nerobte v zhone. Opatrní by ste mali byť aj v prípade, ak na výzdobu domu používate rebrík. Dávajte si pozor, aby ste nespadli. To isté platí, ak vystúpite na stoličku či na stôl. „Ak bude človek cítiť v mieste pádu silné bolesti a nebude môcť hýbať končatinou, treba volať záchrannú službu,“ radí MUDr. Dobiáš. Na základe röntgenu lekári zhodnotia, či náhodou nejde o zlomeninu.

 

Deti bez dozoru

Popri výzdobe, upratovaní, pečení, varení nezabúdajte aj na svoje malé deti. „Tým, že sa viac pečie, varí, častejšie sa popália. Hrajú sa neraz bez dozoru a ublížia si. Nastrkajú si niečo do nosa či do ucha. Najviac úrazov do 5 rokov vzniká práve v domácnosti,“ upozorňuje lekár Viliam Dobiáš.

 

Z bezpečnej vzdialenosti

Na deti by ste mali dávať pozor aj pri zapaľovaní prskaviek či inej zábavnej pyrotechniky, ktorá dnes neodmysliteľne patrí hlavne k čakaniu nového roka. Podľa MUDr. Dobiáša je vďaka masívnemu predaju profesionálne vyrobených pyrotechník popálenín oveľa menej, ako kedysi. Vždy sa však nájde niekto, kto nedodrží návod. Ak sa raketa nezapáli, netreba to skúšať znova, je nutné ponoriť ju do vody. Nezabúdajte tiež na bezpečnú vzdialenosť a nenamierte ju oproti ľuďom a obydliam. Pri neopatrnosti a nedbanlivosti môžete totiž vy alebo váš spoločník skončiť s popáleninami či horiacimi vlasmi. „Horiaci odev treba prikryť hrubou tkaninou a uhasiť. Ak nie je k dispozícii, horiaci človek by mal utekať do kúpeľne a oplachovať sa vodou. Pokiaľ ide o dieťa, treba ho strčiť do vane a studenou vodou oblievať. Zároveň s chladením treba dávať dole odev, prstene či hodinky. Samozrejme, popáleniny treba chladiť aspoň 20 minút,“ radí MUDr. Dobiáš.

 

3.

Emócie verzus telesné ochorenie

Nejeden z vás býva počas vianočných sviatkov rozľútostený, precitlivený, či už pozitívne alebo negatívne. Niet sa čo čudovať, veď stretnúť po dlhom čase opäť celú rodinku, tešiť sa z darčekov, ale aj naopak, samota, dokážu rozochvieť každú dušu. Uvedomte si však, že každé psychické rozrušenie môže zhoršiť vaše telesné ochorenie. Podľa MUDr. Viliama Dobiáša býva počas sviatkov vyšší výskyt bežných ochorení. „Keď máva niekto bolesti pri srdci, je dosť veľká pravdepodobnosť, že cez Vianoce ich bude mať tiež. Ľudia s vysokým krvným tlakom môžu pociťovať bolesti hlavy či búšenie srdca. Tí, ktorých trápi počas roka žalúdok, žlčník, črevá, majú vyššie riziko, že ich vo vianočnom období potrápia s väčšou intenzitou.“

 

Pohnutie mysle

Ako hovorí MUDr. Dobiáš, telefón na pohotovosti vyzváňa veľmi často, nikoho však nenapadne, že príčinou telesných ťažkostí môže byť aj psychika. „Netreba liečiť ochorenie, ale psychiku, podať sedatívum a všetko sa upraví. Drvivá väčšina ochorení je citlivá na pohnutie mysle. Keď je človek v duševnom napätí, aj z pozitívneho očakávania, telesný prejav bude rovnaký.“ Každé zvýšené napätie psychiky tela vyvolá napätie vo svaloch, vďaka ktorým sa pohybujeme, ale aj vo svalstve, ktoré je vo vnútorných orgánoch. A každé napätie svalstva, ktoré je nad normálnu hodnotu, vyvoláva bolesť. Žalúdočné, žlčníkové či pankreatické ťažkosti sa vystupňujú, vy sa zľaknete a voláte na pohotovosť. Stačí si však dať lieky na upokojenie a pokúsiť sa relaxovať. „Vtedy je dobré hodinku, dve počkať, kým lieky zaberú a ak ťažkosti ani potom neprejdú, volajte záchranku,“ odporúča lekár.

(ivk)

01 - Modified: 2007-11-23 07:51:56 - Feat.: 0 - Title: Trvám na tom, že euro nezvýši ceny
01 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 02 - Modified: 2023-08-23 12:07:55 - Feat.: - Title: Na preventívky treba dostať vysokorizikové osoby, hovorí Goncalvesová 03 - Modified: 2023-10-19 06:11:37 - Feat.: - Title: Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť! 04 - Modified: 2023-02-06 11:17:39 - Feat.: - Title: Riziko vzniku rakoviny možno znížiť zdravým životným štýlom 05 - Modified: 2023-02-06 10:46:38 - Feat.: - Title: Nepodceňujte prevenciu! Vyzýva ľudí Národný onkologický inštitút.
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 13:44