StoryEditor

Odobratie kmeňových buniek už aj na Slovensku

28.02.2012, 22:57
Autor:
(dia)(dia)
Bezbolestné odobratie a zmrazenie kmeňových buniek, ktoré sú dôležité pri liečbe mnohých civilizačných ochorení, bude možné aj na Slovensku. Spoločnosť CELLTHERAPY otvára v SR unikátnu banku kmeňových buniek.

Bezbolestné odobratie a zmrazenie kmeňových buniek, ktoré sú dôležité pri liečbe mnohých civilizačných ochorení, bude možné aj na Slovensku. Spoločnosť CELLTHERAPY otvára v SR unikátnu banku kmeňových buniek.

Novinárov o tom informovali odborný konzultant výskumu bunkovej technológie prof. MUDr. Jaroslav Michálek, PhD., z Českej republiky, ktorý pôsobí na Masarykovej univerzite v Brne a súčasne je prezidentom Medzinárodného konzorcia pre bunkovú terapiu a imunoterapiu, ako aj MUDr. Martin Šimkanin, ktorý je odborným garantom odberu tkaniva.

Kmeňové bunky sú špeciálne tým, že sa dokážu samé obnoviť a nahradiť iné bunky, preto sa už dnes bežne vo svete využívajú na liečbu mnohých ochorení, napríklad v ortopédii, transplantácii orgánov, ako aj v plastickej chirurgii. Celý proces odberu kmeňových buniek netrvá dlhšie ako dve hodiny a je bezbolestný, pacienta nezaťažuje, uviedli odborníci. "Najbohatším a najjednoduchšie prístupným zdrojom dospelých kmeňových buniek je tukové tkanivo, ktoré má každý dospelý jedinec. Odber a úschova kmeňových buniek sú vhodné pre každého zdravého dospelého človeka každej vekovej kategórie," vysvetlil prof. J. Michálek. Ako spresnil, kmeňové bunky sa v ortopédii používajú napríklad na liečbu osteoartrózy veľkých kĺbov, liečbu poškodených medzistavcových platničiek, urýchlené hojenie zlomenín kostí, v kardiológii na liečbu infarktu myokardu, ischemickej choroby dolných končatín, na liečbu cievnej mozgovej príhody a podobne.

V oblasti plastickej chirurgie sa liečba kmeňovými bunkami používa na zväčšenie poprsia, modelovanie tváre, hojenie popálenín či chronických rán a vredov. Je možné ju použiť aj v neurológii, gastroenterológii či v oblasti autoimunitných ochorení.

Banka kmeňových buniek CELLTHERAPY prišla na slovenský trh do Bratislavy v roku 2012 a zameriava sa na skladovanie a využitie vlastného tuku a kmeňových buniek na medicínske liečebné účely. Je to jediná spoločnosť tohto druhu na Slovensku. Jej partnerom sa stala špičková klinika modernej liposukcie MEDICOM VIP, informoval MUDr. Šimkanin, ktorý je skúseným plastickým chirurgom s viac ako 15-ročnou praxou. Odborné skúsenosti získal napríklad v Anglicku, Rakúsku, USA, Taliansku a iných krajinách. Všetky postupy liečby pomocou kmeňových buniek sú úplne bezpečné a vychádzajú z viacročných skúseností odborného tímu lekárov a laboratórnych pracovníkov, ktoré nadobudli na popredných klinikách v Európe a USA, dodal Šimkanin.

Zdroj: TASR

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 06:28