StoryEditor

Zapálené ďasná nepodceňujte

04.11.2014, 23:55
Autor:
(dia)(dia)
Zápal ďasien dokáže potrápiť každého, kto s ním má dočinenia. Ak ste diabetik a máte resty v zubnej hygiene, je pravdepodobné, že sa mu nevyhnete.

Závažný zápal ďasien a tkaniva, v ktorom je upevnený chrup (parodont) sa nazýva  o parodontitída a v súčasnosti je vnímaná ako šiesta komplikácia diabetu.

 

Všimli ste si pri čistení zubov niektorý z nasledujúcich príznakov?

 Viditeľný nános zubného povlaku pri okraji ďasien
 Citlivé a podráždené ďasná
 Opuchnuté a začervenané ďasná
 Krvácanie ďasien pri čistení zubov
 Slabé krvácanie pri zahryznutí , po použití medzizubnej kefky, zubnej nite
 Nepríjemný dych
 Nepríjemný pocit v dutine ústnej

Ak k tomu pripočítate vás diabetes, pravdepodobne patríte do skupiny ľudí, ktorí trpia parodontitídou.

 

Aké sú súvislosti?

Zápal ďasien a parodontu zhoršuje glykemickú kontrolu u pacientov s diabetom 1. i 2. typu. Zvyšuje sa tak riziko ďalších komplikácií – ochorenia zraku, nervov, obličiek a ketoacidózy.

V prípade väčšiny pacientov s DM sa po odstránení a preliečení zápalu ďasien výrazne zlepší nielen stav chrupu, glykémia, ale celkový zdravotný stav. Choré a zapálené ďasná, naopak, spôsobujú problémy s udržaním optimálnej hladiny cukru v norme.

 

Čo spôsobuje zápal?

Príčinou zápalu ďasien je nedostatočná hygiena ústnej dutiny. Pravidelným a dôkladným čistením zubov sa odstraňujú nielen zvyšky jedla, ale najmä bakteriálny zubný povlak. Táto lepkavá hmota tvorená baktériami pokrýva zuby a ďasná. Baktérie v povlaku sa zhromažďujú v priestore medzi zubom a ďasnom, uvoľňujú škodlivé látky, tie spôsobujú zápal s následkom krvácania, bolesti a opuch. Neliečený zápal môže viesť k deštrukcii a ubúdaniu kosti, v ktorej je zub ukotvený. Zub sa začína kývať, uvoľňovať a postupne hrozí riziko straty zubov.

 

Cukrovka a ústna dutina

Prejavy, následky a komplikácie zmeneného metabolizmu cukru postihujú celé telo, vrátane ústnej dutiny. Ak ste diabetik, okrem parodontitídy môžete očakávať zvýšený výskyt plesňových a kvasinkových ochorení na sliznici v ústach, na jazyku, ale aj pod živicovou náhradou alebo na podnebí. S chronickou formou sa stretávame v prípade nedostatočnej hygieny ústnej dutiny. Častým nálezom sú boľavé ústne kútiky, ktoré sú prejavom zníženej odolnosti proti infekcii, nevyhovujúcich zubných náhrad, výplní, neošetrených zubov, ale aj nedostatku železa, kyseliny listovej, prípadne vitamínu B12 .

 

Sucho v ústach

Príčinou sťažností pacientov sú výrazné pocity sucha v dutine ústnej. Je to spôsobené nielen stratou tekutín, ale najmä v dôsledku užívania liekov. Pacienti s neliečeným alebo nedostatočne liečeným diabetom majú aj výrazne zníženú funkciu slinných žliaz. Znížený výdaj slín môže spôsobovať vredy na sliznici, zápaly, pálenie, nepríjemné pocity ako je tŕpnutie, znížené rozoznávanie chutí na jazyku, zvýšené riziko tvorby zubného kazu a zhoršený príjem a spracovanie potravy.

 

Diabetik u stomatológa

Základnou otázkou je, či je diabetes pod kontrolou. Riziko stúpa najmä ak nemáte prehľad o glykémii, prípadne o prítomnosti choroby. Pre úspech liečby je dôležitá nadpriemerná spolupráca pacienta nielen s internistom, ale aj so stomatológom a dentálnym tímom. Návštevy a ošetrenie treba plánovať tak, aby neohrozili váš zaužívaný režim. Optimálny čas je v ranných hodinách. Nezabudnite upozorniť ošetrujúceho na aktuálnu glykémiu a lieky, ktoré užívate. Prineste si glukometer, prípadne prvú pomoc pre prípad hypoglykémie. Nebojte sa zdôveriť s obavami, stresom, náhlou nevoľnosťou či veľkým emocionálnym vypätím. Tieto faktory môžu ovplyvniť postup ošetrenia. V súčasnosti sú k dispozícii prostriedky na zaistenie pocitu bezpečia a pohody počas stomatologického ošetrenia (anestéza s nízkym množstvom adrenalínu, psycholologický prístup a pod).

 

Dve hodiny bez jedla

„A teraz dve hodiny nejedzte.“ Táto veta, bežne nasledujúca po stomatologickom ošetrení môže diabetikovi spôsobiť nežiaduce komplikácie. Keď je predpoklad, že po zákroku nebudete môcť prijímať potravu normálne, treba po konzultácii s diabetológom vopred upraviť dávkovanie antidiabetík alebo inzulínu a zabezpečiť si vyvážený príjem potravy. To platí aj po chirurgickom výkone, ako je napríklad extrakcia (vytrhnutie zubu), prípadne zákrok na ďasnách či zavádzanie implantátov. Používanie liekov proti bolesti tiež konzultujte s lekárom. Lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej zvyšujú riziko hypoglykémie. Pripravte sa aj na predĺžené hojenie rán. Často sú naordinované antibiotiká, aby sa predišlo infekcii.

 

Zubné implantáty

Možno vás poteší, že diabetes nie je prekážkou pri zavádzaní zubných implantátov. Nezvratne choré a poškodené zuby treba vytrhnúť, aby sa predišlo neželaným komplikáciám. Zubné implantáty sa neodporúčajú iba v prípade diabetu s veľmi závažnými komplikáciami. Od 18. roku sa dajú zuby nahradiť použitím novej technológie. Nutná je konzultácia s chirurgom, RTG vyšetrenie, dôkladné parodontologické vyšetrenie a profesionálna dentálna hygiena. Dnes sa bežne používajú nové materiály, ktoré znižujú alergické reakcie na kovy. Aj v tomto prípade je podmienkou dokonalá hygiena ústnej dutiny a to nielen domáca, ale aj profesionálna, ktorú vykonáva dentálna hygienička a je spojená s inštruktážou a praktickým nácvikom.

 

8 rád pre zdravé zuby

1. Pravidelne absolvujte preventívnu prehliadku u stomatológa
2. Dokonale zvládnite a praktizujte domácu hygienu ústnej dutiny
3. Zoznámte sa s technikou a prostriedkami vhodnými na čistenie chrupu
4. Absolvujte pravidelné profesionálne čistenie zubov u dentálnej hygieničky
5. Používajte vhodné prostriedky na výplach ústnej dutiny, najlepšie bez alkoholu a s antiseptickým účinkom
6. Na zvýšenie množstva slín vyskúšajte žuvačku bez cukr

7. Iba dokonale čisté zuby sa nekazia, ďasno nekrvácajú a dych nezapácha
8. Najlepšia liečba je predchádzanie chorobe

 

Po svete chodí asi tretina nediagnostikovaných diabetikov. Práve pravidelná kontrola v zubnej ambulancii, profesionálne čistenie chrupu dentálnou hygieničkou a dôkladné vyšetrenie parodontu môže prispieť k včasnému odhaleniu tejto choroby a zabrániť nepríjemným komplikáciám, tým aj k lepšej kvalite života.

Prevažnej väčšine  pacientov s diabetom sa po preliečení zápalu ďasien výrazne zlepší nielen stav chrupu, ale celkový zdravotný stav. Choré a zapálené ďasná totiž spôsobujú problémy s udržaním optimálnej hladiny cukru v norme. Súčasná stomatológia má možnosti ako zachrániť váš chrup, potrebuje však predovšetkým vašu spoluprácu.

Bc. Pavla Hrtoňová

Katedra stomatológie a čeľustnej ortopédie SZU

Bratislava

01 - Modified: 2006-12-07 16:42:32 - Feat.: 0 - Title: Daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku klesá
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:17