StoryEditor

Príčinou škrípania zubami môže byť stres i úzkosť

29.12.2015, 12:32
Autor:
(dia)(dia)
Prebudili ste sa niekedy uprostred noci, ako vaše dieťa či partner nepríjemne škrípe zubami?

Ich väčšinou táto nočná aktivita nezobudí, svojimi rytmickými pohybmi žuvacích svalov sú však postrachom pre okolie.

 

Škrípanie zubami, ktoré sa odborne nazýva bruxizmus, je podvedomá činnosť počas spánku, zriedkavo však môže človek vykonávať tento akt nevedomky aj cez deň. Príčina sa podľa jednej teórie nachádza v centrálnom nervovom systéme pri spolupôsobení s psychickou záťažou, stresom či úzkosťou. Bruxizmom však podľa výskumu trpí oveľa viac detí ako dospelých. 50 % dojčiat vo veku od 10 do 12 mesiacov škrípe zubami z dôvodu ich prerezávania sa. Inak je to v prípade starších detí, pri ktorých sa je výskyt 10 až 20 percent. Nepríjemné trenie zubov býva najčastejšie spájané s detskou obrnou, mentálnou retardáciou, jeho príčinou však môžu byť aj vrodené anomálie zubov a skusu.

 

Psychický problém

Čo sa týka dospelých, odhaduje sa, že tejto nechcenej aktivite sa venuje 5 až 10 percent. Niekedy býva súčasťou iných porúch spánku, napríklad spánkového apnoe, ale najčastejšie sa objavuje v období, keď sa človek trápi, prežíva stresové situácie, dokonca môže byť prejavom akútneho psychotického stavu, napríklad schizofrénie. So škrípaním majú skúsenosti aj ľudia, ktorí buď holdujú alkoholu, alebo, naopak, v období abstinenčného syndrómu aj iným návykovým látkam. Problém s trením zubov môže spôsobiť tiež užívanie niektorých liekov.

 

Nadmerný tlak

Pri iných podobných aktivitách, ktoré neslúžia žiadnemu funkčnému účelu, napríklad hryzenie líc či pier, nehrozia žiadne následky. Inak je to však pri bruxizme, pri ktorom vzniká okrem trenia zubov aj nadmerný tlak. Ten za normálnych okolností slúži na rozomieľanie potravy v ústach, no počas spánku ide naprázdno, v dôsledku čoho môže dôjsť k poškodeniu chrupu, zvýšenej lámavosti a vypadávaniu zubov, k bolestiam a poruchám čeľustných kĺbov a žuvacích svalov. Okrem toho môžu byť v napätí oblasť hlavy a krku, čo následne spôsobí ich bolesti.

 

Človek škrípe alebo tlačí zuby na seba v periódach, ktoré trvajú zväčša 10 až 20 sekúnd. Počas noci ich môže byť aj sto.

 

Bolesti hlavy a citlivé zuby

Budíte sa ráno aj vy s bolesťami hlavy, citlivými zubami, alebo cítite svalové napätie tváre? Ak áno, možno aj vy počas spánku nadmerne zaťažujete svoje zuby. Lepší prípad je, keď vás na škrípanie upozorní niekto iný. V každom prípade, keď zistíte, že ste obeťou bruxizmu aj vy, zájdite za lekárom alebo porozmýšľajte, ako odbúrať stres v práci, škole či v rodine. Po vyriešení konfliktov a po celkovom psychickom uvoľnení by sa škrípanie zubov malo vytratiť. Keď ale neviete, kde hľadať príčinu, upozornite na tento problém neurológa, zubára alebo špecialistu na poruchy spánku.

 

Pomôcky, ako sa zbaviť bruxizmu

Špeciálne koľajnice, ktoré si na noc nasadíte na zuby a tým ich chránite pred nadmerným trením a tlakom. Na možnosť tohto riešenia sa opýtajte svojho zubára, ktorý vám môže zubné chrániče vyrobiť na mieru.

Pomôcť vám môže aj gymnastika na uvoľnenie žuvacieho svalstva.

Nadmerne aktívnu ústnu dutinu môžete upokojiť, keď pred spánkom zjete tvrdé jablko alebo mrkvu.

Ak trpíte psychickými problémami, a neviete si s nimi dať rady, navštívte psychoterapeuta.

V prípade, že prežívate každodenne stres, doprajte si oddych, relaxujte, nikde sa neponáhľajte, nájdite si čas na partnera a spoločné záľuby, obmedzte kofeín.

Svoj efekt vraj splní aj teplý obklad, ktorý si priložíte na spodnú čeľusť. Nestačí ho však použiť len raz, snažte sa ho používať čo najdlhšie. Kŕč žuvacích svalov sa tak uvoľní a vy jedného dňa zistíte, že sa už nebudíte s bolesťami hlavy.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-12-19 11:29:54 - Feat.: 0 - Title: Portál azet.sk začal prevádzku telefónnych služieb
01 - Modified: 2024-01-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Chrápanie zaťažuje srdce 02 - Modified: 2015-12-03 22:34:01 - Feat.: - Title: Ako na zapichnutú kosť v hrdle, popálené prsty či rozrušenú myseľ 03 - Modified: 2014-05-31 20:56:15 - Feat.: - Title: Slováci majú problémy so spánkom 04 - Modified: 2014-05-20 06:46:54 - Feat.: - Title: Zoči-voči cukrovke 05 - Modified: 2014-05-20 06:46:54 - Feat.: - Title: Brzda v milovaní
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 17:01