StoryEditor

S chladnou hlavou

09.06.2014, 00:45
Autor:
(dia)(dia)
Každý by si najradšej plnými dúškami užíval slnečné dni. Z času na čas sa ale popri letných radostiach môže pritrafiť nečakaný úraz či poranenie.

Ak sa vám či niekomu vo vašej blízkosti niečo podobné stane, nerobte paniku, ale rozvážne zasiahnite. Nie s každým úrazom totiž musíte bežať hneď na pohotovosť, v mnohých situáciách dokážete pomôcť aj sami.

 

Vyrazený dych

Akonáhle sa pustíte do športovej aktivity, nezabudnite si pred aj po nej skontrolovať glykémiu a prichystať niečo sladké v prípade hypoglykémie. Počas volejbalu či iného kolektívneho športu buďte opatrní, prudké nárazy do spoluhráčov môžu mať za následok vyrazený dych. Ak sa aj napriek rozvahe zrážke nevyhnete a váš kamarát sa zrazu nemôže nadýchnuť, neľakajte sa. Snažte sa ho dať do sediacej polohy a upokojujte ho. Poprípade mu môžete zľahka masírovať oblasť uhla medzi rebrami. To, že sa nemôže nadýchnuť, totiž okamžite vyvolá panickú reakciu a tá zvyšuje spotrebu kyslíka. Práve preto má dotyčný v osudnej chvíli pocit, že sa naozaj zadusí. „Pri prudkom náraze ide o reflexné vyrazenie dychu na podklade nervových podnetov, ktoré idú do mozgu a odtiaľ naspäť. Záchranná reakcia organizmu však preváži a človek sa zrazu nadýchne,“ vysvetľuje vedúci Subkatedry urgentnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity a súdny znalec MUDr. Viliam Dobiáš, PhD. Ide v podstate o kŕč svalstva, krátkodobé ochrnutie nervu. Je to akoby ste náhle skočili do studenej vody a zadržíte dych. Reflex neovládateľný vôľou však za krátky moment prejde a vy začnete opäť dýchať.

 

Zabehnuté jedlo

Chutnú večeru s priateľmi či rodinou môže narušiť nečakaná komplikácia. Okrem toho, že si neuváženou porciou môžete uhnať vysokú glykémiu, kúsok jedla vám môže zapadnúť v hrdle. Môžu pri tom nastať dve situácie – buď sa horné dýchacie cesty upchajú úplne, alebo neúplne. „Ak potrava neupchala dýchacie cesty vzduchotesne, človek síce začne vypliešťať oči, chytať sa za krk, ale napína ho na kašeľ a môže sa aj nadýchnuť. Pokiaľ človek nemôže ani kašľať, ani rozprávať, treba začať s pomocou,“ odporúča MUDr. Dobiáš. Ak budete svedkom nepríjemnej udalosti, piatimi poriadnymi údermi medzi lopatky rozvibrujete hrudník postihnutého a teleso sa môže uvoľniť. Priateľské potľapkanie nestačí, podľa lekára to musia byť šupy ako pri volejbalovom smeči. Samozrejme, primerane k veľkosti tela a veku človeka. Ak nepomôžu údery, aplikujte tzv. Heimlichov manéver, ktorý je dobré nacvičiť si vopred, pretože vyžaduje trochu techniky, aj sily. „Človeka treba objať odzadu, položiť zovretú päsť pod uhol rebier a chytiť si ju druhou rukou. V sekundových intervaloch treba 5-krát prudko stláčať. Bránica vyskakuje hore a zvyšuje sa vnútrobrušný, vnútrohrudný tlak a teleso sa vytlačí von,“ vysvetľuje lekár.

 

Bezvedomie

Iná situácia nastane, ak postihnutému nedokážete pomôcť a on upadne do bezvedomia. Potom okamžite začnite s resuscitáciou. Najprv ho uložte do vodorovnej polohy a začnite so stláčaním hrudníka a vdychmi. Vďaka tomu sa dýchacie cesty roztiahnu a vzduch má voľnú cestu. Po poskytnutí pomoci volajte záchrannú službu, v prípade, že máte spoločníkov, nech ju čo najskôr zavolajú oni.

 

Krvácanie z nosa

Ešte aj dnes prevládajú mýty a povery, že tečúcu krv z nosa zastavíte, ak hlavu zakloníte dozadu a použijete studený obklad. Pravda je ale inde. Podľa lekára krváca vlásočnicová sieť, ktorá je na rozhraní chrupavky a kosti nosa a práve túto časť treba 10 minúť stláčať. Seďte pritom v predklone, aby krv zatečená do nosohltanu vytiekla cez ústa von. V žalúdku totiž vyvoláva zvracanie, lebo je nestráviteľná. V prípade, že krvácanie pretrváva, držte nos ďalších 10 minút. Ak ani potom neprejde, choďte na krčné oddelenie, kde vám nosovú dutinu vyplnia gázou naplnenou špeciálnou vazelínou. Tá vytvorí tlak v rane a zastaví krvácanie.

Čo sa týka studených obkladov, sú zbytočné. „Nos je zásobovaný cievami z mozgu, ktorý má vlastnú reguláciu prietoku krvi. A mozog len tak nedovolí, aby mu ho niekto znižoval.“

 

Popálili ste sa?

Opatrnosti nie je nikdy dosť. Myslieť na ňu by ste mali aj počas opekačky či grilovačky. Kvapka masti z práve opekanej špekačky na ruke či inej časti tela nie je naozaj nič príjemné. Popáliť sa však môžete v podstate kedykoľvek – aj pri zakladaní ohňa či pití horúcej kávy. Najjednoduchšou a najúčinnejšou prvou pomocou pri popálenine je studená voda z vodovodu. „Chladenie vodou dokáže znížiť rozsah popálenín až o jeden stupeň,“ hovorí Dr. Dobiáš. Vďaka tomu vám nemusia na postihnutom mieste vzniknúť bolestivé pľuzgiere a začervenanie sa vám zahojí bez jaziev. Chladiť však nestačí len pár sekúnd, účinných je 10 až 20 minút. Pokiaľ ste si popálili väčšiu časť tela, choďte pod studenú sprchu a zavolajte záchrannú službu.

 

Pálivé slnko

Studená voda prináša úľavu aj pri spálení sa slnkom. Problém je len v tom, že chladiť by ste sa v tomto prípade mali 2 – 3 dni, čo nie je možné. Uľaviť od bolesti by vám teda mali analgetiká a peny na vodnej báze, ktoré si môžete prikladať na postihnuté miesto. V žiadnom prípade si spálenú oblasť nenatierajte masťou, vytvára totiž nepriepustnú vrstvu a zamedzuje prístup vzduchu a kyslíka k popálenine.

 

Stretnutie s vretenicou

Keď sa budete túlať po horách alebo sa vyberiete len na prechádzku po lese, neobdivujte iba krásu prírody, pozerajte sa aj pod nohy. Hady síce na Slovensku nie sú také nebezpečné ako napríklad v Ázii či v Afrike, aj napriek tomu môžete „okúsiť“ výlučky z jedovatých žliaz vretenice obyčajnej. Avšak len v prípade vašej neopatrnosti či provokácie. Vretenica je totiž plachá a pred človekom sa snaží utiecť. No ak ju chytíte do ruky či si na ňu omylom sadnete, uhryznutiu sa zrejme nevyhnete. Jej jedom sú ohrozené len malé deti a starší ľudia. „Väčšinou panika a strach spôsobí omnoho väčšie príznaky ako samotný jed. Človek začne zrýchlene dýchať, tŕpnu mu pery, končeky prstov, vyplaví sa množstvo adrenalínu, búši mu srdce, má bolesti hlavy a to všetko pripisuje uhryznutiu hadom,“ hovorí lekár. V polovici prípadov pri uhryznutí had dokonca nevstrekne jed do kože. To zistíte veľmi ľahko. Ak začne rana o niekoľko desiatok minút opúchať, bolieť a cítite nevoľnosť, je isté, že jed sa pomaly šíri v organizme.

 

Ako postupovať?

● sadnite si, upokojte sa, v žiadnom prípade nerobte prudké pohyby, pretože zrýchlenie krvného obehu uľahčuje jedu rýchlejšie šírenie do organizmu

● ranu vydezinfikujte roztokom z lekárničky alebo mydlovou vodou, zneutralizujete tak časť jedu na jej povrchu

● ranu môžete chladiť ľadom, spomaľuje totiž vstrebávanie jedu

● nad uhryznutím si môžete okolo končatiny zľahka obviazať obväz, ale tak, že pod neho zmestíte svoj prst

● postihnutú končatinu držte nižšie ako je zvyšok tela

● volajte záchrannú službu

 

Štatistiky hovoria, že had ročne uštipne desiatky ľudí, smrť spôsobí jednému za 5 rokov.

 

V minulosti mali ľudia z uhryznutia vretenicou panickú hrôzu, ranu rozrezávali a vypaľovali, čo však spôsobilo viac škody ako úžitku. Takže do podobných aktivít sa nepúšťajte a už vonkoncom nie vtedy, keď vás uhryzne užovka. Tá je totiž neškodná.

 

Natiahnutie, vyvrtnutie, vykĺbenie

Pozor si dávajte aj pri chôdzi, preskakovaní cez potok či pri športovej aktivite. Môžete totiž nešťastne stúpiť a skončiť s vyvrhnutým členkom či natiahnutým svalom. Opuch na nohe bude sprevádzať nepríjemná bolesť, na ktorú zaútočte analgetikami. Na opuch si prikladajte chladivé obklady.

● „Pri natiahnutí svalu dochádza k poškodeniu určitej časti buniek, praskajú a vyteká z nich tkanivová tekutina, ktorá spôsobuje opuch a zároveň bolesť,“ vysvetľuje MUDr. Dobiáš. Končatinu stiahnite elastickým obväzom, prikladajte si na ňu studený obklad a dožičte si pokoj. V prípade, že bolesť neprechádza a ani opuch sa nezmenšuje, choďte na röntgenové vyšetrenie, možno pôjde o zlomeninu.

● Keď vás bolí v členku, pravdepodobne ste si ho vykĺbili alebo vyvrtli. Pri vyvrtnutom členku, keď kĺbová hlavica vyskočí z kĺbovej jamky a skočí naspäť, pomôžu hojivé a chladivé obklady.

● S vykĺbeným členkom budete mať trochu viac starostí. Vyskočenú kĺbovú hlavicu si v žiadnom prípade nenaprávajte sami, nechajte to na lekára.

 

Keď zasiahne blesk

Páči sa vám, keď počas letnej horúčavy zrazu zahrmí a príde búrka? Neraz ste pri nej zmokli do nitky a možno vás zastihla rovno počas prechádzky či túry v horách. Tam sú búrky dosť dramatické a nebezpečné, dokonca môžu vážne ohroziť váš život. Veríme, že vy ani vaši blízki nič podobné nezažijete, na škodu však nie sú informácie o tom, čo robiť, keď je zle. Žiaľ, priame zasiahnutie bleskom už nikomu nepomôže. Iná situácia nastane, keď blesk udrie z väčšej vzdialenosti do obytnej budovy či stromu v blízkosti človeka. „Prejde ním zvyškový prúd cez zem alebo iný kontakt a môže mu spôsobiť zastavenie srdca a kŕč dýchacieho svalstva. Človek upadne do bezvedomia a nedýcha, treba preto začať s klasickým oživovaním,“ vysvetľuje Dr. Dobiáš. Bezpečnú ochranu pred bleskami v horách hľadajte v najbližšej chate.

 

Viete, že...

najviac bleskov je vo výške 1500 až 2000 m? Nad 3000 m sú zriedkavé. Ich priemerná teplota je od 10 000 – 30 000 °C.

 

Tlaková vlna

Aj úder blesku vzdialený 100 až 200 metrov môže ublížiť. „Veľká tepelná energia zohrieva vzduch bezprostredne v dráhe blesku a vzniká tlaková vlna ako pri výbuchu. Hovorí sa, že až polovica ľudí je vtedy zasiahnutá bleskom.“ Človek spadne na zem, ale nemusí mať žiadne poškodenia a ochvíľu sa spamätá. Maximálne môže skončiť s povrchovými zraneniami či zlomeninou.

 

Štatisticky na milión návštevníkov hôr je jeden zásah bleskom.

 

Včela, sršeň, osa

Nie je nič otravnejšie, ako keď okolo vás obiehajú všelijaké lietajúce potvorky. Vyhnúť sa ich útoku je niekedy veľmi ťažké, zvlášť, keď ide o komáre. Ich uštipnutie však nie je nič v porovnaní s bodnutím väčšieho votrelca. Žihadla včely, osy či sršňa, ktoré skončilo zapichnuté vo vašom tele, sa najbezpečnejšie zbavíte ľahkým zotretím. Nestláčajte ho prstami, ani pinzetou, pretože žihadlo je väčšinou vytrhnuté so zásobnými vačkami, v ktorých je jed, hlavne u včely. Tým, že ho stlačíte, vytlačíte jed do podkožia. Ranu okamžite chlaďte ľadom alebo studeným obkladom a sledujte opuch. Niekomu narastie polcentimetrový, inému päťcentimetrový. Pokiaľ sa rast zastaví, nerobte nič. Keď nie a v priebehu niekoľkých minút pozorujete na sebe ďalšie príznaky, volajte záchrannú službu, ktorá vám podá lieky proti alergii.

„V minulosti sa odporúčalo milión spôsobov, ako poskytnúť prvú pomoc po uštipnutí hmyzom, sú však prakticky bezvýznamné. Napríklad cibuľová šťava síce jed neutralizuje, ale len v skúmavke. Pri uštipnutí sa dostáva pod kožu cez žihadlo, žiaľ, cibuľová šťava sa do podkožia nedostane. To isté platí aj pre ocot,“ hovorí MUDr. Dobiáš.

 

Pokazený žalúdok či otrava?

Milujete pochúťky z čerstvo nazbieraných hríbov? Nečudo, sú ozaj veľmi chutné, dokážete však rozoznať jedlé od jedovatých? A viete ich správne skladovať? Ak si nie ste istý, čo nesiete v košíku, radšej nezbierajte nič. A nekupujte ich ani od neautorizovaného pouličného predavača. Ich konzumáciou si totiž môžete privodiť vracanie, bolesti brucha a hnačky. Jasným signálom, že ste sa otrávili, je keď príznaky začnú obťažovať všetkých konzumujúcich o 12 až 24 hodín po požití. V tom prípade neváhajte a utekajte na pohotovosť. Ak je na vracanie len vám a do 12 hodín od ich konzumácie, pravdepodobne máte pokazený žalúdok, lebo ste ich nedostatočne tepelne upravili alebo zle skladovali. Vtedy 2 až 3 dni neprijímajte žiadnu stravu, aby sa sliznica žalúdka upokojila. Keď prestanete mať pocit na vracanie, začnite najprv s minerálkou a diétnym suchárom.

 

Viete, že...

stačí polcentimetrový kúsok jedovatého hríba na to, aby ste sa otrávili?

 

Diabetici, merajte!

Pokazený žalúdok, hnačky a zvracanie však môžu spôsobiť dehydratáciu a rozvrat vnútorného prostredia, čo ohrozuje najmä diabetikov 1. typu a deti. Ak patríte do tejto kategórie, častejšie si monitorujte glykémiu. MUDr. Adriana Ilavská radí, aby ste si pri zvýšených hodnotách cukru prechodne zvýšili dávky inzulínu. „Po ústupe tráviacich ťažkostí a normalizácii glykémií sa môžu postupne vrátiť k pôvodných dávkam.“ Okrem toho dbajte na dostatočný príjem tekutín a kontrolu cukru a moču.

01 - Modified: 2006-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HZDS stratilo najviac voličov, ulovil ich Smer
01 - Modified: 2018-08-02 08:57:55 - Feat.: - Title: Čo by mal vedieť diabetik, keď prichádzajú teplé dni 02 - Modified: 2015-08-03 18:49:21 - Feat.: - Title: Potením organizmus stráca veľké množstvo tekutín a živín. Takto ich do tela dostanete späť 03 - Modified: 2015-07-16 22:23:01 - Feat.: - Title: Dôležité zásady, ako predísť kvasinkovej infekcii 04 - Modified: 2015-07-06 22:22:01 - Feat.: - Title: Ako je to s potením, slnením a s dia pomôckami 05 - Modified: 2015-07-06 16:56:58 - Feat.: - Title: Príprava týchto jedál vám nezaberie viac ako 15 minút
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 23:02