StoryEditor

Na čo by ste nemali zabúdať, ak chcete leto prežiť bez ťažkostí

29.06.2015, 00:27
Autor:
(dia)(dia)
Aby ste leto prežili v čo najväčšej pohodičke, nezabúdajte na dôležité súčasti tridsaťstupňových horúčav.

1.

Chráňte si oči

Kvalitné slnečné okuliare majte vždy poruke. Nekupujte ich na trhoviskách či na ulici, i keď za pár eur. To, či majú alebo nemajú UV filter, si nemôžete overiť a práve takéto pouličné okuliare vášmu oku akurát tak uškodia. Stavte na istotu a namierte si to rovno do certifikovanej očnej optiky alebo predajne. Všímajte si rozsah a kvalitu UV filtra. Ak plánujete tráviť čas na horách a pri mori, vyberte si okuliare s filtrom 4 alebo 5, prepustia od 3 do 18 % slnečného žiarenia. V našich podmienkach sú ideálne sklá s filtrom 2 a 3. Tie prepustia žiarenie od 13 do 80 %. Pozor, 1. stupeň prepustí 80 až 100 % žiarenia. Okuliare v tomto prípade absolútne neslúžia ako ochrana, maximálne len ako módny doplnok.

 

Čím vyšší je stupeň UV filtra, tým sú okuliarové šošovky tmavšie.

 

Retinopatia či glaukóm

Pri rozhodovaní sa, ktoré okuliare si kúpite, myslite aj na svoj zdravotný stav. Ak totiž trpíte diabetickou retinopatiou alebo máte glaukóm, teda zelený zákal, používajte okuliare skôr s hnedo-zeleným filtrom.

 

2.

Nespáľte sa

Nepríjemne spálenú kožu a pľuzgiere nikomu neželáme. Nespáliť sa by pre vás malo byť alfou a omegou. „Diabetici mávajú pomerne časté kožné infekcie a poruchy cievnej cirkulácie, ktoré spolu s polyneuropatiou vedú k zhoršenému hojeniu rán,“ hovorí dermatovenerologička MUDr. Iveta Hasová. Ak máte takéto diabetické komplikácie, spálená pokožka sa vám bude ťažko hojiť. Zaobstarajte si opaľovací krém, mlieko či olej s vysokým ochranným faktorom a berte ho so sebou aj vtedy, keď idete len na prechádzku či na výlet. Hlavne ak máte deti. Natierajte sa podľa potreby a v čase od 11. do 15. hodiny si vymyslíte náhradný program pod strechou.

 

3.

Zavlažujte

Chcete sa počas celého dňa cítiť svieži a plní energie? Ak áno, zásobte svoje telo dostatočným množstvom tekutín. Pozor, nie nápojmi s obsahom cukru, tie by mali byť pre vás diabetikov tabu. Pite obyčajnú vodu z vodovodu, minerálne a prírodné vody s nižším obsahom sodíka, nesladené chladené čaje. Odporúčaná denná spotreba tekutín je pri bežnom zaťažení 30 až 35 ml na kilogram hmotnosti tela. Pozor! Káva sa nepočíta do pitného režimu. Jednu šálku by ste mali doplniť pohárom vody. To isté platí pre mlieko. Vypité množstvo si započítajte do obsahu sacharidových jednotiek.

 

4.

Nôžky v pohodlí

Pri mori, v horách, na chate či len tak na záhrade doma doprajte svojim nôžkam pohodlie. Hlavne pri prechádzkach po pláži buďte opatrní, aby sa vám do obuvi nenabral piesok či drobné kamienky. Najlepšie sú z prírodných materiálov s tvrdou podrážkou, s vetraním radšej zo strán a remienkové.

 

5.

Pozor na úpal

Priveľa slnka nemusí hneď znamenať úpal, no zabrániť bolestiam hlavy a závratom môžete aj nosením klobúka či šatky. A to neplatí len pre dovolenkujúcich. Aj pri zveľaďovaní svojej záhradky alebo pri inej práci pod holým nebom myslite na ochranu hlavy. Ideálne sú slamené klobúky, šiltovky alebo obyčajná ľahká a vzdušná šatka. Okrem toho si vhodnou pokrývkou hlavy ochránite aj vlasy.

 

6.

Bavlna to istí

So slnkom nie sú žarty a mnohí sa o tom presvedčili. Poniektorí sa svojho nezodpovednosťou spálili, iní zas bojujú so slnečnou alergiou. Aby vás toto leto nič nepríjemné neprekvapilo, zahaľte svoje telo do jemnej a svetlej bavlny. Samozrejme, že aj plavky sú povolené, myslíme skôr na momenty mimo kúpania a opaľovania. Čím vyššie percento bavlny sa v oblečení nachádza, tým lepšie absorbuje pot. Ak máte pokožku náchylnejšiu na spálenie, preferujte voľné tričká či košele s dlhým rukávom. Aby ste si neprehriali organizmus, vyhýbajte sa tmavým farbám.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-07-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koncerty pre živú Zem
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:07