StoryEditor

Dajte stop závislosti!

20.11.2014, 10:05
Autor:
(dia)(dia)
Pri príležitosti Medzinárodného dňa bez fajčenia sa na Slovensku konajú podujatia zamerané na poradenstvo, bezplatné merania a odborné prednášky.

Podobné podujatie pripravil napríklad Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre. I keď tento deň pripadá vždy na tretí novembrový štvrtok, RÚVZ poskytne všetkým záujemcom poradenstvo zamerané na odvykanie od fajčenia v piatok 21. novembra. "V rámci neho sa bude vykonávať u fajčiarov aj meranie množstva oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu pomocou prístroja smokerlyzer. Zároveň si môžu overiť aj stupeň závislosti na nikotíne podľa Fagerstromovho dotazníka," uviedla Ingrid Báreková z oddelenia podpory zdravia. Na záver podujatia si budú môcť účastníci vypočuť prednášku na tému Nefajčím a viem prečo.

Medzinárodný deň bez fajčenia sa pripomína z iniciatívy Medzinárodnej spoločnosti onkológov. V priebehu kalendárneho roka je na problematiku fajčenia zameraný aj Svetový deň bez tabaku, ktorý pripadá na 31. mája. Tieto dni sú výzvou pre fajčiarov, aby mali možnosť zamyslieť sa nad svojím zlozvykom a zbaviť sa závislosti. V celosvetovom meradle zomrú v dôsledku používania tabaku ročne tri milióny osôb. Na Slovensku dnes podľa oficiálnych údajov fajčí 38 percent dospelej populácie, z toho je 25 percent pravidelných fajčiarov a 13 percent nepravidelných fajčiarov. V súčasnosti stále stúpa počet mladých ľudí, ktorí začínajú fajčiť a ktorí pravidelne fajčia. Podľa európskeho prieskumu ESPAD sa fajčenie u 16-ročných zvyšuje od roku 1995.
(red.)

01 - Modified: 2006-12-29 12:21:01 - Feat.: 0 - Title: Muž na "tankoch" je späť
01 - Modified: 2014-08-04 05:44:33 - Feat.: - Title: Príďte na zaujímavé podujatie diaDAY do Bratislavy
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 21:39