StoryEditor

Prostata – častý problém vo vyššom veku

29.07.2014, 00:35
Autor:
(dia)(dia)
Ochorenia prostatickej žľazy sú v dnešnej mužskej populácii veľmi frekventované a väčšinou sa prejavujú ťažkosťami pri močení.

Prečo sa prostata zväčšuje s pribúdajúcim vekom? Táto žľaza priamo závisí od mužského pohlavného hormónu testosterónu, ktorý sa vytvára v semenníkoch. V staršom veku nastávajú zmeny vo vzájomnom pomere žliaz vylučujúcich hormóny. Zmena tohto pomeru u mužov je jednou z príčin, ktoré vedú k zväčšovaniu prostaty. Dochádza k stavu, ktorý niekedy nazývame „mužským prechodom“. Prirodzený proces starnutia ľudí začíname pozorovať po 40. roku života a zreteľným sa stáva medzi 60. a 70. rokom života. Prostata sa od určitej chvíle stáva stredobodom niekedy až nežiaducej pozornosti. Problémy, ktoré spôsobuje, narušia do tých čias viac-menej pokojný život. Muži nad 60 rokov mávajú prostatu zväčšenú skoro vždy, takže tieto zmeny v jej objeme a ťažkosti, ktoré z toho vyplývajú, sa považujú za charakteristické.

 

Čo je zväčšenie prostaty

Podstatou procesu je zväčšenie (hypertrofia) alebo zmnoženie (hyperplázia) buniek v oblasti prostatickej močovej rúry. Prostata sa nemusí zväčšovať v tejto oblasti celá. Najčastejšie sa zväčší časť pod krčkom močového mechúra, teda pod miestom vyústenia močového mechúra do močovej rúry. Vytvorí sa uzáver (bariéra), čo môže spôsobiť ťažkosti pri močení. Je dokázané, že s pribúdajúcim vekom sa každý rok zvyšuje objem prostatickej žľazy o 0,5 – 4 % a že väčšie prostatické žľazy rastú rýchlejšie ako tie menšie.

 

Ťažkosti pri močení

Za ťažkosti pri močení nie je zodpovedné len samotné zväčšenie prostaty. Mechanický útlak močovej rúry zväčšenou prostatou je síce jedným z mechanizmov prispievajúcich k ťažkostiam pri močení, ale už sa jednoznačne dokázal vplyv aj ďalších faktorov (najmä poruchy nervového systému, zmeny v stene močového mechúra, infekcie močových ciest, iné zmeny v hormonálnom systéme starnúceho muža, organické ochorenia dolných močových ciest, napr. kamene, nádory močového mechúra, zúženiny močovej rúry a podobne).

 

Najčastejšie ochorenia

Medzi najčastejšie ochorenia prostaty patria:

nezhubné zväčšenie prostaty (benígna hyperplázia prostaty – BHP),
rakovina (karcinóm) prostaty (KP),
zápalové ochorenia prostaty (prostatitídy).

Benígna hyperlázia prostaty (BHP) tvorí až 80 % zo všetkých ochorení postihujúcich prostatu. Kým BHP a karcinóm prostaty (KP) sú typické pre mužov v staršom veku, zápalové ochorenia (tzv. prostatitídy) sa vyskytujú prevažne v mladších vekových skupinách.

 

Muži nad 60 rokov mávajú prostatu zväčšenú takmer vždy.


Príznaky ochorenia dolných močových ciest

Sú to ťažkosti pri močení, ktoré vznikajú na základe zmien v dolných močových cestách, t. j. pri chorobách prostaty, močového mechúra, prípadne močovej rúry. Rezanie, pálenie pri močení býva spojené s infekciou prítomnou v močových cestách.

 

Ak máte príznaky, ktoré vás obťažujú, čím skôr navštívte lekára!

 

Problémy dolných močových ciest

Iritačné („uskladňovacie“):

* močenie v noci (v priebehu spánku) viac ako 1- až 2-krát

* urgentné močenie (opakované, nepríjemné až bolestivé nutkanie na močenie)

* časté močenie cez deň (viac ako 7- až 8-krát v priebehu bdenia)

* urgentná inkontinencia moču (nedobrovoľný únik moču spojený s nutkaním, urgenciou na močenie)

Obštrukčné („vyprázdňovacie“)

* slabý prúd moču

* oneskorený štart močenia (niekedy až po niekoľkých minútach)

* prerušované močenie (močenie na viackrát)

* pocit neúplného vyprázdnenia mechúra

* tlačenie pri močení (používanie brušného lisu pri močení)

* samovoľné odkvapkávanie moču po vymočení

* inkontinencia moču z pretekania (nedobrovoľný únik moču z preplneného močového mechúra)

* retencia moču (nemožnosť vymočiť ani kvapku moču)

 

Moderné diagnostické postupy sú pre mužov len minimálnou záťažou.

 

Benígna hyperplázia prostaty

Ide o nezhubné zväčšenie prostaty. „Benígna“ znamená, že bunky nie sú rakovinové a „hyperplázia“ vyjadruje, že je tu viac buniek, ako býva za normálnych okolností. Benígna hyperplázia prostaty (BHP) nie je rakovina a ani rakovinu nespôsobuje! Prostatická žľaza pri nej rastie viac, ako je normálne. Súvisí so starnutím v dôsledku hormonálnej nerovnováhy, ale určitý vplyv pravdepodobne majú aj diétne návyky, dedičnosť, prípadne etnické rozdiely a pod. Ťažkosťami s močením (rôznej intenzity) pri tomto zväčšení prostaty trpí asi 50 – 60 % mužov starších ako 60 rokov a 80 – 90 % mužov vo veku nad 80 rokov.

 

Príznaky a ich príčiny

Najmä v úvodnom štádiu nemusí BHP spôsobovať žiadne problémy pri močení. Tie sa objavia niekomu skôr, inému neskôr a zvyčajne sú vyprovokované dlhým vysedávaním, prechladnutím, konzumáciou alkoholu, tuhou stolicou (zápchou) a pod. Pri zväčšovaní objemu prostatickej žľazy („prostata rastie“) dochádza k zvýšeniu mechanického tlaku na močovú rúru (tzv. statický faktor), ale súčasne býva zvýšené napätie (zvýšená aktivita) nervového systému dolných močových ciest (tzv. dynamický faktor). Zo začiatku môže ešte močový mechúr pretlačiť moč cez zúženú močovú rúru (prejaví sa to slabým, prerušovaným prúdom moču), ale pokiaľ blokáda pokračuje, dochádza k zhrubnutiu svaloviny močového mechúra, čo sa môže prejaviť častejším, bolestivým nutkaním na močenie (tzv. urgenciou).

 

Neschopnosť vymočiť sa

Veľmi nepríjemným, akútnym stavom, ktorý si vyžaduje okamžité lekárske riešenie, je náhla neschopnosť vymočiť sa, tzv. akútna retencia moču. Častejšie však dochádza k situácii, keď sa postupne zvyšuje množstvo moču, ktoré postihnutý muž nedokáže vymočiť z močového mechúra. Zvýšený objem tzv. zvyškového (reziduálneho) moču môže mať za následok zvýšený výskyt komplikácií ako zápaly dolného močového traktu, kamene v močovom mechúre, postupné znižovanie až zlyhanie funkcie obličiek a pod.

 

Dobre informovaný pacient je najlepšia prevencia.


Pacientmi najčastejšie menované ťažkosti sú:

„po vymočení mám pocit nevyprázdneného močového mechúra“
„močím často“
„močím prerušovane“
„mám silné a náhle nutkanie vymočiť sa a močenie neviem odložiť na neskôr“
„môj prúd moču je tenký“
„pred začiatkom močenia musím tlačiť“
„často sa v noci prebudím a musím vstať, aby som sa vymočil“

 

Možné komplikácie

BHP môže byť príčinou viacerých komplikácií, napr.:

tvorby kameňov v močovom mechúre
opakovaných infekcií močových ciest
tvorby vydutín (divertiklov) steny močového mechúra
prítomnosti okom viditeľnej krvi v moči (tzv. makroskopická hematúria)
poškodenia funkcie obličiek až vzniku chronickej obličkovej nedostatočnosti a pod.

 

Vždy je potrebné starostlivo zvážiť výhody a možné riziká jednotlivých spôsobov liečby.

 

Možnosti liečby

Spôsoby liečby BHP sa za posledných 20 rokov výrazne zmenili v prospech tzv. medikamentóznej terapie (t. j. liekov). Zároveň sa do klinickej praxe presadili menej invazívne spôsoby chirurgického riešenia, keď sa operácia vykonáva endoskopicky, bez potreby otvorenej operácie. Spôsob liečby podľa závažnosti ťažkostí určuje ošetrujúci lekár-urológ a muži liečení na BHP sú pravidelne sledovaní.

 

Nájdite si urológa, ktorému veríte a ktorý si na vás a vaše problémy nájde čas.

 

10 odporúčaní pre mužov s BPH

1. Nečakajte dlho s problémami pri močení a čím skôr sa poraďte s lekárom, najlepšie s odborníkom – urológom, ktorý sa danej problematike venuje. Je veľká pravdepodobnosť, že mnohí z vás sa vyhnú čo i len minimálnej operácii.

2. Nemajte obavy z diagnostiky – v súčasnosti je vyšetrenie na BHP minimálne zaťažujúce a takmer neinvazívne.

3. Čím skôr prídete k lekárovi, tým menej komplikovanejších vyšetrení podstúpite.

4. Čím skôr sa zdôveríte odborníkovi so svojimi problémami s močením, tým bude vaša liečba jednoduchšia a aj účinnejšia.

5. BHP nie je rakovina (karcinóm) prostaty a ani nevyvoláva rakovinu prostaty. 6. Nemajte obavy z liečby. Väčšina pacientov s BHP sa dnes úspešne lieči nechirurgickými postupmi, teda medikamentózne. Ani prípadný operačný zákrok nie je taký rozsiahly a zaťažujúci ako kedysi, pretože sa využívajú nové (moderné) technológie.

7. Nájdite si lekára – odborníka (najlepšie urológa alebo gynekológa) v danej problematike, ktorému veríte a ktorý si na vás a vaše problémy nájde čas.

8. Nehanbite sa s lekárom hovoriť o svojom probléme, platí zásada: dobre informovaný pacient je najlepšia prevencia. Vždy je potrebné starostlivo zvážiť výhody a možné riziká jednotlivých spôsobov liečby.

9. Nezabúdajte, že rakovina prostaty (KP) v začiatočnom štádiu je dnes už kompletne vyliečiteľná, len je potrebné stanoviť jej prítomnosť včas. Jedenkrát za tri roky máte nárok na stanovenie prostatického špecifického antigénu (PSA) v krvi.

10. Udržujte hygienu – dodáva to okrem iného aj sebavedomie.

 

doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD.

Urologické oddelenie FNsP Skalica

01 - Modified: 2006-08-22 16:58:00 - Feat.: 0 - Title: Pád ruského lietadla na Ukrajine nikto neprežil
01 - Modified: 2015-11-12 22:34:01 - Feat.: - Title: Pri vysokej hladine glykémie vám hrozia závažné problémy 02 - Modified: 2015-11-02 22:05:01 - Feat.: - Title: Chrípku sprevádza bolesť hrdla, hlavy, svalov, únava a smrkanie 03 - Modified: 2015-08-23 22:02:01 - Feat.: - Title: Ľudia s touto chorobou sa hnačkám či podvýžive nevyhnú 04 - Modified: 2015-05-14 22:50:01 - Feat.: - Title: Špecifický typ diabetu s názvom LADA je pomalý a nenápadný 05 - Modified: 2015-02-15 22:35:02 - Feat.: - Title: Syndróm suchého oka môže spôsobiť aj iné ochorenie
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 05:46