StoryEditor

Zinok od A po Z

09.08.2012, 23:53
Autor:
(dia)(dia)
Zinok je nenahraditeľným a po železe druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v ľudskom tele, ktoré ho obsahuje priemerne 2 až 4 g. Je súčasťou približne 70 enzýmových systémov, dôležitý je tiež na správny priebeh metabolických procesov, činnosť imunitného systému, ale poďme pekne po poriadku.

Zinok je nenahraditeľným a po železe druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v ľudskom tele, ktoré ho obsahuje priemerne 2 až 4 g. Je súčasťou približne 70 enzýmových systémov, dôležitý je tiež na správny priebeh metabolických procesov, činnosť imunitného systému..., ale poďme pekne po poriadku.

Alpská ruda (kalamín, synonymum hemimorfit), z ktorej sa v minulosti získaval zinok, má vrúbkovaný okraj. Od toho je odvodený aj pôvodný nemecký názov „zink“, čo znamená zubatý alebo rohatý.

Banská Štiavnica je mesto, v ktorom sa modrobiely kov ťaží. V prírode sa vyskytuje najmä v sfalerite (ako sulfid), smitsonite (ako uhličitan) a hemimorfite (ako kremičitan). Používa sa na výrobu batérií, pozinkovaného plechu, je súčasťou mosadznej zliatiny. Oxid zinočnatý je zložkou opaľovacích krémov, chlorid zinočnatý sa používa pri výrobe inzulínu.

Citlivým prístupom k životnému prostrediu si môžeme zabezpečiť dostatočný prísun zinku z potravy. Jeho najvýznamnejším prírodným zdrojom v potravinovom reťazci sú zinkové rudy. Neekologickým prístupom sa však obsah zinku v pôde znižuje, odkiaľ sa ním obohacujú rastliny a dostáva sa aj do podzemných vôd. Jeho umelým zdrojom v prírodnej vode sú odpadové vody z povrchovej úpravy kovov či pozinkované nádoby.

Denná potreba zinku narastá s vekom. Deti mladšie ako 1 rok by mali prijať 5 mg, vo veku 1 až 10 rokov 10 mg. Chlapci od 11 rokov a dospelí muži potrebujú 15 mg. Dievčatám a dospelým ženám vystačí denne 12 mg zinku. V tehotenstve a počas dojčenia stúpa potreba na 15 - 19 mg denne

E 60 je v medzinárodnej klasifikácii chorôb označenie pre nedostatok zinku. Deficit zinku môže vzniknúť pri jeho nedostatočnom príjme v strave, pri poruchách vstrebávania (zápalové črevné ochorenie), pri zvýšených stratách (diuretiká, stres, krvácanie, popáleniny) či zvýšenej potrebe (v tehotenstve, pri dojčení, cukrovke, alergiách, v pooperačnom období, pri chronickom alkoholizme, cirhóze pečene). Pri náročnej fyzickej aktivite môže organizmus vylúčiť potom až 3 mg zinku.

Fytáty (zásobná forma fosforu viažuca sa na vlákninu) vytvárajú so zinkom nevstrebateľný komplex a znižujú jeho využiteľnosť v organizme. Vegetariáni s vysokým podielom celozrnej stravy bohatej na vlákninu môžu preto trpieť nedostatkom zinku.

Glukonát, síran a orotan zinku sú na trhu jeho dostupnými formami. Najlepšie tolerovaný je pravdepodobne glukonát.

Horúčka zlievačov je príkladom akútnej toxicity prachu alebo pár zinku (a iných kovov). Prejavuje sa podobne ako chrípka a ustupuje do 24 hodín. Na pľúcach býva astmatoidný nález. Vdýchnutie práškového oxidu zinočnatého môže spôsobiť aj niektoré iné pľúcne ochorenia.

Chuť do jedla je ovplyvnená príjmom zinku. Jeho nedostatok spôsobuje zmnoženie a následné nadmerné „olupovanie“ buniek ústnej sliznice. V dôsledku toho sa zanášajú chuťové poháriky a znižuje sa pociťovanie chutí. Človek následne stráca apetít. Vplyv na bunky ústnej sliznice dokazujú aj posledné výskumy. Tie ukázali, že potraviny s vysokým obsahom zinku zabraňujú vzniku nádorového bujnenia v ústach a pažeráku. Na zlepšenie chuti do jedla a skvalitnenie vnímania chuti pomôže okrem zinku aj škrabka na jazyk. Vyčistíme si tak chuťové poháriky zanesené zvyškami potravy a odumretými bunkami.

Inzulín je proteohormón, ktorý sa podieľa okrem iného aj na udržovaní rovnováhy glukózy. Pre správne využitie a tvorbu inzulínu je nevyhnutný práve zinok. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa odporúča najmä diabetikom. Vo farmácii sa zinok využíva na predĺženie účinku inzulínu. Pri príprave sa využíva skutočnosť, že v prítomnosti iónov zinku tvorí inzulín kryštály, ktorých veľkosť potom rozhoduje o rýchlosti účinku.

Jablká, hrušky, citrusové plody a ostatné ovocie, väčšina zeleniny, pekárenské výrobky, tuky a cukor sú chudobné na zinok a nepredstavujú stravu vhodnú pri nedostatku zinku.

Kožné problémy je niekedy možné riešiť zvýšeným príjmom zinku. Kožný lekár ho indikuje pri akné, ekzéme či psoriáze, vypadávaní vlasov a lámavosti nechtov. V pooperačnom období urýchľuje hojenie rán, pozitívne vplýva aj na hojenie popálenín a vredov predkolenia. Zinok má veľmi priaznivý vplyv na akékoľvek hojivé procesy, ktoré sú jednou z najvážnejších komplikácií diabetu.

Liekové interakcie zinku ovplyvňujú účinnosť súčasne podávaných liečiv. Antibiotická terapia tetracyklínmi a fluorovanými chinolónmi (chemoterapeutikami) sa stáva z dôvodu vzniku nerozpustných komplexov neúčinná. Vstrebávanie zinku znižujú antacidá (lieky neutralizujúce žalúdočnú kyselinu chlorovodíkovú), mlieko, železo a vláknina, zinok zvyšuje spotrebu vitamínu A. Diuretiká môžu zvýšiť stratu zinku močom.

Mozog a mozgová aktivita sú závislé od dostatočného prívodu zinku. Podľa výskumov podporuje zinok činnosť mozgu a udržuje duševnú sviežosť. Nedostatok zinku počas vnútromaternicového vývoja spomaľuje vývoj mozgu. Jeho deficit zohráva úlohu aj pri oxidatívnom poškodení mozgu a dáva sa do súvisu s niektorými jeho ochoreniami (napr. schizofréniou). Môže dochádzať k poklesu tvorby serotonínu a melatonínu.

Nedostatok zinku u detí sa prejavuje nechutenstvom, oneskoreným a oslabeným rastom, v dobe dospievania môže viesť k narušeniu pohlavného vývoja. Únava, vypadávanie vlasov, lámavosť nechtov, zhoršenie zraku, spomalené hojenie rán a zlomenín sú ďalšími príznakmi jeho deficitu.

Očné kvapky s obsahom 0,25 % roztoku síranu zinočnatého sa používajú v oftalmológii. Majú mierne sťahujúci účinok, čo sa využíva v liečbe chronických zápalov spojiviek. Nedostatok zinku môže spôsobiť zhoršenie zraku či adaptáciu na šero. Bude to zrejme pre úzky vzťah s vitamínom A, ktorý je potrebný na tvorbu fotocitlivého očného pigmentu rodopsínu v bunkách sietnice. Zinok sa podieľa na transporte vitamínu A a mobilizuje jeho pečeňové zásoby. Zo zvýšeným príjmom zinku sa tak zvyšuje aj spotreba vitamínu A.

Pohlavné orgány, prostata, potencia, plodnosť sú pozitívne ovplyvňované príjmom zinku. Zinok podporuje správny vývoj a funkciu pohlavných orgánov. Má význam pre udržanie potencie. Vysoká koncentrácia zinku (až 0,25 mg/ml) sa nachádza v ejakuláte. Preto deficit zinku môže viest' až k neplodnosti. Zinok priaznivo ovplyvňuje funkčnosť prostaty. Zvýšený príjem je odporúčaný pri nádore alebo zápale prostaty. Objavili sa aj správy, že dlhodobý príjem zinku nad 100 mg môže, naopak, vyvolať problémy s prostatou.

Rast a vývoj sú nezlučiteľne späté so zinkom. Má zásadný vplyv na delenie, rast, diferenciáciu, vývoj a funkciu všetkých buniek. Zúčastňuje sa na tvorbe nukleových kyselín (sú súčasťou každej bunky), bielkovín a kolagénu, ktorý je stavebnou zložkou všetkých tkanív (aj kostí).

Stavy z predávkovania sú charakterizované poruchami imunitnej odpovede, hypochrómnou anémiou a inými abnormalitami v krvotvorbe v dôsledku zníženého príjmu medi, nízkou koncentráciou medi a poklesom HDL lipoproteínov. Objavuje sa kovová chuť v ústach, bolesti hlavy a vracanie (dráždi tráviaci trakt). Inak je pomerne bezpečný. Nesmie sa podávať pri akútnom zlyhaní alebo závažnom poškodení obličiek.

Tuky v krvi sú tiež ovplyvnené zásobami zinku v organizme. Pri podávaní 3-krát denne 200 mg síranu zinočnatého klesala hladina cholesterolu a dochádzalo k pozitívnemu ovplyvneniu rozvoja aterosklerózy. Pozor však, lebo predávkovanie vedie k poklesu dobrých, ochranných tukov s vysokou hustotou (HDL).

Ťažké kovy a ich zvýšený obsah v životnom prostredí majú mnohé škodlivé účinky na ľudské zdravie (karcinogénne, genotoxické, embryotoxické...). V prípadoch akútneho nedostatku zinku vzrastá príjem ťažkých kovov (arzén, kadmium, meď, nikel, olovo, ortuť). Naopak, konzumácia zinku môže znížiť asimiláciu týchto jedovatých látok. Kadmium napríklad tlmí aktivitu enzýmov, ktoré viažu zinok tak, že ho nahradí vo väzbe s enzýmom. Príkladom je inzulín, čo spôsobuje nežiaduci zásah kadmia do metabolizmu cukrov. Akumulácii medi v organizme pri Wilsonovej chorobe sa predchádza podávaním zinku, ktorý blokuje jej vstrebávanie v čreve a zvyšuje jej vylučovanie.

Ustrice sa v niektorých krajinách používajú ako veľmi účinné afrodiziakum. V tkanivách ustríc je obsah zinku viac ako 1000 mg/kg. Pre jeho známe účinky na pohlavné orgány, potenciu a plodnosť to nemusí byť len babský recept. Zo živočíšnych zdrojov je zinok navyše lepšie vstrebateľný.

Vírusy a baktérie sú likvidované antivírusovou a antimikrobiálnou aktivitou zinku. Tento efekt dokazujú mnohé výsledky. Zinkové masti sa osvedčili v liečbe a prevencii kožných ochorení (kútiky, herpes), cmúľanie zinkových tabliet znižuje pravdepodobnosť infekcie horných dýchacích ciest. Podávanie vyšších dávok zinku vedie k aktivácii lyzozomálnych mechanizmov. Lyzozym je enzým prítomný najmä v slzách, slinách, v hliene a chráni oči a sliznice pred infekciou. Svojou enzymatickou aktivitou zabíja baktérie tak, že narúša ich bunkovú stenu. Aktivita buniek imunitného systému môže byť vystupňovaná natoľko, že sa neodporúča podávať vyššie dávky zinku pri autoimunitných ochoreniach.

Xyrospazmus je kŕč rúk, ktorý poznajú najmä profesionálni holiči. Vaše návštevy u holiča či kaderníka kvôli slabým či zničeným vlasom a zastrihávaniu rozštiepených končekov môžu byť minulosťou pri dostatočnom prísune zinku vhodne zvolenou stravou. Zinok prispieva k zdravému vzhľadu vlasov, pretože ovplyvňuje aj činnosť mazových žliaz na pokožke hlavy. Dokáže dokonca zastaviť vypadávanie vlasov.

Zdrojom zinku je najmä tmavé mäso, hydina, morské živočíchy, vajcia, obilné klíčky, strukoviny (fazuľa, hrach), semená (najmä tekvicové), arašidy, horčica, špargľa, pivné kvasnice. Zinok sa lepšie vstrebáva zo živočíšnych zdrojov. Na pitnú vodu pripadá asi 14 % z celkového denného príjmu zinku.

PharmDr. Štefan Lalkovič

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 20:32