StoryEditor

Potravinová neznášanlivosť sa môže týkať aj vás

08.08.2014, 01:00
Autor:
(dia)(dia)
Neustála únava, nafúknuté brucho či bolesť hlavy sú prejavy, ktoré lekári čoraz častejšie spájajú s tzv. potravinovou intoleranciou.

Možno ani netušíte, o čo ide a nakoniec zistíte, že sa to týka aj vás. A možno si uvedomíte, že niektoré potraviny vám spôsobujú ťažkosti už dlhé roky.

 

O potravinovej intolerancii, alebo neznášanlivosti hovoríme vtedy, keď niektoré druhy potravín vyvolajú v organizme človeka chorobné príznaky a zdravotné problémy. „Výskyt potravinovej intolerancie rôzneho stupňa je pomerne častý. Odhaduje sa, že ňou trpí asi 20 až 30 percent obyvateľstva. Človek si pritom vôbec nemusí uvedomovať, že za mnohými zdravotnými ťažkosťami sa skrýva práve potravinová intolerancia. Po stanovení diagnózy a po odstránení problému nakoniec zistí, že miernym príznakom tohto ochorenia bol vystavený po celý svoj život,“ hovorí diabetologička z Medispektra v Bratislave MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MPH.

 

Človek s potravinovou intoleranciou sa často sťažuje na pocit nafukovania a únavu.

 

Najčastejšie zdravotné ťažkosti potravinovej neznášanlivosti:

tráviace ťažkosti, pocit nafukovania, bolesť brucha, plynatosť, zápcha, hnačka, kŕče

únava

náchylnosť na alergie

nedostatok energie

bolesť hlavy, niekedy až migréna

kožné prejavy – začervenanie, svrbenie kože, akné, ekzém

dýchacie ťažkosti

bolesť chrbtice a kĺbov

nešpecifický pocit nepohody

 

Aj o niekoľko dní

Objavujú sa aj u vás niektoré príznaky? Tieto zdanlivo nesúvisiace ťažkosti môžu mať jedinú príčinu, a to, že váš organizmus nedokáže správne spracovať jednotlivé zložky prijímané v potrave. „Spojiť ťažkosti s niektorou potravinou nie je jednoduché, pretože na rozdiel od včasnejších príznakov potravinovej alergie, príznaky potravinovej intolerancie sa často objavujú o niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr po skonzumovaní jedla. Bývajú dokonca často nejasné a základná príčina problému – potravina, nie je vždy správne diagnostikovaná,“ vysvetľuje MUDr. A. Ilavská.

 

Príznaky potravinovej alergie:

vyrážky

kýchanie

podráždenie pokožky

opuchy

nádcha

únava

hnačka

zvracanie

 

Prejavy potravinovej neznášanlivosti sa objavujú o niekoľko hodín, ba až o niekoľko dní po konzumácii potraviny. Naopak, príznaky potravinovej alergie sa väčšinou prejavia v priebehu niekoľkých minút po konzumácii jedla alebo styku s danou potravinou.

 

Detektívny proces

Ak máte tušenie, že sa táto diagnóza týka aj vás, neodkladajte návštevu lekára. Niežeby bola potravinová intolerancia pre váš život nebezpečná, ale s istotou zhoršuje kvalitu života. Ak sa teda nechcete viac trápiť a rozmýšľať nad tým, prečo vás zase bolí brucho, choďte na vyšetrenie. „Potravinovej intolerancii je dôležité venovať pozornosť a zistiť, pokiaľ možno čo najpresnejšie, druh a typ potraviny, ktorú človek netoleruje. Kým sa lekár dostane ku konkrétnej potrave, zisťovanie môže byť až detektívny proces,“ konštatuje MUDr. A. Ilavská.

 

Postupné reťazové zisťovanie

„Netolerujem zeleninu → z nej tú, ktorá je v leče → spozoroval som, že je mi ťažšie po paradajkách → netolerujem cherry paradajky. Takto prebieha reťazové zisťovanie, až sa nakoniec dostaneme k netolerujúcej potravine. Niekedy možno špecifikovať aj ročné obdobie, napríklad zimu,“ vysvetľuje MUDr. A. Ilavská. „Hlavne v zimnom období sa k nám na stôl dostáva zelenina z ďalekých krajín, kde je často pestovaná v umelých podmienkach, hydroponicky, zbieraná v nezrelom stave a dozrievajúca aj počas transportu. Niekomu takéto zrýchlené dozrievanie môže spôsobiť ťažkosti, zvlášť citlivejším ľuďom,“ dodáva diabetologička.

Reťazové zisťovanie však podľa lekárky býva neraz náročné. „Jednotlivé kroky označené šípkami sú predmetom rozboru nutričnej anamnézy a stravovacích zvyklostí pacienta. Príčina ťažkostí sa nakoniec môže ukázať úplne inde. Napríklad veľa ľudí netoleruje smaženú cibuľu pri ochorení žlčníka, žlčových ciest a podžalúdkovej žľazy.“

 

Viete, že...

potravinová intolerancia nie je alergia v pravom zmysle slova? Alergia je spôsobená imunitnou reakciou organizmu. Intolerancia je spôsobená inými faktormi, napríklad rôznymi metabolickými poruchami, dedičnými faktormi či skladbou stravy.

 

Pozorujte sa

Skúste sa zamyslieť nad tým, či vaše zdravotné problémy nemôže tiež spôsobovať nejaká potravina. Pozorujte svoje telo a zapisujte si, čo ste jedli, a kedy sa ťažkosti objavili. Možno aj vy sami prídete na to, či ide o ovocie, zeleninu, orechy. Keď sa vám nedarí identifikovať presne, čo vám robí zle, môžete si dať urobiť laboratórne testy na potravinovú intoleranciu. „Je dobré, keď má človek ešte pred testami odpozorované, ktoré potraviny mu robia ťažkosti. Nie je totiž reálne urobiť napríklad 300 či 400 testov na neznášanlivosť potravín. Výpovednejšie je cielené vyšetrenie na potravinovú skupinu, napríklad ovocie či obilniny. Aj keď medicína a laboratórne testy idú aj v tomto smere míľovými krokmi, diagnostikovať príčiny symptómov môže byť problematické,“ hovorí MUDr. A. Ilavská. Dobrou správou ale je, že ak lekári odhalia netolerujúcu potravinu, po jej eliminácii zo stravy sa vytratia aj vaše ťažkosti.

 

Prejavy intolerancie sa môžu objaviť niekoľko hodín alebo až dní po konzumácii jedla.

Jedlo, ktoré vyvoláva problém, spôsobuje podľa MUDr. A. Ilavskej tzv. kumulačný efekt. „Znamená to, že ak sa včas nezistí a ďalej pokračuje v konzumácii jedla, človek sa stáva hypersenzitívny aj na ďalšie skupiny potravín.“

Potravinová intolerancia sa vyskytuje častejšie u ľudí s chronickými ochoreniami, teda aj u diabetikov, a alergiami.

Táto diagnóza je poddiagnostikovaná.

 

Rozhádzané glykémie

Ak sa potravinová intolerancia objaví u vás diabetikov, počítajte s tým, že môžete mať problémy s glykémiou a s tým súvisia aj diabetické komplikácie. „Každé prejavy neznášanlivosti môžu viesť k destabilizácii glykémií, hlavne u vnímavejších jedincov,“ upozorňuje diabetologička. Jediným riešením, ako problém vyriešiť, je odhaliť konkrétnu potravinu a vyradiť ju zo svojho jedálnička. Potom sa upravia aj glykémie.

 

Doba sa zmenila

Mnohých z vás možno zaujíma fakt, prečo sa o potravinovej intolerancii hovorí až v dnešnej dobe. Stačí sa zamyslieť nad tým, ako a čo konzumovali naše babky a dedkovia. Ako hovorí MUDr. A. Ilavská, v porovnaní so staršou generáciou máme na výber veľké množstvo druhov potravín. „Jeme rôzne druhy mäsa, rýb, morských tvorov, ovocie, o ktorom sme voľakedy iba počuli. Navyše, dnešné jedlo má často skrátenú dobu vzniku. Kura sa zo štádia vajíčka dostane do našej kuchyne oveľa rýchlejšie ako kedysi. Chlieb vyrobený prirodzeným procesom kysnutia je skôr zvláštnosťou. Výrobky sú plné stabilizátorov, emulgátorov, farbív. Pri spracovaní sa používajú herbicídy, pesticídy, antibiotiká a takto by sme mohli pokračovať ďalej.“ Niet sa potom čo čudovať, keď sa v tráviacom trakte objaví problém. Navyše konzumujeme potraviny, na ktoré nie sme nastavení ani čo sa týka geografickej polohy. „V našich podmienkach sa často stretávame s neznášanlivosťou na morské plody. V prímorských oblastiach sa vyskytuje oveľa menej.“

Doba je jednoznačne iná. Naše babičky varili hlavne z domácich potravín, o polotovaroch, mrazených výrobkoch či o cudzokrajných jedlách ani nechyrovali. „Čas je ťažko uchopiteľný, ale zdravie by malo byť nadovšetko. Ako hovorí staré latinské príslovie: Zdravie je jediná hodnota uznávaná všetkými,“ pripomína MUDr. A. Ilavská.

 

Potraviny, s ktorými sa najčastejšie spája neznášanlivosť:

niektoré druhy ovocia

morské živočíchy

paradajky

obilniny

mlieko a mliečne výrobky

bravčové mäso

 

Priveľa histamínu

Istým typom potravinovej intolerancie je histamínová intolerancia. Tá vzniká vtedy, keď je v organizme nedostatok enzýmu DAO, ktorého úlohou je odstraňovať histamín. „Zníženým odbúravaním histamínu trpí asi 2 až 3 % populácie, častejšie sú postihnuté ženy po 40. roku života,“ vysvetľuje diabetologička. Dôležité je však vedieť, že histamín, okrem toho, že si ho organizmus vytvára a skladuje sám, je obsiahnutý aj v potrave. „Ľudia trpiaci nedostatočnosťou enzýmu DAO by preto mali obmedziť alebo úplne vylúčiť potraviny s vysokým obsahom histamínu.“ Ak tak neurobíte, môžete sa stretnúť s podobnými prejavmi ako pri potravinovej intolerancii. Objavia sa brušné kŕče, hnačka, zrýchlená činnosť srdca, nádcha, kašeľ, nechuť do jedla či bolesti hlavy.

 

Potraviny bohaté na histamín:

mäso a údeniny

ryby a morské plody

chlieb, pečivo

kyslá kapusta, špenát, paradajky, baklažán

jahody, ananás, banány, citrusy

orechy

strukoviny

droždie

čokoláda

vaječný bielok

 

Alergia na potraviny

Pozor! Nemýľte si alergiu na potraviny s potravinovou intoleranciou. „Klasická alergia, ktorá sa prejaví pri styku s určitou potravinou, je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému. Je pomerne zriedkavá, ľudia sú alergickí najčastejšie na arašidy, mandle, para orechy, vajcia, mlieko, ryby a kôrovce. Po ich konzumácii imunitný systém zareaguje uvoľnením histamínu a ďalších prirodzene vyskytujúcich sa chemických látok v tele. Alergické reakcie sa môžu líšiť v ich závažnosti, pričom niektoré z nich môžu byť aj smrteľné,“ vysvetľuje MUDr. A. Ilavská. Tiež si musíte uvedomiť, že alergia je celoživotné ochorenie, zatiaľ čo o potravinovej intolerancii hovoríme len dovtedy, kým určitá potravina spôsobuje človeku ťažkosti.

 

(ivk)

01 - Modified: 2006-09-05 12:13:00 - Feat.: 0 - Title: Miššík: Všetky najvyššie ústavné funkcie chce obsadiť Smer-SD
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 05 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 13:01