StoryEditor

Diabetická retinopatia

25.06.2012, 23:52
Autor:
(dia)(dia)
Vidíte pred očami chumáče či namiesto rovných čiar vlnovky? Aj toto môžu byť varovné príznaky tzv. diabetickej retinopatie, ktorá je jednou z najzávažnejších komplikácií cukrovky. Diabetická retinopatia je najviac obťažujúca komplikácia, ktorá vedie v konečnom štádiu k slepote.

Vidíte pred očami chumáče či namiesto rovných čiar vlnovky? Aj toto môžu byť varovné príznaky tzv. diabetickej retinopatie, ktorá je jednou z najzávažnejších komplikácií cukrovky. Diabetická retinopatia, teda ochorenie sietnice oka, je podľa očnej lekárky MUDr. Tamary Štětinovej najviac obťažujúca komplikácia, ktorá vedie v konečnom štádiu k slepote.

„Podstatou ochorenia je, že pod vplyvom hyperglykémie a často aj hyperlipidémie dochádza k mikrotrombotizácii ciev, tým k oxidačnému stresu a k nedokrveniu sietnice, čo vedie k novotvorbe krvných ciev. Z jestvujúcich ciev vznikajú nové menejcenné vetvičky so slabou cievnou stenou.“ A práve tie robia v oku poriadnu šarapatu. Obsah týchto ciev totiž presakuje a dochádza ku krvácaniu na sietnici alebo vznikne opuch sietnice v centrálnej časti oka. „Pacient sa vtedy sťažuje, že horšie vidí alebo namiesto rovných čiar vidí vlnisté. Neraz sa stane, že pri očnom vyšetrení prídeme na to, že pacient trpí cukrovkou 2. typu, o ktorej predtým ani netušil,“ hovorí MUDr. T. Štětinová.

Keď cievky prasknú

Častým príznakom neliečeného diabetika je aj prípad, keď menejcenné cievky prasknú a ich obsah, teda krvné elementy a tekutiny sa vylejú do sklovca. „Vtedy človek pozerá akoby cez červenú záclonu. Navyše môže vzniknúť sekundárny glaukóm. To znamená, že pre tekutinu v oku, ktorá tam nemá čo hľadať, sa zvýši vnútroočný tlak, čo sa môže prejaviť bolesťou a tvrdým okom,“ vysvetľuje očná lekárka.

Viete, že...

diabetická retinopatia je najčastejšou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách aj na Slovensku? Riziko oslepnutia je v prípade diabetikov približne 10 až 20-krát vyššie ako u nediabetikov. Príznakmi diabetickej retinopatie do 2 rokov po diagnostikovaní cukrovky trpí 2 – 7 % diabetikov 1. typu a približne 20 % diabetikov 2. typu. Avšak po 25 rokoch trvania cukrovky má príznaky tohto ochorenia 80 – 100 % diabetikov 1. aj 2. typu. Diabetes je u dospelých vo veku 20 až 74 rokov hlavnou príčinou nových prípadov slepoty. Diabetická retinopatia je každým rokom príčinou 12 tisíc až 24 tisíc nových prípadov slepoty.

Očná komplikácia často bez sprievodných príznakov môže vzniknúť dávno predtým, ako vám zistia cukrovku. Stačí, keď zanedbáte liečbu, urobíte diétnu chybu a vaša glykémia bude dlhodobo rozhádzaná. Kto však dodržiava rady diabetológa, či už ide o diabetika 1. alebo 2. typu, nemusí sa ničoho obávať.

Odtrhnutá sietnica

Podľa medzinárodnej klasifikácie rozoznávame 3 typy diabetickej retinopatie. Neproliferatívnu, preproliferatívnu a proliferatívnu, pričom najzávažnejšia a najhoršia z nich je tá posledná. „Pri tomto type ide o masívnu novotvorbu ciev aktiváciou rastového faktora, pričom podnet na jeho tvorbu vysiela hypoxická sietnica. Novotvorené cievy sa už svojimi koncovými vetvičkami obracajú do dutiny sklovca. Okolo nich sa vytvára fibrotické tkanivo, ktoré pôsobí ťahom na sietnicu, čo má za následok trakčné odlúpenie sietnice a človek oslepne,“ upozorňuje MUDr. Štětinová

Ak náhle oslepnete, nezúfajte, nič nie je stratené. Musíte sa však okamžite dostať k očnému lekárovi, ktorý vám tzv. vitrektómiou sietnicu uvoľní od zrastov a upevní späť na miesto pomocou silikónového oleja, prípadne pomocou laseru. V prípade, že prídete k lekárovi neskoro, nepomôže vám už žiadny zásah. Funkcia sietnice sa už viac neobnoví, na svetlo citlivé bunky sietnicu odumrú a vy oslepnete natrvalo.

Okrúhle bodky

Preproliferatívna retinopatia tvorí prechod medzi neproliferatívnou a proliferatívnou. Okrem zmien, ktoré sú charakteristické pre neproliferatívnu formu, sú pre toto štádium typické tzv. mäkké exsudáty, ktoré sú príznakom akútnej poruchy prekrvenia v povrchových vrstvách sietnice. V okrajových oblastiach sietnice bez prekrvenia sa môžu kapiláry rozširovať a vytvárať tzv. intraretinálne mikrovaskulárne abnormality. K novotvorbe ciev dochádza už aj v tomto štádiu. „Pri tomto type treba včas laserom zničiť nefunkčné novovytvorené cievne vetvičky a zabrániť presakovaniu tekutiny mimo cievnej steny. Zabránime tak tomu, aby cievky rástli ďalej, obalili sa väzivom a odlúpili sietnicu,“ hovorí lekárka.

Najľahšou formou je neproliferatívna retinopatia, ktorej prvým príznakom býva vznik drobných vydutín. Vidieť ich na očnom pozadí ako okrúhle, červené, ostro ohraničené bodky. Vznikajú v dôsledku lokálneho rozšírenia žíl a vlásočníc sietnice. Vytvárajú sa aj drobné ložiská krvácania, sietnica je presiaknutá najmä v oblasti žltej škvrny sietnice. Objavuje sa tzv. makulárny edém, ktorý spôsobuje rozmazané videnie.

 

Laserom na vetvičky

Či už máte alebo nemáte diagnostikovanú očnú komplikáciu cukrovky, ako diabetici by ste v prvom rade mali dbať na dlhodobú kompenzáciu diabetu. Predídete tak vzniku a progresii diabetickej retinopatie. Počúvajte rady a odporúčania svojho diabetológa, racionálne sa stravujte, nepite alkohol a nezabúdajte na pravidelný pohyb. „Ak nestačí kompenzovať glykémiu, existujú preparáty, ktoré pacient užíva na posilnenie cievnej steny, zabraňujú tiež presakovaniu tekutiny a krvácaniu do sietnice, i keď ich účinok nebol vedecky jednoznačne dokázaný,“ radí MUDr. T. Štětinová. Ak vám videnie zhoršujú vlákenká či chumáčiky v sklovci, čiastočne vám môžu pomôcť lokálne kvapky.

rakovému postihnutiu je možné zabrániť aj včas indikovanou laserovou liečbou. „Laserové lúče sa zameriavajú a centrujú cez pomocnú šošovku na to miesto, kde je potrebné upraviť alebo zneškodniť nefunkčné cievne vetvičky. Časom sa však ložiská po laserovom zásahu pigmentujú a sietnica už nemá takú funkčnom ako predtým. Pacient to môže vnímať ako výpady v zornom poli.“ Aj napriek tomu je však liečba laserom vždy lepšia akoby malo dôjsť k odlúpeniu sietnice. Podľa lekárky má aj silikónový olej, ktorý sa využíva pri odlúpení sietnice, nežiaduce účinky. „Môže dôjsť k jeho skvapalneniu a vtedy človek vidí dúhové fľaky, deformované čiary alebo to môže spôsobiť sekundárny glaukóm. Pacienti musia byť preto neustále sledovaní.“

Objavením lasera stúpla úspešnosť liečby diabetickej retinopatie.

Užitočné rady

● Pravidelne si sledujte glykémiu.

● Akýkoľvek zdravotný problém konzultujte so svojím lekárom.

● Pozor na potápanie do veľkých hĺbok, pretože neprimeraný tlak môže spôsobiť prasknutie ciev vo vašom oku.

● Vyhýbajte sa športom, pri ktorých hrozí úder do hlavy, napríklad futbal.

● Nezabúdajte na očnú gymnastiku, cviky na chrbát a stuhnutú šiju.

● Konzumujte zeleninu bohatú na karotén, napríklad mrkvu, paradajky či červenú papriku.

● Relaxujte.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 04:36