StoryEditor

Poradíme vám, ako na nádchu

16.10.2015, 00:19
Autor:
(dia)(dia)
Keď vreckovky idú ako na bežiacom páse.

Denno-denne sa ráno a večer vozíte do práce a z práce v MHD, zakaždým bojujete, aby ste sa vôbec dostali dovnútra a keď sa vám to podarí, väčšinu času ste natlačení ako sardinky. Chytiť sa ulepenej tyče či hocijakého iného predmetu, len aby ste nespadli, sa vám protiví, ale čo iné vám ostáva? Navyše okolo vás, práve v tomto chladnom období, spolucestujúci kýchajú, smrkajú a vy si v duchu znechutene hundrete, že toto isto nedopadne dobre.

 

Niet sa čo čudovať, vírusy a baktérie sa hemžia veľkou rýchlosťou a aj keby ste sa akokoľvek bránili, napadnú vás a vy si z MHD odnesiete ak nie angínu, tak prinajmenšom nádchu. Máme však na výber? Prečkať zimu uzavretí v byte ako ľadový medveď a prísť o prácu, neprichádza do úvahy, no a jazdiť vo vlastnom aute si zase nemôže dovoliť každý. Tak teda ako na nádchu? Radí otolaryngologička MUDr. Dagmar Srnková.

 

Šíri sa kvapôčkovou infekciou

Nádchu chytíte veľmi ľahko kvapôčkovou infekciou. Najprv vám opuchne sliznica nosa, ťažšie sa vám bude dýchať a následne začnete kýchať a spotrebovávať kvantá hygienických vreckoviek. „Ak máte nádchu vírusového charakteru, z nosa vám bude tiecť vodnatý sekrét, ak dostanete aj bakteriálnu infekciu, sekrét sa sfarbí dožlta, prípadne dozelena. Môže sa pridružiť slzenie, to však už môže byť v sprievode alergickej nádchy,“ vysvetľuje MUDr. Srnková.

 

Nádcha môže byť prvým príznakom virózy, ktorá postihuje celý organizmus.

 

Lieková závislosť

Na klasickú vírusovú nádchu, ktorá je lokalizovaná len v nosovej a prínosových dutinách, sú najúčinnejšie kvapky sťahujúce sliznicu. „Zlepšujú dýchanie a ventilujú prínosové dutiny, pretože v nich môžu sekundárne vznikať rôzne komplikácie, napríklad zápaly stredného ucha.“  Kvapky by ste nemali používať viac ako 7 dní, lebo môže vzniknúť lieková závislosť. Dokonca ak si ich kvapkáte niekoľko mesiacov či rokov, môže dôjsť k prestavbe sliznice a tomu už podľa MUDr. Srnkovej lekári hovoria liekmi navodená nádcha. „Ako keby sa lieky obrátili proti nám, sliznica si ich pýta častejšie a odvykanie od týchto preparátov je dosť komplikovaná liečba.“ Dlhšie sa môžu používať tzv. topické kortikoidy sťahujúce sliznicu, treba však ísť na potrebné vyšetrenie a prekonzultovať ich používanie s otorinolaryngológom.

 

Keď stále trvá

Prešli už najmenej dva týždne, nos máte zo smrkania úplne zodratý a z očí vám vytiekli už potoky sĺz? V tom prípade treba myslieť aj na alergickú či chronickú nádchu. Stačí prísť na ORL vyšetrenie, kde vám nosovým zrkadlom, endoskopom, röntgenom a „cétečkom“ vyšetria nos a prínosové dutiny a zistia jej pravú príčinu.

Stávajú sa prípady, kedy v dôsledku chronickej nádchy dochádza k opuchu sliznice najmä v čuchových dutinkách, kde sa môže opuchnutá sliznica vychlipnúť smerom do nosovej dutiny. Vzniká lesklý sivastý polyp hruškovitého tvaru a pacientovi sa nosom ťažko dýcha, dokonca môže stratiť čuch. „Polyp sa najčastejšie tvorí v strednom nosovom priestore a môže nadobúdať pomerne veľkých rozmerov, môže vytŕčať z nosa alebo zarastať do nosohltana,“ tvrdí MUDr. Srnková.

 

Aj na oboch stranách

Polyp môžete mať len jeden, ak ste alergickí, zvyknú byť obojstranné. Väčšinou vám ich vyberú chirurgicky cez nos v celkovej anestézii. V prvých štádiách však pomáhajú topické steroidy, antihistaminiká na ovplyvnenie imunitnej reakcie, niekedy aj kortikoidy. Pacient podľa MUDr. Srnkovej po ich chirurgickom odstránení pocíti veľkú úľavu, kým sa však ranky nezahoja, musí chodiť na pravidelnú kontrolu.

 

Otužujte sa a teplo sa obliekajte

Ak ste práve ochoreli, dávajte pozor na to, ako kašlete a kýchate. Ak si totiž pri tom nezakryjete ústa, môžete nakaziť iných ľudí.

Vždy po príchode z vonku si umyte ruky.

Pravidelne sa otužujte a športujte.

Keďže nádchu veľmi rýchlo dostanete vtedy, keď sa podchladíte, teplo sa obliekajte.

Céčko, céčko, céčko. Nezabúdajte najmä v zime na jeho pravidelné dopĺňanie, pretože okrem zvýšenia imunity priaznivo ovplyvňuje cievnu stenu.

Na podráždenú sliznicu v nose dobre pôsobí aj parafínový olej alebo adrenalínové kvapky.

Ak ste diabetikom, určite dodržiavajte všetky spomínané zásady, pretože vírusy a baktérie milujú oslabenú imunitu, a preto vás môžu napadnúť oveľa ľahšie ako zdravých ľudí.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-10-13 07:12:00 - Feat.: 0 - Title: Spolková rada odmietla reformu železníc v Nemecku
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 03 - Modified: 2023-08-23 12:07:55 - Feat.: - Title: Na preventívky treba dostať vysokorizikové osoby, hovorí Goncalvesová 04 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 05 - Modified: 2023-10-19 06:11:37 - Feat.: - Title: Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť!
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 08:28