StoryEditor

Ako prežiť tropické horúčavy?

10.07.2009, 09:02
Autor:
(dia)(dia)
Za tropickým letom už nemusíte cestovať do prímorských krajín. Ortuť na teplomery aj na Slovensku, najmä v južných oblastiach, ukazuje často viac ako tridsaťstupňové teploty. Na čo by ste počas horúčav nemali zabúdať?

Za tropickým letom už nemusíte cestovať do prímorských krajín. Ortuť na teplomery aj na Slovensku, najmä v južných oblastiach, ukazuje často viac ako tridsaťstupňové teploty. Na čo by ste počas horúčav nemali zabúdať?

☼ Tekutiny

Radi by sme uverili, že patríte k uvedomelým ľuďom, ktorým netreba pripomínať dôležitosť tekutín. Každé leto sa však nájdu jednotlivci, ktorí skolabujú práve pre zanedbaný pitný režim. Aby ste predišli poruchám, spôsobeným z nedostatku tekutín, pite priebežne počas celého dňa, nie len nárazovo a vo veľkých množstvách. Ak máte diabetes, vzdajte sa nápojov s obsahom cukru a alkoholu. Ideálne sú minerálne a prírodné vody s nižším obsahom sodíka či obyčajná voda z vodovodu. Ak odchádzate z domu na dlhší čas, majte vždy poruke fľašku s tekutinou.

☼ Slnečné okuliare

Kvalitné slnečné okuliare by ste mali mať poruke rovnako ako napríklad kľúče od bytu. Ak ste si ich nekúpili v niektorej z predajní optiky alebo špecializovanej predajni, radšej nenoste žiadne. Lacné okuliare z trhu vám totiž môžu len uškodiť, pretože nemajú takmer žiadny ochranný filter. Pri kúpe okuliarov nejde o imidž, ale hlavne o zdravie. Pri ich výbere si všímajte v prvom rade stupeň ochrany proti UV žiareniu a či ide o certifikovaný výrobok.

☼ Priveľa slnka

Všetkého priveľa škodí, o slnku to platí hneď niekoľkonásobne. Nepreháňajte slnenie, pretože môžete skončiť s úpalom. Nezabúdajte na vzdušný odev z prírodných materiálov a vhodnú pokrývku hlavy. Slamený alebo plátenný klobúk, šiltovka či šatka vás ochráni a navyše, ak si ich zladíte s farbou oblečenia, získate tak pekný módny doplnok. Ak sa vám počas horúcich letných dní zrýchli dýchanie, pocítite závrat či bolesti hlavy, vyhľadajte tienisté miesto, pite tekutiny, a čo je najdôležitejšie, postupne ochladzujte telo vlažnou sprchou a studenými obkladmi (12 - 18°C).

☼ Opaľovacie krémy

Ak dopredu viete, že na slnku strávite hodnú chvíľu, natrite sa opaľovacím krémom s ochranným filtrom. Nikdy nie je na škodu nosiť ho zo sebou a použiť ho v prípade potreby na tie časti tela, ktoré sú vystavené slnečným lúčom.

☼ Vhodná obuv

Nosíte šľapky či sandále? Dávajte pozor na drobné kamienky, ktoré vás môžu poraniť. Pokiaľ máte radi prechádzku naboso, dávajte si pozor na rozpálený asfalt či ostré predmety. Najlepšie bude, ak si zaobstaráte pohodlné topánky z prírodného materiálu najlepšie s krytou špičkou, aby ste predišli poraneniu prstov. Ak ako diabetik trpíte neuropatiou, horšie vnímate rozdiely medzi horúcim a studeným, bolesťou a tlakom, buďte pri výbere vhodnej obuvi pozornejší.

☼ Alergia po uštipnutí hmyzom

Kontaktu s hmyzom sa v lete vyhnúť nedá, vonku v prírode či pri vode ani nehovoriac. Ak máte navyše po uštipnutí nábeh aj na alergickú reakciu, problém je na svete. Pokiaľ sa vám po útoku komára či ovada objaví na koži len malý pupenec, nie je dôvod na obavy. Výraznejší opuch si však vyžaduje antihistaminiká či octanový obklad. Pri uštipnutí včelou, sršňom či osou môže dôjsť aj k vážnejšej reakcii. V takom prípade neváhajte a utekajte k lekárovi.

☼ Alergia na slnko

Existuje nespočetné množstvo alergií, jednou z nich je aj precitlivenosť na slnko. Prejavuje sa žihľavkou a svrbením. Ak máte s podobnými prejavmi skúsenosti, užívajte preventívne antihistaminiká a používajte prípravky na opaľovanie s vysokým ochranným faktorom. Na slnku sa nezdržiavajte medzi 11. a 15. hodinou.

(ivk)

Foto: www.sxc.hu

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:37