StoryEditor

Špecifiká inzulínového režimu

05.05.2014, 23:39
Autor:
(dia)(dia)
Pri charakteristike inzulínovej liečby sa nevyhneme názvom humánne inzulíny a inzulínové analógy. Pri liečbe poznajte rozdiely v stravovaní.

 

Pri charakteristike inzulínovej liečby sa nevyhneme názvom ako sú humánne (ľudské) inzulíny a inzulínové analógy. Pri liečbe jedným či druhým typom inzulínu je dôležité poznať rozdiely v stravovaní. Príjem stravy pri liečbe humánnym inzulínom sa totiž odlišuje od stravovacieho režimu pri liečbe inzulínovým analógom.


U každého pacienta liečeného inzulínom treba brať do úvahy niekoľko faktorov. Tie najdôležitejšie sú:
- aký typ práce vykonáva
- aká je jeho pohybová aktivita
Tieto dva dôležité faktory je nutné rešpektovať pri zostavovaní a odporúčaní jedálneho lístka pre pacienta s diabetom. Strava musí byť vyvážená, aby v jej obsahu bol dodržaný pomer základných živín – bielkovín, tukov a cukrov. Nemožno zabúdať ani na doplnenie vitamínov a stopových prvkov.

Humánne inzulíny
Diabetik sa má stravovať pravidelne, lebo jednotlivé dávky jedla majú určitú kalorickú hodnotu a tá je viazaná a aplikáciu inzulínu. Pacient, ktorý si pichá humánny inzulín formou intenzifikovaného inzulínového režimu, sa musí stravovať formou 6 jedál denne:
1. Raňajky
2. Desiata
3. Obed
4. Olovrant
5. Večera
6. Druhá večera

Inzulínové analógy
Odkedy sú na trhu inzulínové analógy, ktoré nepôsobia tak agresívne a nespôsobujú tak rýchlo hypoglykémiu, je známa ich výhoda, že diabetik môže prijímať jedlo 3x denne.

Riešenie pre obéznych
Inzulínové analógy sú indikované aj u pacientov, ktorí majú obezitu a  nepotrebujú prijať denne väčšie množstvo stravy. Je veľmi ťažké ustrážiť u pacienta s diabetom, aká je kalorická hodnota stravy, ktorú prijme počas dňa, ale prax dokazuje, že keď pacient dostane informáciu, že stačí jesť 3-4x denne, kaloricky je jeho príjem stravy stále nižší, ako keby jedol 6x denne.

Prerozdelenie stravy
Častou otázkou pacientov s diabetom je, podľa čoho sa vypočíta počet sacharidových jednotiek (SJ), ktoré majú v strave prijať počas dňa. Denný príjem sacharidových jednotiek závisí od práce, akú človek vykonáva. Príjem SJ pacientov liečených inzulínom sa väčšinou pohybuje od 16 do 26 SJ. Platí zásada, že najväčšia dávka SJ sa spotrebuje počas dňa, keď je človek aktívnejší, vydá zo seba viac energie a najnižší príjem SJ zo stanoveného denného počtu je určený na večer. V tom čase už nie je potrebné, aby pacient s diabetom zvyšoval svoj kalorický príjem. Pomer príjmu počas dňa a večera je 2:1. Všetko je, samozrejme, individuálne, preto je dôležitá úzka spolupráca pacienta s diabetológom, ktorý zohľadňuje všetky špecifiká pracovného aj pohybového režimu tak, aby pacient dosiahol čo najlepšiu kompenzáciu diabetu.


MUDr. Jaroslav Fábry
Diabetologická a metabolická ambulancia Bratislava
Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-21 13:08:26 - Feat.: 0 - Title: ČEZ: Češi neplatí za elektřinu více než je v EU obvyklé
01 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 02 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 03 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 04 - Modified: 2024-01-29 10:26:33 - Feat.: - Title: Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? 05 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:28