Vzhľadom na to, že vitamín D je rozhodujúci pre svalovú silu, jeho nedostatok môže prispieť k slabosti v oblasti panvového dna, čo znamená, že slabá sieť svalov, ktorá podporuje močový mechúr, pošvu, maternicu a konečník, môže viesť k močovej inkontinencie (rovnako ako potenciálne k fekálnej inkontinencii) u žien.Flickr
StoryEditor

Chýba nám skríning inkontinencie moču, tvrdia odborníci

07.07.2021, 10:54
Autor:
(dia)(dia)
Zavedenie skríningového programu na úrovni všeobecných lekárov prostredníctvom jednoduchého dotazníka by umožnil odhaliť ochorenie v skorších štádiách, čo môže mať významný vplyv na ďalší život a kvalitu života pacientov s touto diagnózou.

„Neustále  sa stretávame s tým, že téma včasného úniku moču je tabuizovaná, pacienti majú ostych hovoriť o tomto zdravotnom probléme so svojim lekárom,“ hovorí Marica Laščeková, predsedníčka pacientskej organizácie InkoFórum.

Inkontinencia im pritom podľa nej významne narúša kvalitu života. „Aj preto je dôležité odtabuizovať túto tému, hovoriť o nej na verejnosti podobne, ako o ktoromkoľvek inom zdravotnom probléme," dodáva.

Povinný skríning na včasné odhalenie

Súčasťou odtabuizovania témy by mal byť aj povinný skríning na včasné odhalenie úniku moču, ktorý by realizovali všeobecní lekári v rámci preventívnych prehliadok. „Ide skutočne o pomerne jednoduchý dotazník, ktorý je štandardizovaný aj Európskou urologickou spoločnosťou. Prostredníctvom niekoľkých otázok vie všeobecný lekár zistiť, či sa jedná o rizikového pacienta, ktorý má problém s inkontinenciou moču,“ hovorí prof. MUDr. Ján Švihra, M.D. PhD., urológ a prodekan Jesseniovej LF UK v Martine.

Následne môže tento problém riešiť v rámci svojej ambulantnej praxe, alebo ak ide o závažnejší problém, môže pacienta odoslať k špecialistovi. „Čím skôr sa tento zdravotný problém odhalí, tým rýchlejšie môže byť zahájená liečba," dodáva prof. Švihra.

  

Treba otvoriť diskusiu aj so zdravotnými poisťovňami

Problematika zavedenia skríningového programu na úrovni všeobecných lekárov bola nosnou tému InkoFóra 2021, ktorého sa zúčastnili aj ďalší odborníci a zástupcovia pacientov zaoberajúci sa problematikou inkontinencie moču. Zhodli sa na tom, že je dôležité na úrovni zdravotných poisťovní otvoriť širšiu diskusiu k zavedeniu takého nástroja na včasné odhalenie tohto ochorenia, ktoré nie je finančne náročné, ale vie významným spôsobom zlepšiť a skvalitniť život mnohým pacientom.

 Okrem odtabuizovania témy inkontinencie a zavedenia skríningového programu bude dôležité sústrediť sa v nasledujúcom období aj na zmeny v systéme vzdelávania zdravotníckych pracovníkov a lekárov, a  to najmä praktických všeobecných lekárov, ako lekárov prvého kontaktu.

Prof. Švihra pripomenul, že túto otázku už odborníci diskutujú na úrovni rezortu zdravotníctva. „Obsahovo máme vzdelávanie nastavené správne, problém je v organizácii vzdelávania a jeho forme. Túto oblasť musíme významne zmeniť tak, aby sme boli viac flexibilní, a umožnili lekárom doplniť si vzdelanie aj v čiastkových oblastiach podobne, ako je tomu napríklad v Českej republike,“  hovorí prof. Švihra.

 V rámci svetového týždňa inkontinencie a podujatia InkoFórum 2021 sa odborníci zhodli aj na potrebe systematického vzdelávania pacientov a ich adherencie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 04:19