Cukor a priemyselne spracované potravinyPixabay
StoryEditor

Kolísavá glykémia. Prečo je problém?

05.07.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Kolísavá glykémia zhoršuje stav cukrovky. Je príčinou akútnych aj chronických komplikácií.


Najdôležitejším cieľom pri liečbe cukrovky je udržiavať si správnu hladinu cukru v krvi. Príliš vysoká či nízka hladina glykémie vám môže poriadne skomplikovať zdravotný stav.


Akútne komplikácie rozdeľujeme podľa hladiny cukru v krvi (glykémie) na:

1. Hypoglykémia – je spojená s nízkou hladinou cukru v krvi, vyskytuje sa častejšie. Dolná hranica normy, ktorá je klinicky významná, je 3,3 mmol/l. Pri poklese glykémie pod 2,3 mmol/l sa stav môže skončiť bezvedomím (hypoglykemická kóma) a smrťou.


Varovné prejavy sú: potenie, búšenie srdca, úzkosť a pocit hladu. Niekedy sa pozoruje zníženie koncentrácie, bolesť hlavy, zhoršenie zraku, dvojité videnie, zmena mimiky, porucha koordinácie, porucha reči, poruchy vedomia – spavosť, nevládnosť, kŕče.


Na hypoglykémiu môže upozorniť aj nezvyčajné správanie, zmena povahy, zmena nálady (depresia, eufória), sklesnutosť, nepokoj, poruchy myslenia (bludy, halucinácie), agresivita a násilie.
Miernu hypoglykémiu rozpozná a zvládne pacient sám. Pri ťažkej hypoglykémii už potrebuje pomoc druhej osoby.


Čo znižuje hladinu krvného cukru

  • inzulín, lieky – k hypoglykémii môže viesť aj obvykle používaná dávka liekov proti cukrovke,
  • znížený príjem potravy,
  • nadmerná fyzická aktivita,
  • alkohol.

Prvá pomoc

Treba užiť rýchlo vstrebateľné cukry (napr. hroznový cukor, nápoje obsahujúce cukor, ako sú ovocný džús, kolový nápoj a pod.).


Pri ľahšej hypoglykémii by príznaky po podaní sacharidov mali ustúpiť do 10 – 15 minút. Pri stredne ťažkej hypoglykémii môžu príznaky pretrvávať dlhšie a podanie sacharidov treba zopakovať.

Pri závažnej hypoglykémii (bezvedomie) potrebuje diabetik pomoc inej osoby. Pre tieto prípady by mal mať vo svojej výbave glukagón. Príbuzní by mali byť poučení o spôsobe jeho použitia.


2. Hyperglykémia – je spojená so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Jej najčastejšou príčinou je cukrovka, pri ktorej bunky nie sú schopné pre nedostatok inzulínu či inzulínovú rezistenciu glukózu spracovať a využiť ako zdroj energie.


Varovné prejavy sú: zvýšený pocit smädu, časté močenie, červená farba kože, koža teplá na dotyk, nadmerné potenie, pocit sucha v ústach, acetónový zápach z úst, zrýchlené dýchanie, nízky tlak krvi, vysoká frekvencia srdca, nevoľnosť, zvracanie, nechutenstvo, bolesti žalúdka, časté močenie vo väčšom množstve, celková slabosť, malátnosť, únava, poruchy videnia, poruchy vedomia, dezorientácia, agresivita, bezvedomie – hyperglykemická kóma.

Vysoká koncentrácia glukózy v krvi poškodzuje:

Nervy – diabetická neuropatia, ide o veľmi rozšírenú komplikáciu, vyvinie sa u 40 až 70 % diabetikov. Medzi prvé príznaky patria tzv. mravčenie, tŕpnutie, pichanie, brnenie v prstoch či pálenie na nohách, súčasne sa môžu objaviť spontánne bolesti, svalová slabosť, poruchy dynamiky pohybov. Charakteristická je tiež suchosť kože na nohách a tvorba kožných zhrubnutí.

Obličky – diabetická nefropatia, ochorenie pomaly postupuje tak, že sa vyčistí čoraz menej krvi a prepúšťa sa čoraz väčšie množstvo bielkovín, až nastane úplné zlyhanie obličiek. V tomto štádiu je proces nezvratný. Pacient je odkázaný na dialýzu a transplantáciu.


Oči – diabetická retinopatia, cukrovka môže postihovať rôzne časti oka, avšak najčastejšie poškodzuje sietnicu. Riziko oslepnutia je u diabetikov 15- až 20-krát vyššie ako u nediabetikov.

Srdce – pri kardiovaskulárnych komplikáciách cukrovky ide postihnutie väčších tepien najčastejšie procesom aterosklerózy, ktorý vedie k zúženiu týchto tepien a relatívnemu nedokrveniu orgánov, výsledkom môže byť srdcový infarkt, ischemická choroba srdca.


Žalúdok – diabetická gastroparéza, nepríjemná porucha vyprázdňovania žalúdka. Vzniká ako dôsledok poškodenia nervov, ktoré vedú do žalúdka a prestanú správne fungovať. Najčastejšie prejavy sú: pocity plnosti, nevoľnosť, zvracanie. Niektorí pacienti sa sťažujú na časté pálenie záhy či pocit ťažkého trávenia. Klesá aj chuť do jedla, kolíše hmotnosť.
Kožné problémy – diabetická dermopatia, až u tretiny diabetikov vzniknú niekedy počas života kožné problémy súvisiace s cukrovkou. Vysoká hladina cukru v krvi totiž môže narušiť ozdravovacie mechanizmy tela a je živnou pôdou pre baktérie a plesne.

Hyperglykémii zabraňujeme viacerými spôsobmi:

  • diétnymi obmedzeniami (strava s nízkym obsahom sacharidov, dostatok pohybu),
  • liekmi – perorálne antidiabetiká,
  • inzulínmi (injekcie, perá, pumpy).


ODPORÚČANIE:
Často si pacienti za zhoršenie zdravotného stavu môžu sami nedodržiavaním odporúčaní, podceňovaním liečby.
Každý cukrovkár by mal mať doma glukomer, aby si pravidelne vykonával kontrolu glykémie z krvi. Pri dodržiavaní liečebného režimu a opatrení odporúčaných lekárom sa dajú komplikácie cukrovky oddialiť, prípadne sa im vyhnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 15:37