Infarkt Pri infarkte sa množstvo krvi vtekajúcej do srdcového svalu výrazne obmedzí alebo dokonca až zastaví. Môže to spôsobiť tepna upchatá krvnou zrazeninou, alebo keď sa kŕčovito stiahne. Ak sa prívod krvi a kyslíka preruší na dlhšie ako na pár minút, bunky srdcového svalu sa trvalo poškodia a začnú odumierať. Niektoré srdcové príhody vznikajú veľmi dramaticky – sú náhle a prudké, človek pri nich lapá po dychu, s rukou pritisnutou na srdce padá na zem. Oveľa častejšie sa však infarkt začína pomaly, nevýraznou bolesťou či nevoľnosťou. K príznakom patrí nepríjemný pocit v oblasti hrudníka, ktorý trvá viac minút. Možno ho pociťovať ako nepríjemný tlak, zvieranie, pálenie, tupú bolesť na hrudi alebo pocit plnosti. Bolesti či nepríjemný pocit môžu však vyžarovať aj do hornej polovice tela, najčastejšie do ľavej ruky, do chrbta, šije, čeľuste alebo aj do oblasti žalúdka. Ďalším varovaním je skrátenie dychu alebo dýchavičnosť, priebeh akútneho infarktu môže sprevádzať studený pot, žalúdočná nevoľnosť, strata rovnováhy alebo až bezvedomie. Ženy pri infarkte vo všeobecnosti častejšie ako muži pociťujú bolesť alebo nepríjemný tlak v hrudi. Majú aj častejšiu skúsenosť než muži s niektorými ďalšími bežnými symptómami, čiastočným skrátením dychu, žalúdočnou nevoľnosťou, zvracaním, bolesťou chrbta alebo čeľuste. Na druhej strane ženy s výraznou nadváhou, alebo obezitou, nezriedka nemajú žiadnu bolesť, skôr menšiu nevoľnosť, takže vôbec lekársku pomoc nevyhľadávajú. Ďalšou skupinou chorých sú osoby s cukrovkou, ktoré pri akútnom infarkte myokardu nemusia pociťovať žiadne varovné signály (v dôsledku poškodenia nervových zakončení). Čo robiť? Základom je čím skôr privolať pomoc zdravotníkov. Ak ste s niekým, kto má pravdepodobne príznaky infarktu, očakávajte, že bude situáciu zľahčovať – odmietanie je bežné. Neakceptujte „pokazený žalúdok“ a zavolajte záchranku.Flickr
StoryEditor

Kedy nám hrozí upchatie ciev

02.07.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Ide o veľmi nebezpečný stav. Upchatie ciev spôsobuje život ohrozujúce ochorenia, napríklad infarkt, mozgovú príhodu, trombózu či embóliu.

V úmrtnosti sú na Slovensku na prvom mieste srdcovo-cievne ochorenia. Vznikajú aj upchávaním ciev. Odborníci takému stavu hovoria ateroskleróza. Ďalší ľudový názov je kôrnatenie tepien.

Čo sa deje s cievami?


Výstelka ciev stráca svoju pružnosť a prestáva normálne fungovať. Vtedy sa do cievy začnú ľahšie usádzať tuky. Cieva stráca pružnosť, začne hrubnúť, tak sa postupne začína zmenšovať prítok krvi. Srdce musí viac pracovať, aby pretlačilo krv cez zúžené cievy. To časom vedie k vážnym, život ohrozujúcim stavom.


Čo vedie k upchatiu ciev?

  • Obezita

Nadváha či obezita nie sú iba otázkou vzhľadu, ale najmä zdravia. Nadbytočné kilá a zvýšené množstvo vnútrobrušného tuku totiž výrazne zhoršujú stav celého organizmu, zaťažujú všetky orgány a sú príčinou mnohých vážnych ochorení. S obezitou sa spája diabetes 2. typu, vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu, vysoký cholesterol či mnoho ďalších ochorení.

  • Vysoký krvný tlak

O hypertenzii hovoríme, ak je hodnota tlaku vyššia ako 140/90 mmHg. Pri hypertenzii je tlak krvi na vnútornú stranu tepny príliš vysoký, čo môže viesť k narušeniu alebo poškodeniu tepien a k rozvoju aterosklerózy – kôrnateniu tepien.
Vysoký krvný tlak (hypertenzia) vzniká aj práve ako dôsledok zužovania alebo tuhnutia ciev.

  • Cukrovka

Diabetes mellitus či cukrovka je hlavnou príčinou srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú u pacientov s diabetom 4- až 8-krát častejšie, ťažšie sa liečia a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu. Asi polovica pacientov má už pri prvom diagnostikovaní cukrovky 2. typu srdcovo-cievne komplikácie. K vzniku cukrovky môže výrazne prispieť nesprávny životný štýl.

  • Fajčenie

Fajčenie ovplyvňuje činnosť srdca a obehového systému. Nikotín zvyšuje tlak krvi, zrýchľuje srdcovú činnosť, ovplyvňuje množstvo krvi prečerpávanej srdcom. Má vplyv na zúženie tepien v dolných aj horných končatinách.
Nikotín nie je jedinou negatívnou zložkou cigaretového dymu.

Kysličník uhoľnatý sa dostáva do krvi, znižuje v nej obsah kyslíka, ktorý potrebuje na svoju činnosť srdce a ostatné časti ľudského tela. Fajčenie tabaku urýchľuje a podporuje tvorbu krvných zrazenín.

Kôrnatením srdcových artérií a aorty (hlavnej tepny vedúcej zo srdca) trpia oveľa častejšie fajčiari ako nefajčiari. A následky u fajčiarov bývajú oveľa vážnejšie.

Vzniku krvných zrazenín sa dá predchádzať


Preventívne opatrenia, ktoré môžu zabrániť problémom s upchatými cievami:

  • strážiť si hmotnosť,
  • dodržiavať vyvážený a zdravý jedálniček,
  • dávať si pozor na príjem tukov,
  • viac konzumovať ovocie a zeleninu,
  • pravidelne cvičiť,
  • pohybovať sa na čerstvom vzduchu,
  • znížiť príjem alkoholu,
  • obmedziť príjem soli,
  • nefajčiť,
  • absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u lekára,
  • relaxovať, vyhýbať sa stresu.

Ateroskleróza stojí za množstvom úmrtí


Ateroskleróza je vážny zdravotný stav, pri ktorom sa tepny upchávajú tukom. Výsledkom je, že tepny sú zúžené a obmedzujú sa v nich prietok krvi aj prísun kyslíka do životne dôležitých orgánov.

Tým sa zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín. Ateroskleróza nevzniká zo dňa na deň. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb uvádza, že je to dlhodobý proces, ktorý sa začína už v detstve a pokračuje celý život.

„Pokiaľ je zásobenie orgánov dostatočné, je ateroskleróza bezpríznaková. Príznaky neskôr závisia od postihnutého orgánu: srdcové tepny (bolesti na hrudníku), mozgové tepny (náhle znecitlivenie a oslabenie končatín, problémy s rečou, strata videnia, pokles ústneho kútika), tepny dolných končatín (bolesti v lýtkach pri chôdzi), obličkové tepny (vysoký krvný tlak, zlyhanie obličiek),“ uvádza VÚSCH.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 23:00