Dreamstime
StoryEditor

Dajte si pozor na nebezpečné kombinácie liekov

15.06.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Je celkom bežné, že pacienti okrem antidiabetík užívajú aj lieky napríklad na znižovanie tlaku krvi, hladiny cholesterolu alebo na riedenie krvi. To môže navzájom spôsobovať nežiaduce reakcie.

Ak je to váš prípad, mali by ste byť obozretný, pretože môže dôjsť k oslabeniu alebo, naopak, k zosilneniu účinku niektorého z užívaných liekov. Alebo k vzniku nežiaducich reakcií, ktoré by pri samotnom užití jedného z liekov nevznikli. Hovoríme tomu, že stúpa riziko takzvanej liekovej interakcie.

Aké riziká hrozia pri kombinácii liekov


Okrem antidiabetík pacienti často užívajú lieky na znižovanie tlaku krvi, hladiny cholesterolu alebo na riedenie krvi. Dochádza tak k oslabeniu alebo, naopak, k zosilneniu účinku niektorého z liekov, či k vzniku nežiaducich reakcií, ktoré by pri samotnom užití jedného z liekov nevznikli. Stúpa riziko tzv. liekovej interakcie – podanie jedného liečiva ovplyvní nejakým spôsobom účinok iného liečiva. Pri každom lieku, ale aj voľnopredajnom výživovom doplnku je potrebná zvýšená pozornosť.

U pacientov s cukrovkou sú tieto nežiaduce reakcie relatívne časté z viacerých dôvodov. Jednak je liečba dlhodobá, doživotná, pacienti majú aj pridružené ochorenia a, bohužiaľ, niektoré kombinácie v rámci liečby môžu byť závažné, až život ohrozujúce.

Liekom prvej voľby v prípade cukrovky 2. typu je metformín. Opatrnosť sa odporúča u pacientov s poruchou funkcie obličiek, najmä ak pravidelne užívajú lieky od bolesti (najmä protizápalové), lieky na zníženie krvného tlaku (tzv. ACE inhibítory) alebo lieky na „odvodnenie“. Ak sa totiž podávajú súbežne s metformínom, môže sa zvýšiť jeho koncentrácia v krvi.

Bežne používané liečivo je aj glimepirid

Jeho účinok je oslabený, ak sa kombinuje so ženskými hormónmi (estrogény a gestagény), niektorými liekmi na „odvodnenie“ alebo tzv. glukokortikoidmi (silné protizápalové látky). Takáto kombinácia vedie k zvýšeniu hladiny cukru (hyperglykémia) a je nevyhnutné upraviť liečbu. Rovnako je znížený účinok aj v prípade ďalšieho liečiva – gliklazidu.

Nastať môže aj opačný prípad – zvýšenie účinku. Napr. pri už spomínanom gliklazide je veľmi dôležité vyhnúť sa kombinácii s mikonazolom (liečivo na plesňové ochorenia kože), alkoholom, kávou a liekmi na riedenie krvi. Dochádza k znižovaniu hladiny cukru (hypoglykémia), prípadne až k tzv. kóme a bezvedomiu.

Nielen na lieky treba dať pozor

Obozretnosť je na mieste aj v prípade voľnopredajných liekov a výživových doplnkov. Napríklad v prípade lieku na znižovanie žalúdočnej kyseliny/pálenie záhy omeprazol sa zosilňuje pôsobenie viacerých liekov (glimepirid, gliklazid, glibenklamid a iné).

Pri teplote si v žiadnom prípade „neordinujte“ liek s obsahom kyseliny acetylsalicylovej. Dopadlo by to rovnako ako v predchádzajúcom prípade, neželaným znížením hladiny cukru.

Veľmi špecifickou rastlinou je ľubovník bodkovaný, ktorý sa užíva na upokojenie pri úzkostných stavoch. Jeho hlavné účinné látky hyperforín a hypericín „urýchľujú metabolizmus“ niektorých antidiabetík, čo spôsobí, že hladina liečiva nebude postačujúca na správnu liečbu. Konkrétne sa s touto interakciou stretávame pri liečive repaglinid.

Presný opak však vyvolá antibiotikum rifampicín, keď hladina glukózy nie je dostatočne kontrolovaná a neklesá napriek liečbe.

Lieky vždy užívajte tak, ako vám odporučil lekár alebo lekárnik

Pri väčšine interakcií liečiv vieme, ako a prečo vznikajú, a dochádza k zmene účinku liečiva. Sú však aj také prípady, keď je dôvod jednoducho neznámy. Ukážkovým príkladom je liečivo pioglitazón.

Jeho súbežné použitie s eukalyptom, so ženšenom a s vlákninou (psyllium) vyžaduje monitorovanie hladiny cukru kvôli hroziacej hypoglykémii. Doposiaľ nie je známy mechanizmus účinku, prečo znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie s obsahom estrogénov.

Znalosti vzťahu účinku liečiva, potravy a rastlinných výťažkov sú základným pilierom pri dosahovaní účinnej liečby a sú prevenciou až život ohrozujúcich situácií.

Lieky vždy užívajte tak, ako vám odporučil lekár alebo lekárnik. Ak si nie ste istý, ktoré lieky sa môžu alebo nemôžu kombinovať, radšej sa opýtajte a nezabudnite vždy spomenúť všetky výživové doplnky aj voľnopredajné lieky, ktoré aktuálne beriete. Predídete tak zbytočným komplikáciám a nežiaducim účinkom.

PharmDr. Jana Dubajová, Lekáreň Dr. Max Žilina

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 03:35