vozičkárDreamstime
StoryEditor

Priebeh sklerózy je tým miernejší, čím skôr sa ochorenie diagnostikuje

30.05.2021, 13:35
Autor:
TASRTASR
Skleróza multiplex je chronické zápalové ochorenie, ktoré poškodzuje centrálny nervový systém. Je najčastejšou neúrazovou príčinou invalidizácie mladých ľudí vo veku 20 až 40 rokov.

Na ochorenie sklerózy multiplex (SM) v súčasnosti trpí viac ako 1,2 milióna Európanov a každý rok pribudne viac ako 35-tisíc nových pacientov. Priebeh nevyliečiteľného ochorenia je tým miernejší, čím skôr sa diagnóza u pacienta odhalí. Pri príležitosti Svetového dňa sklerózy multiplex to pripomenula Zuzana Gdovinová, prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti a prednostka Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Ide o chronické zápalové ochorenie, ktoré poškodzuje centrálny nervový systém

„Je to ochorenie na celý život, no liečba je teraz omnoho lepšia ako predtým. U niekoho pre rôzne príznaky to však môže znamenať prevrátenie života naruby," skonštatovala Gdovinová. Príznaky sú však o to miernejšie, čím skôr sa pacient začne liečiť.

Medzi najčastejšie príznaky patrí:

  • zápal očného nervu
  • poruchy pohybu a koordinácie
  • poruchy hybnosti
  • poruchy spánku
  • poruchy citlivosť kože

.

Príčiny dodnes nie sú známe

Príčiny vzniku ochorenia odborníci nevedia presne vysvetliť, okrem toho,  nie je možné sa z neho ani celkom vyliečiť. „Nemáme jeden test, ktorý by sme vykonali a mali by sme hneď potvrdenú sklerózu. Pacient si musí prejsť viacerými vyšetreniami, kým sa príde na to, že ide o toto ochorenie," priblížila lekárka Marianna Vitková. Zdôraznila, že v súčasnosti majú pacienti so sklerózou dostatok liekov a tiež prístup k všetkým schváleným liekom.

Svetový deň SM pripomína aj kampaň #toSmeMy, ktorá má pomôcť odbúrať predsudky o ochorení a za jej vznikom stojí združenie Spolu Môžeme. „Mnoho ľudí si myslí, že skleróza multiplex sa týka len starších ľudí, mne však toto ochorenie diagnostikovali v maturitnom ročníku,“ vysvetlila tvár kampane Nicol Bonevová, 20-ročná pacientka.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 20:18