Fakty: U kliešťovej encefalitídy lekári môžu používať iba podpornú terapiu, špecifická antivírusová liečba neexistuje. U 30 až 60 percent prípadov môžu byť následky dlhodobé, alebo dokonca trvalé. Aj po vyliečení môže pacient trpieť bolesťami hlavy či čiastočnú obrnou. Môže tiež dôjsť k zlyhaniu životne dôležitých funkcií, alebo dokonca k úmrtiu. Spoľahlivou prevenciou je očkovanie.Pixabay
StoryEditor

VAKCÍNY sú veľký úspech medicíny

18.05.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Vďaka vakcínam sme sa zbavili alebo takmer zbavili mimoriadne nebezpočkoečných infekčných chorôb.

Očkovanie je podľa Úradu verejného zdravotníctva najúčinnejšia prevencia proti vybraným infekčným ochoreniam. Zabraňuje vzniku vážnych zdravotných komplikácií a predchádza trvalému poškodeniu zdravia. „Vďaka pravidelnému povinnému očkovaniu sa na Slovensku podarilo vyhubiť detskú obrnu a eliminovať také závažné infekcie ako záškrt a tetanus detí a mladistvých,“ uvádza Daša Račková, hovorkyňa úradu. Ak by sme podľa hovorkyne očkovanie nezaviedli, mali by sme vysoké počty chorých, ako aj úmrtí. Ich liečba by bola oveľa nákladnejšia, než je očkovanie.

Rozlišujeme medzi povinným a dobrovoľným (odporúčaným) očkovaním:

POVINNÉ OČKOVANIE

Na Slovensku sa povinne očkuje proti 10 infekčným ochoreniam. Tie môžu ohroziť zdravie detí a ani dnes ich nie je možné v niektorých prípadoch úspešne liečiť. Povinné očkovanie je dostupné pre všetky deti, je plne hradené z verejného zdravotného poistenia.

Záškrt
Postihuje mandle, hrtan a hltan, vyznačuje sa častými srdcovými a neurologickými komplikáciami, najzávažnejšou formou je postihnutie hrtana, ktoré sa môže skončiť udusením v priebehu niekoľkých hodín.

Tetanus
Akútne infekčné ochorenie nervového systému, prejavuje sa kŕčmi žuvacieho svalstva, šijového svalstva a neskôr celého trupu pri plnom vedomí.

Čierny kašeľ
Vysoko infekčné ochorenie, postihuje dýchacie cesty a spôsobuje vážne záchvaty kašľa, môže spôsobiť infekcie uší, zápal priedušiek, zápal pľúc, poškodenie mozgu a dokonca smrť.

Detská obrna
Akútne vírusové ochorenie, postihuje nervový systém, väčšina infikovaných osôb prekoná infekciu bez klinických príznakov alebo ako chrípke podobné ochorenie. Keď však vírus zničí bunky centrálneho nervového systému, vzniká meningitída a asi u 1 percenta paralytická forma ochorenia, keď dochádza k obrnám najmä svalov končatín rôzneho rozsahu, ktoré sú nevyliečiteľné a trvalé.

Hemofilové invazívne nákazy
Baktéria spôsobuje predovšetkým hnisavý zápal mozgových blán, zápal hrtanovej príchlopky – akútny môže bez rýchleho lekárskeho zásahu spôsobiť náhle udusenie, zápal priedušiek, zápal pľúc a otravu. Ťažké formy infekcie zanechávajú až v 30 percentách chronické následky, najmä poškodenie sluchu a poškodenie mozgu.

Vírusová hepatitída B
Závažnosť žltačky typu B spočíva v tom, že najmä u malých detí prebieha nepoznane a často dlhé obdobie, prechádza do chronicity s možnosťou vzniku cirhózy pečene alebo rakoviny pečene.

Pneumokokové invazívne ochorenia
Pneumokoky vyvolávajú napríklad zápal mozgových blán, infekciu krvi, zápal stredného ucha, zápal pľúc i prínosových dutín.

Osýpky
Vysoko nákazlivé a najzávažnejšie vírusové ochorenie v detskom veku, závažnosť ochorenia spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému (zápal mozgu). Ochorenie má najproblematickejší priebeh u detí do troch rokov a u dospelých.

Mumps
Vírusové infekčné ochorenie, častou komplikáciou, najmä u adolescentov, je zápal semenníkov a nadsemenníkov, pričom po prekonaní zápalu môže s veľkou pravdepodobnosťou vzniknúť neplodnosť. U dospelých ide často o zápal mozgových blán, mozgu a pankreasu.

Ružienka
Vírusové infekčné ochorenie, pre tehotné ženy a ich nenarodené deti predstavuje veľké nebezpečenstvo – ak sa žena nakazí ružienkou v prvom trimestri, dieťa sa s veľkou pravdepodobnosťou narodí s postihnutím zraku, sluchu, poškodením mozgu, vrodenou srdcovou chybou alebo s duševným postihnutím. Tehotenstvo sa môže skončiť potratením plodu alebo narodením mŕtveho plodu.

Prečo nie je očkovanie dobrovoľné?


Štát podľa hlavného hygienika Jána Mikasa v prvom rade zodpovedá za zdravie verejnosti, podľa charakteru problému volí rôzne spôsoby jeho zabezpečenia.

Z tohto dôvodu máme na Slovensku povinné pravidelné očkovanie. Každý pokles zaočkovanosti znižuje efekt kolektívnej ochrany, čo predstavuje zvýšenie rizika vzniku epidémií a ohrozenie najzraniteľnejších. Neplatí, že proti chorobám, ktoré sa nevyskytujú, netreba očkovať! Ochrana každého jednotlivca proti infekčných chorobám znamená, že chránime aj naše okolie, a tým celú spoločnosť,“ vysvetľuje Mikas.

Očkovanie bolo na Slovensku zavedené v 50. rokoch 20. storočia, odkedy sa do imunizačného programu zavádzali nové druhy očkovania. Od roku 1986 sa riadime jednotným Národným imunizačným programom. Aktuálne očkovanie plánuje, organizuje, koordinuje a kontroluje Úrad verejného zdravotníctva v spolupráci s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva v Slovenskej republike. Všetko o očkovaní si široká verejnosť nájde na webovej stránke ockovaniechrani.sk.

ODPORÚČANÉ OČKOVANIE

Okrem povinného očkovania je na Slovensku zavedené aj odporúčané očkovanie – nielen pre deti, ale i pre rôzne skupiny populácie. Tento typ vakcinácie nie je nutné absolvovať, no ak ho lekár odporúča, má to svoje opodstatnenie. Odporúčané očkovanie nemusí byť plne hradené z verejného zdravotného poistenia, vakcíny môžu byť s doplatkom, respektíve ich hradí rodič dieťaťa.

Najčastejšie druhy odporúčaných očkovaní sú proti:

• chrípke
• vírusovej hepatitíde A
• meningokokovým ochoreniam
• ochoreniam spôsobeným ľudským papilomavírusom (HPV)
• kliešťovej encefalitíde
• rotavírusovým infekciám
• ovčím kiahňam

• COVID-19


VAKCÍNY – veľký úspech medicíny


Vakcíny podľa vedca Petra Celeca zachránili dokázateľne milióny ľudských životov, patria preto k najväčším úspechom medicíny. „Ak niekto spochybňuje vakcíny, spochybňuje medicínu ako celok. Medicína je v súčasnosti založená na dôkazoch, nie na úvahách, názoroch alebo skúsenostiach. Dnes dostupné vakcíny sú najlepšie v histórii, aj to je zásluha vedy a na nej založenej klinickej medicíny,“ uviedol Celec.


Sú vakcíny bezpečné?


V prípade, že vakcína nie je bezpečná, predklinické a klinické štúdie vedia podľa Celeca takéto vakcíny odfiltrovať, zároveň vedia identifikovať tie bezpečné a účinné, ktoré sa potom môžu dostať k pacientom. „Tento systém je najlepšou zárukou bezpečnosti vakcín, akú poznám,“ dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 19:06