Pixabay
StoryEditor

Ako cukrovka ovplyvňuje nohy?

12.05.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Pri cukrovke sú zdravé nohy nevyhnutnosťou. V opačnom prípade hrozí takzvnohyaná diabetická noha. Je to najčastejšia príčina amputácií, ktorých počet na Slovensku rastie.

Ak máte cukrovku, môžete naraziť na problémy s nohami aj chodidlami. Ochorenie diabetes mellitus totiž pacienta vystavuje väčšiemu riziku vzniku pľuzgierov, vredov či rôznych zmien na koži. Tieto drobné zranenia sa môžu stať bránou k prípadným infekciám a neskorším komplikáciám.

Čo sa vlastne deje?


Hladina cukru v krvi môže mať negatívny vplyv na bunky a enzýmy nervového systému. Poškodené nervy môžu viesť k stavu, pri ktorom človek stráca cit na nohách. Potom si nevšimne drobné poranenia, škrabance či pľuzgiere. A ak tieto poškodenia zostanú nepovšimnuté, môžu sa stáť bránou na vstup baktérií, húb či plesní. Neliečené infekcie zas môžu viesť ku gangréne, ktorá si môže vyžadovať amputáciu.


Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií počty amputácií majú na Slovensku stúpajúci trend. Kým v roku 2012 bolo vykonaných vyše tritisíc amputácií, o päť rokov to už bolo vyše štyritisíc. Až v 60 percentách je to v dôsledku cukrovky.

Desať tipov, ako sa starať o svoje nohy


Môžete podniknúť niekoľko krokov, aby ste si udržali nohy v dobrej kondícii, vrátane nosenia špecializovanej obuvi, pravidelných vyšetrení chodidiel a vykonávania vhodných cvičení.

TIP č. 1
Kontrolujte si svoje chodidlá každý deň

Všímajte si rôzne zmeny na pokožke, akými sú pľuzgiere, škrabance, vredy aj farba. Aj suchá a popraskaná môže byť problémom. Ak si nedokáže prezrieť celé chodidlo, umiestnite zrkadlo na podlahu alebo požiadajte príbuzného o pomoc.

TIP č. 2
Nepoužívajte nohy na testovanie horúcej vody

Keď sa u ľudí s cukrovkou rozvinie poškodenie nervov alebo neuropatia, môže byť ťažké zistiť, či je voda v kúpeli studená alebo príliš horúca. Odborníci upozorňujú, že v takom prípade si diabetici neuvedomujú, že v skutočnosti si oparujú pokožku. Vniknutie do kúpeľa s horúcou vodou môže spôsobiť vážne poškodenie nôh, pretože popáleniny a pľuzgiere sú pozvánkou pre vstup infekcie. Pred vstupom do vane alebo sprchy si teplotu vody skontrolujte pomocou lakťa.

TIP č. 3
Nikdy nechoďte naboso, či už ste už vnútri alebo vonku

Bez vhodnej obuvi vystavuje nohy riziku vzniku drobných poranení či odrenín. Stačí malá črepinka, skalka, pripináčik alebo aj drobná skladačka či hračka. Ak máte neuropatiu, možno si tieto nenápadné poranenia ani nevšimnete, až kým nevznikne problém. Najlepšie je preto nosiť obuv kdekoľvek, dokonca aj v dome.

TIP č. 4
Majte nohy v suchu a v teple

Súčasťou každodennej hygieny by malo byť aj dôsledné sušenie nôh. Priestor medzi prstami na nohách je veľmi vzduchotesný. Vlhká koža je vhodným prostredím na vznik a rozvoj plesní. Tomuto zabránite dôkladným vysušením nôh uterákom po umytí a okamžitým odstránením mokrých alebo spotených ponožiek. Vždy si kontrolujete vnútrajšok topánok ešte predtým, než si ich obujete.

TIP č. 5
Používajte obuv a ponožky vhodné pre diabetikov

Nakupovanie obuvi si pre ľudí s cukrovkou vyžaduje trochu viac pozornosti na detaily, ako by ste mohli byť zvyknutí. Hľadajte topánky so širšou špičkou, s dobrým pokrytím hornej aj spodnej časti topánky a bez švov vnútri topánky, ktoré sa môžu trieť o chodidlo.

Podobne si vyberajte aj ponožky bez švov, najlepšie také, ktoré sú vypchaté a vyrobené z bavlny alebo iného materiálu, ktorý reguluje vlhkosť. Tiež sú vhodné vložky do topánok na zníženie tlaku na chodidlá.
Dnes už sa vyrába špeciálna obuv pre diabetikov, je k dispozícii v špecializovaných predajniach a aj online na webových stránkach.

TIP č. 6
Naučte sa jednoduché cviky

Pravidelné cvičenie pomôže zmierniť bolesti, posilniť svaly, znížiť krvný tlak, zlepší cirkuláciu krvi, a tým aj v nohách. Požiadajte lekára, aby vám poradil aj na tému cvičenia a odporučil vám vhodné cviky, prípadne návštevu špecialistu na rehabilitáciu. Vo všeobecnosti sa neodporúčajú také cviky, ktoré si vyžadujú skákanie a ťažké dopady na chodidlá. Pomáha joga, pilates, tajči, chôdza, bicyklovanie, plávanie.

TIP č. 7
Nohy si občas nechajte prehliadnuť profesionálom

Aj zdanlivo neškodné mozole či stvrdnutá koža môže byť problémom. Ich odstránenie nechajte podológovi – odborníkovi, ktorý sa špecializuje na starostlivosť o nohy. Správne odstránený mozoľ, pľuzgier či stvrdnutá koža môžu zabrániť vzniku infekcie. Podológ sa nielen postará o chodidla, vhodne ich ošetrí, ale tiež vám poradí, aké krémy používať, ako si kontrolovať nohy, čo si treba všímať.

TIP č. 8
Prestaňte fajčiť


Fajčenie má nepriaznivý vplyv na cievy, a to od hlavy až po päty. Chemikálie v cigaretovom dyme poškodzujú a obmedzujú krvné cievy, čo znamená, že ak fajčíte, pripravujete nohy o krv bohatú na živiny a kyslík, ktorý bojuje proti infekciám a udržiava cievy zdravé. U diabetikov podľa odborníkov už aj tak viaceré rizikové faktory ohrozujú ich cievy. Preto nikdy nie je neskoro prestať fajčiť!

TIP č. 9
Majte cukor pod kontrolou


Ak ste diabetik, držte si krvný cukor v určenom rozsahu a udržiavajte hladinu HbA1c v normálnych limitoch. Existuje totiž priama súvislosť medzi vysokou hladinou cukru v krvi a poškodením nervových buniek. Nesprávne hodnoty hladiny cukru v krvi vedú k neuropatii a čím viac máte pod kontrolou hladinu cukru v krvi, tým zdravšie budú aj vaše nohy v dlhodobom horizonte. Pamätajte, že ak už máte infekciu, vysoká hladina cukru v krvi môže sťažiť telu bojovať proti nej.

TIP č. 10
Nohy si denne krémujte


Používanie vhodných krémov pomáha zachovať v pokožke vlhkosť aj lipidy, čím sa obnoví ochranná funkcia kožnej bariéry. Používajte krémy s obsahom urey, glycerínu, alantoínu, vďaka čomu si pokožka udržiava vlhkosť. Prípravky majú tiež antimykotické účinky. Kombinácia ošetrujúcich zložiek pomáha zmäkčovať popraskanú kožu a bráni množeniu kožných buniek, čím sa obmedzí rohovatenie vrchných vrstiev kože.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 00:20