Pixabay
StoryEditor

Ako to zvládnuť predsavzatia zdravého životného štýlu?

07.05.2021, 11:00
Autor:
(dia)(dia)


Mnohí si dávajú rôzne predsavzatia a plánujú pracovať na ich realizácii. Obézny chce schudnúť, diabetik chce mať dlhodobo dobré glykémie a predísť komplikáciám, ďalší zdravšie žiť, pravidelne športovať... Ako to zvládnuť?


Nezostať len pri sľuboch, ale trpezlivo na sebe pracovať

Každé z uvedených predsavzatí súvisí s jedlom. Uvedomiť si, že pre život síce potrebujeme energiu, ale jej príjem má byť v rovnováhe s jej výdajom.


Získanú energiu jedlom využijeme na pohybovú aktivitu a potrebná je na funkčnosť metabolických potrieb nášho tela. Zdrojom energie z jedla sú základné živiny, kam patria sacharidy (cukry), tuky a bielkoviny.

Sacharidy sa menia na glukózu a pomocou inzulínu sa dostávajú do buniek, pre ktoré je glukóza najrýchlejší zdroj energie. Zásobným zdrojom glukózy je glykogén, ktorý sa podľa potreby uvoľní a premení sa na glukózu. To pomôže aj diabetikovi, keď glykémia klesne.

Tuk sa ukladá nežiadúco


Tuky potrebuje telo ako zdroj energie a pomáhajú pri využití vitamínov rozpustných v tukoch. Nadbytok prijatých tukov sa v tele ukladá do zásob, najmä pod kožu, v brušnej dutine a aj v ďalších častiach tela. Pri obezite zásoby tuku nežiadúco stúpajú a potom musíme vynaložiť veľa námahy, aby sa tento stav normalizoval.


Bielkoviny tvoria hlavnú súčasť buniek a sú pre život nevyhnutné, aj keď sa v tele neukladajú do zásob.

Mária Štefáková,
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 14:05