StoryEditor

Cystám sa predísť nedá. Vedeli ste to?

29.04.2021, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Podľa gynekológa sú veľmi častým ochorením ženských orgánov. Najčastejšie sa vyskytujú vo vaječníkoch. Ako vznikajú a čo treba robiť?

Cysty sú podľa odborníka MUDr. Petra Harbuláka pomerne častým problémom u žien. „Najčastejšie sa vyskytujú vo vaječníkoch, menej často v ich okolí, ktoré nazývame tzv. paraovariálne cysty,“ hovorí Harbulák. Žena môže mať aj viacero cýst naraz. Cysty môžu mať rôzny rozmer zvyčajne od 2 po 10 centimetrov.

O niektorých nemusíme vedieť


Niektoré cysty nesprevádzajú žiadne príznaky, často sa odhalia až na klasickom vyšetrení. „Najčastejšie sa vyskytujú takzvané funkčné cysty vo vaječníku, ktoré vznikajú po neprasknutí dominantného folikulu v rámci menštruačného cyklu,“ vysvetľuje Harbulák. Tieto cysty zvyčajne zanikajú spontánne a nie je potrebný žiadny chirurgický zásah.

Sú však aj takzvané organické cysty, ktoré spôsobujú bolesť, a je nutný chirurgický zákrok. Podľa Harbuláka sa vyskytujú v maternici, zvyčajne pri endometrióze. Ide o ochorenie, ktoré sa vyznačuje bolesťami v panve aj pri menštruácií, 25 – 40 percent žien môže mať kvôli tomu problém otehotnieť. Medzi najčastejšie príznaky patrí tlak a bolesť v podbruší.

Pôvod cýst je rôzny


„Organické cysty sú súčasťou pridružených ochorení. Niektoré vznikajú ako pozostatok embryonálneho vývoja vaječníka, iné sú súčasťou sprievodného ochorenia, ako napríklad endometrióza,“ uvádza Harbulák. Pôvod týchto cýst je nezhubný. Cystický obraz podľa neho môžu vytvárať aj rôzne onkologické ochorenia vaječníkov, resp. vnútorných ženských orgánov.

Vývoj cysty sa môže meniť


Harbulák ďalej vysvetľuje, že klinický vývoj cysty sa môže v priebehu meniť. „Aj funkčná cysta môže spôsobovať bolesť pri krvácaní do nej samej alebo do brušnej dutiny. Pri nepriaznivom obtočení okolo vlastnej osi sa môže uškrtiť prívod ciev v okolí vaječníka, čo môže spôsobiť okamžitú výraznú bolesť, ktorá si vyžaduje urgentné chirurgické riešenie,“ dodáva.
Pri organických cystách môže spôsobovať tlak vo svojom okolí, prerastať do okolitého tkaniva a jeho nervových zakončení, čím vyvoláva chronickú bolesť brucha.

Dá sa im predchádzať?

Predchádzať vzniku cýst podľa odborníka nie je možné. „Prechodne sa určitý druh cýst, napríklad pri endometrióze, dá riešiť medikamentóznym vyblokovaním ovariálneho cyklu prostredníctvom antikoncepcie, progesterónovými preparátmi alebo určitým typom liekov známych ako analóg GnRh,“ vysvetľuje Harbulák.

Problém s otehotnením

Pre budúce plánovanie gravidity je podľa Harbuláka veľmi dôležité myslieť na ovariálnu rezervu.

„V prípade parciálnej resekcie vaječníka pri operačnom odstraňovaní cysty môže dôjsť k nenávratnému zníženiu reprodukčného potenciálu a následným komplikáciám súvisiacich s otehotnením,“ vysvetľuje možné riziká.

Preto je potrebné u každej pacientky skontrolovať, akú má „vajičkovú“ zásobu. Robí sa to biochemickými markermi (napríklad Antimüllerov hormón), ultrazvukovým vyšetrením.

Harbulák vysvetľuje, že preto treba dôkladne zvážiť benefit plánovanej operácie. „Tá sa má realizovať šetrnou metódou, tzv. stripping technikou, aby k poškodeniu zdravého ovariálneho tkaniva došlo čo najmenej,“ dodáva. Následne je potrebné prediskutovať ďalší postup plánovaného rodičovstva. Odporúčania a riešenia je v tomto prípade najlepšie konzultovať so špecialistami v centre asistovanej reprodukcie.


Odhalí ich vyšetrenie


„V našej praxi sa objavia pri rôznych vyšetreniach najčastejšie pri ultrazvukovom vyšetrení, rádiodiagnostických vyšetreniach (CT, MRI). Tie vyšetrenia vykonávame cielene pri bolestiach alebo sa objavia pri vyšetrení brušnej dutiny,“ uvádza Harbulák.

Názor odborníka:
V ktorých prípadoch je nutná liečba či zásah chirurga?
MUDr. Peter Harbulák, PhD., vedúci lekár centra GYN-FIV

Pri cyste môže byť rozdielny rozsah daného nálezu a jeho klinické prejavy. Niekedy cysty môžu mať veľký rozmer so žiadnymi alebo minimálnymi prejavmi, ale niektoré cysty s bolestivými klinickými príznakmi môžu mať len relatívne malý organicky nález.


Pri rozsiahlych cystách sa rieši základné ochorenie, to znamená chirurgické odstránenie cysty. Pri druhom prípade je potrebne liečiť klinické prejavy – bolesť.


Pri veľkých funkčných cystách vykonávame punkcie (odsatie obsahu) ambulantne pod ultrazvukovou kontrolou.
Ak je potrebné cystu odstrániť operačne, uprednostňuje sa kamerový laparoskopický prístup. Ten je pre pacientku menej invazívny a zväčša lepšie tolerovateľný. Niektoré situácie si však vyžadujú klasickú brušnú, teda laparotomickú, operáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 17:18