BEMER terapia urýchľuje hojenie rán po operáciachpixabay.com
StoryEditor

AKO sa zbaviť jazvy po operácii

29.04.2021, 09:52
Autor:
(dia)(dia)
Pomáha hygiena čistou vodou. Pozor však na vlhkosť! Repíkový odvar zas pomôže jazvu vysušiť a upokojiť.

Dostatočné zahojenie a regenerácia jazvy po úraze či zákroku sú naozaj dôležité. „Hojenie rany po operácii predstavuje zložitý proces, keď organizmus musí zastaviť krvácanie, ochrániť, upraviť a uzavrieť ranu,“ vysvetľuje MUDr. Július Muranský z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave. Poškodené tkanivo sa má podľa neho obnoviť tak, aby sa čo najviac podobalo pôvodnému stavu.

Jazva je stopa po zacelenej rane


Vzniká nahrádzaním zraneného či odumretého tkaniva novým, čím sa doplní chýbajúca časť pokožky. „Napriek tomu, že nové tkanivo je tvorené tým istým proteínom – kolagénom, štruktúra kolagénových vlákien je iná. Tým vznikajú rozdiely vo vzhľade, ale aj vo funkčnosti novovzniknutej pokožky,“ uvádza skúsený chirurg s viac než 20-ročnou praxou.

Rozlišujeme niekoľko druhov jaziev

Atrofické, teda preliačené jazvy, napr. jazvy po akné alebo ovčích kiahňach.

Hypertrofické jazvy sú zvyčajne červené, hrubé a tvrdé. Často svrbia alebo bývajú bolestivé a nepríjemné. Problematická nie je ich estetická stránka, ale môže tiež dôjsť k obmedzeniu hybnosti postihnutých tkanív, napríklad v oblasti kĺbov.

Keloidné jazvy sú vlastne hypertrofické, zasahujú aj do tkaniva, ktoré nebolo zasiahnuté ranou.


TRI FÁZY HOJENIA


Koža podľa Muranského prechádza tromi štádiami opráv, než sa jazva stane viditeľnou, pričom každá fáza je dôležitá.

1. fáza trvá 2 až 4 dni, keď sa vytvorí krvná zrazenina. Organizmus sa tak pripravuje na boj proti infekcii a na obranu pred mikróbmi a cudzími látkami. Poškodené tkanivá sa zničia vďaka špeciálnym bunkám, ktoré ich absorbujú.

2. fáza sa ráta od 10 do 15 dní. V tomto období telo vypĺňa nedostatky novým tkanivom, a to syntézou kolagénových vlákien. Vytvára sa najvrchnejšia vrstva kože epidermis. Rana sa sťahuje, a tým dochádza k priblíženiu jej okrajov až do úplného zatvorenia.

3. fáza sa pokladá obdobie od 2 mesiacov do 2 rokov. Tu dochádza k zhusteniu a nárastu vlákien kolagénu, ale aj elastínu, ktoré vytvárajú novú štruktúru pokožky, čím sa zvýši ich odolnosť a elasticita, pokožka sa stáva pevnejšou. Poškodená oblasť sa zaceľuje úplne, ale pokožka zostane slabšia ešte približne 2 roky, až potom opäť nadobúda svoju rovnováhu.

Čo ak sa rana nezahojila pekne?


„Tu musíme zdôrazniť, že žiadna procedúra ani látka nedokáže už vytvorenú jazvu kompletne odstrániť. Možno však pomerne efektívne pracovať s jej viditeľnosťou,“ uvádza chirurg Muranský.
Možností korekcie jaziev je podľa neho mnoho, povieme si o najčastejších.

  • Chirurgické ošetrenie


Pri chirurgickom ošetrení sa jazva odstráni a nastane zrastenie normálnych kožných tkanív. Široké jazvy je tak možné zúžiť, dlhé skrátiť, celkovo dôjde k ich vyhladeniu a jazvy sú menej viditeľné.

  • Dermabrázia


Pri dermabrázii chirurg využíva elektrický prístroj, ktorý odstráni vrchné vrstvy kože. Tento proces pleť vyhladí a jazvy sú na nej menej viditeľné.

  • Laser


Pomerne často sa na odstránenie jaziev používa laser. Vysokoenergetické žiarenie je schopné poškodenú kožu liečiť, na rôzne typy jaziev sa využívajú rôzne typy laserov.

  • Mäkké tkanivové výplne


V súčasnosti sú veľmi populárne. Sú to injekčne aplikované látky, ktoré sa využívajú najmä pri liečbe a redukcii mäkkých členitých jaziev. Väčšinou ide o tuk, kolagén alebo kyselinu hyalurónovú.

  • Kožné štepy


Jazvy môžeme eliminovať aj využitím kožných štepov, čo sú malé kúsky normálnej kože, ktoré sa využijú na nahradenie zjazvenej kože. V koži sa drobným kruhovým rezačom vyreže „dierka“, a tým sa odstráni jazva. Neskôr je táto oblasť vyplnená vhodným kusom zdravej kože.

  • Kortikoidy


Majú väčšiu účinnosť pri čerstvých, viac dráždených jazvách a hypertrofických jazvách. Pomocou nich sa znižuje zápalová reakcia, a tým aj tvorba hypertrofického kolagénu. Dávky kortikoidov používané pri tejto liečbe nepredstavujú celkové riziko pre organizmus a pacienti nemusia mať obavu z komplikácií.

  • Enzýmová terapia


Ide o novinku. Enzýmy sú biologicky aktívne látky, ktoré rozpúšťajú konkrétny druh tkaniva. V tomto prípade je najčastejšie používaná kolagenáza, ktorá je najviac obsiahnutá v jazvovitom tkanive. Enzýmy sa aplikujú injekčne priamo pod jazvu Je potrebných viac opakovaní (3 až 6).


-------------------------------------------


ŠTYRI tipy, ako sa o jazvu starať tesne po zákroku

TIP č. 1
Priamo po chirurgickom zákroku je jazva zväčša prelepená sterilnou páskou. Ideálne je chrániť ju pred vodou približne 7 – 10 dní. Odporúča sa silikónové krytie vo forme náplaste. Tá chráni jazvu a zamedzuje styku s bavlnou alebo inými dráždivými látkami, znižuje sa tak riziko hypertrofickej jazvy.

TIP č. 2
Po odstránení náplaste je dôležité dodržiavať hygienu. Sprchovať ranu len vodou, bez použitia mydiel či sprchových gélov. Po sprche jazvu neutierať do uteráka, len jemne osušiť prikladaním.

TIP č. 3
Oblasť zranenia nevystavujte na dlhší čas vlhkosti. Narušila by sa tým chrasta aj vznik novej kože pod ňou. Je dôležité jazvu „vetrať“, nie je vhodné preliepať.

TIP č. 4
Na chrastu pokiaľ možno nesiahajte a nijako ju nepoškodzujte, spôsobili by ste totiž pokožke ďalšie zjazvenie, ku ktorému by bez narušenia chrasty nedošlo.

BYLINKOVÁ POMOC


Repíkový odvar pomôže podľa chirurga jazvu vysušiť a upokojiť. „Jemné začervenanie a svrbenie je však bežným znakom normálneho hojenia,“ vysvetľuje.

Osvedčil sa aj rumanček kamilkový. Do odvaru namočte sterilnú gázu a prikladajte niekoľkokrát denne na jazvu. V prípade začínajúcich problémov vám však lekár môže radšej odporučiť potieranie dezinfekčným roztokom. Jazvu môžete potierať aj repíkovým olejom, ktorý podporí bunkovú regeneráciu, a tým pomáha pri náhrade zjazveného tkaniva.


POZOR na slnko!


Ak je jazva čerstvá, slnečnému žiareniu by sme ju nemali vôbec vystavovať. Dôsledkom pôsobenia UV žiarenia na jazvu môže byť komplikovanejšie a dlhšie hojenie a môže sa odzrkadliť aj na nadmernej pigmentácii v jej okolí.



menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 15:07