lekar fonendoskop pacientDreamstime
StoryEditor

DIABETES a infekcie: Cukrovkári ich zvládajú ťažšie

25.03.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Pacienti s diabetes mellitus 2. typu majú oveľa vyššie riziko ťažkého priebehu infekcií v porovnaní s pacientmi bez cukrovky. Priebeh infekcií je komplikovanejší.

Ukazuje sa, že cukrovka nezvyšuje riziko COVID-19, hoci cukrovka je častejšia u pacientov s ťažkou formou COVID-19. Počas pandémie pacienti s obezitou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom a ischemickou chorobou srdca sú častejšie hospitalizovaní. Majú ťažší priebeh zápalu pľúc, ako aj horšiu prognózu.

Aktuálne vírusové ochorenie COVID-19 spôsobuje zápal pľúc so syndrómom akútnej dýchacej tiesne. Pacienti so zlou kontrolou cukrovky majú vyššie riziko v porovnaní s pacientmi s optimálnou kontrolou (HBA1c pod 7,0 % DCCT).

Hyperglykémia pri prijatí na hospitalizáciu má vysokú výpovednú hodnotu ďalšieho priebehu ochorenia. V období infekčných komplikácií je potrebné zvládať zvýšené hodnoty cukru v krvi.


Riziká prenosu infekcie COVID-19


Vírus sa prenáša kvapôčkami sekrétu pri kašli, kýchaní a rozprávaní. Ohrozené sú osoby v blízkom okolí alebo dlhšie trvajúcom styku s nakazeným vo vzdialenosti do 2 metrov a v trvaní viac ako štvrťhodinu. Trvanie inkubačnej doby ochorenia je od 2 do 14 dní (medián je 5,1 dňa).

Prenos infekcie je možný aj v inkubačnej dobe, teda v období bez príznakov ochorenia. Najrizikovejšie je obdobie prvý deň pred nástupom príznakov a potom nasledujúcich 5 dní.

Viac ohrozené sú osoby s nedostatkom vitamínu D, takže doplnenie jeho zásob má význam v prevencii. Prognózu ochorenia zlepšuje prevencia pridružených ochorení, napríklad očkovanie proti chrípke. Je veľmi dôležité chrániť sa.

Hyperglykémia u kriticky chorých diabetikov


Hyperglykémia zvyšuje chorobnosť a úmrtnosť u kriticky chorých pacientov. Vedie aj k zlým výsledkom liečby kriticky chorého pacienta. Preto je veľmi potrebné zachovať prísnu kontrolu glykémie v predchorobí, ako aj počas ochorenia spojeného s teplotami. Počas epidémie je nevyhnutné využívať samokontrolu glykémií.


Základné pravidlá


– Samokontrola glykémií počas sprievodných ochorení sa má vykonávať podľa možností aspoň v 3-hodinových intervaloch, alebo častejšie (pred jedlom, tri hodiny po jedle, pred spaním, polnoc, nadránom), resp. podľa vývoja glykémií. V prípade akútnych tráviacich ťažkostí (opakované vracanie, hnačky) v 1- až 2-hodinových intervaloch, resp. podľa vývoja glykémií a odporúčania lekára.

– Monitorovanie ketolátok počas interkurentných ochorení: pri glykémii >13,3 mmol/l každé 2 – 4 hodiny, prípadne vždy pri močení.

– Je potrebná kontrola teploty, rýchlosti dýchania, pulzu, krvného tlaku a stavu hydratácie (suchosť slizníc, napätie kože). Teplotu si treba merať štyrikrát denne.

– Je potrebné piť vo väčšom množstve nesladené nápoje, prípadne nápoje, ktoré obsahujú minerály. Ak pacient neprijíma potravu, mal by pravidelne piť sladké nápoje a nahradiť obvyklé jedlo ľahko stráviteľnou potravou, ako sú sušienky, toasty, polievky alebo ovocné džúsy. Ak pacient vracia, treba vypiť pol pohára ovocného džúsu alebo sladkú kolu. Odporúča sa piť častejšie malé množstvá.

– Ak pacient leží, odporúča sa porciu jedla zmenšiť o tretinu. Pri vracaní – ak je glykémia v rozmedzí 5 – 10 mmol/l – je potrebné prijímať tekutiny s cukrom vo veľmi malých dávkach, po lyžičkách tak, aby sa glykémia udržala v uvedenom rozpätí.


– Pri zistení zvýšených glykémií je potrebné reagovať zvýšením dávky inzulínu a sprísnením diéty. Pri úprave liečby sa musí znížiť kolísanie glykémií, pretože prílišné výkyvy glykémií poškodzuje organizmus. Hyperglykémiu treba korigovať postupne, bez podania príliš vysokej dávky inzulínu, ktorá by viedla k hypoglykémii a následnej liečbe hypoglykémii. Pri vyššej glykémii pred jedlom potrebuje inzulín viac času, aby hladinu cukru v krvi znížil a aby sa vysporiadal s cukrami prichádzajúcimi z jedla.


Pacient s diabetes mellitus 2. typu liečený tabletkami


Pri užívaní tabliet alebo liekov vo forme injekcií (tzv. agonisty GLP-1 receptorov) pri pretrvávaní hyperglykémie pri meraniach za sebou s odstupom 3 hodín, alebo pri vracaní, pocitom na vracanie alebo nechuťou do jedenia, niektoré lieky môžu predstavovať riziko. Len lekár vie rozhodnúť, ktoré lieky sa majú vysadiť a ktoré sú potrebné na ďalšiu liečbu. Pri vysokých glykémiách je potrebný inzulín.

Postup pri úprave dávky inzulínu

Postup pri úprave dávky inzulínu závisí od toho, či pacient vracia, má pocit na vracanie, či má hnačku, či sa pohybuje, alebo či musí ležať v posteli.

Jedna jednotka rýchleho (prandiálneho) inzulínu zníži glykémiu asi o 2 mmol/l. Pridanie 1U prandiálneho inzulínu (pri obvyklom príjme potravy) predíde vzostupu glykémie asi o 2 mmol/l.
Pridanie 1U prandiálneho inzulínu formou korekčného bolusu zníži aktuálnu glykémiu asi o 2 mmol/l. Ubratie 1U prandiálneho inzulínu z obvyklej dávky, pri obvyklom príjme potravy, vedie k vzostupu príslušnej postprandiálnej glykémie o 2 mmol/l.
Citlivosť pacientov na podanú dávku inzulínu môže byť rôzna a odporučená úprava je preto len orientačná.

Čo robiť pri akútnom stave?


Pri akútnom ochorení, pri ktorom pacient nevracia, nemá nauzeu ani hnačku a jeho fyzická aktivita je prakticky normálna (napr. bežná viróza). Jedlo sa podáva bez zmeny. Je potrebné zabezpečiť dostatočný príjem tekutín, predchádzať dehydratácii. Dávka bazálneho inzulínu sa podáva bez zmeny.


Pri akútnom ochorení, pri ktorom pacient nevracia, ale fyzická aktivita je redukovaná, keď pacient musí ležať v posteli. Dávka jedla sa znižuje približne o tretinu pôvodnej dávky. Redukcia energetického príjmu tu kompenzuje telesnú inaktivitu, dostatočný príjem tekutín, predchádzať dehydratácii.

Prandiálny inzulín (inzulín, ktorý sa podáva pred jedlom) sa upravuje podľa glykémie pred jedlom a obsahom sacharidov v jedle.

Glykémia pred jedlom Úprava dávky inzulínu
<4 mmol/l pridať 1 – 2 SJ (10 – 20 g sacharidov), alebo ubrať 1 – 2U inzulínu
4 – 8 mmol/l podať zvyčajnú dávku inzulínu
8 – 10 mmol/l pridať +1U inzulínu (alebo bez úpravy)
10 – 14 mmol/l dávka sa zvýši o +2U, resp. o 10 – 15 %
14 – 17 mmol/l dávka sa zvýši o +3U, resp. o 20 %, vyšetriť ketolátky
>17 mmol/l dávka sa zvýši o +4 U, resp. o 25 – 30 %, vyšetriť ketolátky



Pri akútnom ochorení, ktoré je sprevádzané vracaním alebo nauzeou či hnačkou – po podaní obvyklej dávky inzulínu. Ak pacient vracal a glykémia sa pohybuje v rozmedzí 5,0 – 10,0 mmol/l, vtedy má pacient popíjať po dúškoch nápoj obsahujúci rýchlo vstrebateľné sacharidy každých 20 – 30 minút, ak je to možné, aby sa glykémia naďalej udržiavala v uvedenom rozmedzí. Sacharidy v množstve 15 g sacharidov/hodina – napr. 1/2 pohára (125 ml) koly alebo džúsu, jablko, krajec chleba a pod. – podľa stavu, obnovenie normálneho príjmu potravy a aplikácie inzulínu. Príjem tekutín ako prevencia dehydratácie.

Zhoršený zdravotný stav

Ak vracanie pokračuje a glykémia klesne <5,0 mmol/l, vtedy by mal byť pacient hospitalizovaný s cieľom infúznej liečby. Ak pacient býva ďalej od nemocnice alebo prevoz trvá dlhšie a realizuje ho príbuzný a nie je možné zabezpečiť normálny príjem sacharidov, resp. hrozí ďalší pokles glykémie pod 4,0 mmol/l alebo pacient pociťuje príznaky hypoglykémie, pred odchodom treba podať subkutánne glukagón (Baqsimi, GlukaGen HypoKit), čo by malo zabezpečiť dostatočnú hladinu glykémie ako prevenciu pred ťažkou hypoglykémiou.

Ak však pacient dlhšie hladoval, nebude účinný a stav je o to naliehavejší. Baqsimi alebo GlukaGen HypoKit by mal byť súčasťou výbavy pacienta liečeného inzulínom. Po podaní môže dôjsť (zriedkavo) k akcentácii vracania. Ak bol privolaný zdravotník s adekvátnym vybavením, napojí glukózu v infúzii do žily.

Opakované vracanie

Ak pacient vracia, glykémia >13 mmol/l a v moči sú ketolátky so strednou až silnou pozitivitou, pacient by mal neodkladne kontaktovať lekára, pretože takýto stav môže naznačovať rozvíjajúcu sa diabetickú ketoacidózu alebo hyperosmolárny hyperglykemický stav s potrebou hospitalizácie.
Opakované vracanie trvajúce viac ako 4 – 6 hodín alebo sprevádzané horúčkou, bolesťou brucha, hlavy alebo ospalosťou je takisto indikáciou na urgentné vyšetrenie lekárom, lebo môže ísť o závažné infekčné ochorenie, náhlu brušnú príhodu, meningitídu či iný stav vyžadujúci hospitalizáciu s intenzívnou metabolickou starostlivosťou, antibiotickú liečbu, prípadne chirurgickú intervenciu.

Korekcia glykémií podaním korekčného bolusu (používa sa prandiálny inzulín) s ohľadom na čas, kedy bola podaná predošlá dávka prandiálneho inzulínu (nie skôr ako po uplynutí 2 – 3 hodín, keďže by hrozila sumácia účinku podaní inzulínov a riziko hypoglykémie).

Pri hodnote glykémie 12 – 14 mmol/l sa podajú 1 – 2U. Pri hodnote glykémie 14 – 17 mmol/l sa podajú 2 – 3U. Pri hodnote glykémie >17 mmol/l sa podajú 3 – 4U.


MUDr. Jozef Lacka, PhD., MBA

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 03:45