Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Zväčšená prostata: Poriadne znepríjemňuje život

23.03.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Problémy s prostatou sa obvykle začínajú častou návštevou toalety v noci. Čas močenia býva dlhší a prúd moču užší.

Zväčšená prostata spôsobuje hlavne problémy s močením. „Pritom čas močenia je dlhší, je nutné viac tlačiť a močiť opakovane. Prúd moču je užší a pritom stále pretrváva pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra,“ vymenúva príznaky urológ Dalibor Pacík.

Práve toto sú prvotné príznaky, ktoré signalizujú, že niečo nie je v tele v poriadku. Zdravý muž by mal podľa neho v noci chodiť na toaletu minimálne a cez deň asi štyrikrát až päťkrát. Aspoň pri štandardnom príjme tekutín.

Niektorí si problémy nepripúšťajú


Veľmi záleží na tom, či si muž včas všimne tieto zmeny a začne s tým niečo robiť. Niektorí muži si problém s prostatou vôbec nepripúšťajú a neliečia sa. Zo zdravotného hľadiska sa im to však môže nepríjemne vypomstiť. „Ignorovanie problému sa môže skončiť úplným zastavením močenia, keď návšteva lekára je akútna a je nutné do močového mechúra zaviesť cievku,“ pripomína Pacík.

Tento problém sa pritom zďaleka netýka len mužov v strednom a vo vyššom veku, napríklad nad 50 či 60 rokov. Prvotné príznaky môžu nastať aj oveľa skôr, a to už aj okolo 35. roku.

Nemenej zlá je situácia, keď sa neriešený problém skončí komplikáciami, ktoré vyžadujú operačné riešenie, a niekedy sú už nezvratné (zlyhanie obličiek, kamene v močových cestách, krvácanie z prostaty a pod...).

Začína sa zväčšovať postupne


Veľa mužov má strach, že prostata bude mať vplyv na ich sexuálny život. Na erekciu však zmeny prostaty, našťastie, negatívny vplyv nemajú. „Na druhej strane však problémy s močením môžu znižovať kvalitu sexuálneho života. Predovšetkým v zmysle straty záujmu o partnera. A potom, prostata síce nevytvára hormón testosterón, takže na sexuálny apetít nemá vplyv, ale zväčšovanie prostaty môže mať vplyv na zmenšenie objemu ejakulátu,“ vysvetľuje Pacík, ktorý dlhé roky pôsobil ako prednosta Urologickej kliniky v Brne.

Narúša kvalitu života


Nezhubné zväčšenie prostaty často narušuje kvalitu života a narúša ju veľmi. Nesmieme zabudnúť na rakovinu prostaty, ktorá útočí na život samotný.

„A pretože obe ochorenia idú často síce nezávisle, ale ruka v ruke, opäť tu dominuje byť si vedomý potenciálneho problému, pátrať po ňom a riešiť ho včas,“ poznamenáva Pacík.

Rakovina prostaty v začínajúcom štádiu, keď sa dá vyliečiť, nespôsobuje žiadne príznaky, a musíme sa preto snažiť ju diagnostikovať včas a vyliečiť, keď je to ešte možné.

Problémom s prostatou sa dá predísť


Skutočná a príčinná primárna prevencia podľa urológa v podstate neexistuje. „Teda zase stojíme pri sekundárnej prevencii – byť si problému vedomý, nebagatelizovať ho a riešiť ho včas,“ dodáva odborník.

A čo keď si dá muž večer pred spaním päť pív? To je podľa Pacíka, samozrejme, problém, ale pozrime sa na to z opačného hľadiska. „Keď si večer dáte päť pív a v noci nepôjdete vôbec močiť, tak to iste tiež nie je dobre,“ hovorí s tým, že to je dva a pol litra tekutiny, z ktorej by človek mal vymočiť zhruba polovicu.

Pritom objem mechúra je 500 až 600 ml. „Ak teda vymočíte napríklad len tri deci, je jasné, že problém môže byť skôr než s prostatou s funkčnosťou močového mechúra,“ vysvetľuje. A jednou z nástrah číhajúcich pri zväčšenej prostate je aj tvorba močových kameňov.


Prostata je nutná pre plodnosť


Prostata (predstojná žľaza) je prídavná mužská pohlavná žľaza, ktorá dodáva 15 až 30 percent objemu tekutiny ejakulátu zaisťujúceho životaschopnosť spermií. Obopína počiatočnú časť mužskej močovej trubice v mieste, kde opúšťa močový mechúr.

Prostata je síce nutná pre plodnosť, dá sa však bez nej žiť. S postupujúcim vekom a v súvislosti s účinkom mužského pohlavného hormónu testosterónu sa prostata začne zväčšovať a začne tlačiť na močovú trubicu. Výsledkom sú už spomínané ťažkosti s močením.

Existuje účinná metóda


Problémy so zväčšenou prostatou sa dajú liečiť. „V počiatočných štádiách stačí často len úprava diétneho a pitného režimu. Nasleduje liečba medikamentózna a až v poslednom rade je to klasická liečba operačná. Moderná doba prináša však aj menej invazívne metódy, ktoré pacientovi umožňujú zbaviť sa problému bez toho, aby musel užívať lieky trvalo,“ vysvetľuje Pacík. Najnovšou a najmenej invazívnou metódou je metóda aplikácie sterilnej vodnej pary do prostaty – metóda REZUM.

Zákrok podľa urológa možno vykonávať aj ambulantne. Výkon vedie k zmenšeniu prechodovej zóny prostaty, zmierneniu nežiaducich príznakov spojených s močením a zlepšeniu prietoku moču. Na vývoji technológie sa podieľali tri svetové centra (USA – Minneapolis, Švédsko – Štokholm a Česko – Brno).

Od roku 2015 sa metóda používa v USA a liečilo sa tu už viac ako 40-tisíc pacientov. V Európe sa postupne začína uplatňovať od roku 2018, v Brne od roku 2019. Modernú liečbu môže podstúpiť muž so zväčšenou prostatou vo veľkosti 30 – 90 ml, ktorý nemá močovú infekciu a nemá rakovinu prostaty alebo podozrenie na ňu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 12:23