Flickr
StoryEditor

Cesta v prevencii ochorení srdca

21.03.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Prevencia kardiovaskulárnych chorôb u ľudí s cukrovkou je nevyhnutnosťou. Tvrdí to Svetová federácia srdca, ktorá predstavila nový preventívny plán, takzvanú cestovnú mapu, ako predchádzať srdcovo-cievnym komplikáciám.

Takzvanú cestovnú mapu Svetová federácia srdca predstavila v septembri na kardiovaskulárnom kongrese. Načrtáva víziu ideálnej cesty zdravotnej starostlivosti, potenciálnych prekážok, ako aj navrhovaných riešení spoločne s príkladmi z praxe.
Ide o kľúčový referenčný dokument pre každého, kto sa podieľa na plánovaní, organizovaní, realizácii, sledovaní a vyhodnocovaní postupov predchádzania ochorení srdca a ciev u diabetikov.


Prezidentka Svetovej federácie srdca profesorka Karen Sliwa uviedla, že kardiovaskulárne komplikácie sú obrovským globálnym problémom. „Na celom svete kvôli obmedzeným zdrojom krajiny bojujú s poskytovaním potrebnej preventívnej alebo lekárskej starostlivosti, pričom pre krajiny s nízkym a so stredným príjmom je to neúmerné zaťaženie. Vzhľadom na celosvetový dosah epidémie kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky sme sa rozhodli podniknúť kroky na jej globálne riešenie prostredníctvom tohto nového plánu prevencie kardiovaskulárnych ochorení u ľudí trpiacich cukrovkou,“ hovorí profesorka Sliwa.

Vyššie riziko infarktu

Aj keď je cukrovka liečiteľná a hladina glukózy je pod kontrolou, výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb u cukrovkárov. „Diabetici majú 2- až 3-krát vyššiu pravdepodobnosť zvýšeného rizika ochorenia koronárnych artérií, mŕtvice, infarktu myokardu a anginy pectoris v porovnaní s pacientmi bez cukrovky,“ približuje Svetová federácia srdca. Prevencia kardiovaskulárnych chorôb u ľudí s cukrovkou je preto nevyhnutnosťou.

Plán, ktorý bol vyvinutý v spolupráci s Medzinárodnou diabetologickou federáciou, vychádza z odborných znalostí odborníkov na cukrovku, lekárov, výskumných pracovníkov, odborníkov na implementáciu vedy a pacientov z celého sveta a predstavuje integrovaný prístup k starostlivosti o pacienta zahŕňajúci perspektívu pacienta, zdravotnú starostlivosť aj perspektívu zdravotnej politiky.

Optimálna starostlivosť a liečba

„Zistili sme dôležité medzery v starostlivosti o ľudí trpiacich cukrovkou, ktorí majú vysoké kardiovaskulárne riziko, a zamerali sme sa na priority a kľúčové oblasti činnosti, aby sme ich odstránili,“ vysvetľuje kardiológ Laurence Sperling z Výboru pre prevenciu kardiovaskulárnych chorôb a dodáva: „Poskytujeme tiež ,implementačný súbor nástrojov‘ na úspešné vykonanie plánu do národných a miestnych iniciatív, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby čo najviac ľudí s cukrovkou dostávalo optimálnu preventívnu starostlivosť a liečbu.“

Sperling tvrdí, že cieľom je preukázať, ako využitie tohto plánu môže pomôcť širokej základni zainteresovaných strán začať problém riešiť a dosiahnuť dlhodobý rozdiel.

Odhaduje sa, že v súčasnosti žije na celom svete 425 miliónov ľudí s cukrovkou, približne 90 percent má cukrovku 2. typu. „Je znepokojivé, že sa situácia bude v nasledujúcich desaťročiach ešte zhoršovať, pričom sa predpokladá, že celkový počet ľudí s cukrovkou sa do roku 2045 zvýši na viac ako 600 miliónov,“ uvádza Svetová federácia srdca.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 07:18