srdce, tlak, zdravie,Shutterstock
StoryEditor

Spoznajte kód zdravého života

06.02.2021, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Iba ten, kto vie rozlúštiť tento kód 0 – 30 – 5 – 120 – 80 a urobí všetko pre to, aby čísla dosiahol, robí všetko pre svoje zdravie. Čo znamenajú tieto čísla?


Ak človek prekračuje hociktorý z týchto parametrov, v budúcnosti je ohrozený civilizačnými ochoreniami. Podľa odhadov o 15 rokov každý tretí človek nad 25 rokov bude mať vysoký krvný tlak a každé tretie dieťa narodené po roku 2000 bude mať v dospelosti cukrovku.

Preto je dôležité, aby každý preventívne robil všetko pre dosiahnutie svojich optimálnych parametrov.

Iba ten, kto má dlhodobo tieto čísla v poriadku, môže povedať, že mu na svojom zdraví skutočne záleží. Žiaľ, každé prekročenie aj jednotlivého parametra predstavuje vážne zdravotné riziko, preto je potrebné poznať ich a snažiť sa o ich dosiahnutie.

Kód zdravého života 0 – 30 – 5 – 120 – 80. Čo to znamená?


0 – znamená žiadna cigareta, cigara, tabak. To, že fajčenie nie je zdravé a spôsobuje rakovinu nielen pľúc, vie každý. Škodlivé je aktívne aj pasívne fajčenie, prítomnosť fajčiara alebo zafajčené prostredie v okolí. Našťastie, fajčenie je už aj nemoderné.

30 – označuje minimálny denný čas v minútach nevyhnutnej pohybovej aktivity. Žiaľ, nepatrí sem bežné upratovanie, chôdza do obchodu alebo po byte. Je to taká aktivita, pri ktorej sa človek zadýcha a zrýchli sa mu aj tep. Miera optimálneho zrýchlenia srdcového rytmu závisí od veku a prípadných ochorení. Orientačne sa dá riadiť aj podľa schopnosti rozprávať – ráta sa iba taká aktivita, keď už máme problém viesť bežnú konverzáciu. Takže aj prechádzať sa treba rezkejšie, nie pomaly z nohy na nohu, bicyklovať rýchlejšie, aby sme priamo ovplyvnili zdravie. Pre tých, ktorí sa nevenujú špeciálnej aktivite, je vhodné aj cvičenie doma na koberci, ale musí sa pri ňom zadýchať.

5 – predstavuje strop hladiny jedného z tukov v krvi – celkového cholesterolu v mmol/l. Výsledok povie každá preventívna prehliadka u lekára. Aj keď do celkového obrazu patrí dobrý HDL a zlý LDL cholesterol a triglyceridy, hodnota celkového cholesterolu významne dokáže napovedať o rizikovosti na ochorenia srdca a ciev v budúcnosti.

120 – je optimálna hodnota systolického krvného tlaku, nazývaného aj horný, ktorý sa objavuje na displeji tlakomera ako prvý.

80 – je ideálna hodnota diastolického tlaku krvi, teda spodného. Ak je tlak dlhodobo vyšší ako 120/80, hrozí vážne ochorenia srdca, ciev, obličiek.

Existujú aj ďalšie dôležité čísla: 70– 80 – 94 – 5,6 – 7,8

70 – znamená ideálnu frekvenciu srdca za minútu. Môžeme si ju zmerať najľahšie na tepne na zápästí alebo na krku na krčnici priložením 3 prstov a počítaním za 60 sekúnd, alebo rýchlejšie za 15 sekúnd a vynásobiť číslom 4. Zistiť sa dá úplne ľahko – pri pravidelnej frekvencii srdca tento údaj poskytuje každý elektrický tlakomer na displeji.

80 – je horná hranica ideálneho obvodu pásu u žien v centimetroch.
Obvod pásu je ľahko merateľný parameter. Je aj ukazovateľ možnosti srdcovo-cievnych ochorení.

94 – je horná hranica ideálneho obvodu pásu u mužov v centimetroch. Meria sa na prirodzenom páse, ktorý sa nachádza nad vaším pupkom. Ak sa ohnete do boku, záhyb, ktorý sa vytvorí, je prirodzená línia pásu. S pribúdajúcimi centimetrami veľmi stúpa riziko vysokého krvného tlaku, hladiny cholesterolu, kôrnatenia ciev a cukrovky.

5,6 – je strop hladiny cukru v krvi nalačno, glykémie. Znamená to nielen ráno, ale aj počas dňa pred nadchádzajúcim hlavným jedlom, aj pred obedom a večerou. Udáva sa v mmol/l.

7,8 – predstavuje hodnotu krvného cukru po 2 hodinách po jedle. Ak je hladina krvného cukru vyššia ako 5,6 a 7,8 mmol/l, svedčí to o poruche metabolizmu cukrov a vážnom riziku cukrovky alebo o varovnom príznaku preddiabetu.

MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA, MPH
Diabetologická a metabolická ambulancia – Medispektrum Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 00:08