pexels.com
StoryEditor

TEKVICA – ochráni telo pred škodlivinami

07.01.2021, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
O liečebných účinkoch tekvice sa zmienil už Hippokrates. Vďaka vysokému obsahu draslíka a nízkej hodnote sodíka sú výborným liekom pri srdcových a obličkových poruchách.

Plody tekvice sú po energetickej stránke pomerne chudobné s malým množstvom vitamínov a minerálnych látok, preto sú vhodné pri redukčných diétach. Obsahujú až okolo 90 % vody. O liečebných účinkoch tekvice sa zmienil už Hippokrates. Vďaka vysokému obsahu draslíka a nízkej hodnote sodíka sú výborným liekom pri srdcových a obličkových poruchách. Tekvica má močopudné účinky.

Semená tekvice obsahujú zinok


Ako všetky žlté a červené druhy zeleniny obsahuje pomerne veľa betakaroténu, ktorý pôsobí ako antioxidant a chráni nás pred rôznymi toxickými látkami a pred ochorením na rakovinu. Konzumácia 100 g tekvice denne nám dodá takmer celú dennú dávku provitamínu A – betakaroténu, z ktorého si naše telo vie vytvoriť vlastný vitamín A. Semená tekvice obsahujú zinok a okrem iného doposiaľ nepomenovanú látku, ktorá je účinná proti črevným parazitom, preto sa lúskanie tekvicových semien odporúča najmä deťom.

Účinkuje na prostatu, pečeň aj oči


Veľmi sľubné (zatiaľ vo výskume) sú liečebné účinky pre mužov v prechode a na liečbu prostaty. Semená obsahujú látky, ktoré pomáhajú upravovať močenie pri zväčšenej prostate. Blahodarne pôsobia na pečeň, kĺby a oči. V niektorých štátoch sa tieto látky pre farmakologické účely získavajú predovšetkým zo šupiek semien.
Niektoré odrody tekvice (tekvica olejnatá) sa pestujú pre semená, z ktorých sa lisuje tekvicový olej.

Vhodná na polievky, šaláty aj na zapekanie


Kuchynské spracovanie tekvice je veľmi pestré. Používa sa surová v šalátoch, varená v rôznych úpravách až po konzervárenské spracovanie. Do zeleninových polievok sa môže dať vyvariť celé vnútro z tekvice. Tekvice sa môžu plniť, zapekať, vysmážať, dusiť, môžu nahradiť časť zemiakov pri príprave halušiek alebo placiek, pridať do leča, kombinovať s inými druhmi zeleniny, pripraviť ako kompót, koláč a pod. Na dochucovanie tekvicových jedál pre ich nevýraznú chuť sa často používa kôpor.


Do Európy sa dostala po objavení Ameriky


Tekvice pochádzajú predovšetkým z Južnej a zo Strednej Ameriky, kde boli indiánskymi kmeňmi zavedené aj do kultových obradov (Sviatok tekvíc). Dlho sa predpokladal ich pôvod v Turecku či u starých Slovanov, podľa starých názvov v češtine týkev a dyně, známych zo slovanského dávnoveku.

Až v minulom storočí sa definitívne preukázal ich americký pôvod. Archeologické nálezy potvrdili, že tekvica obyčajná bola Indiánom známa už pred 7 – 9 tisíckami rokov.

Do Európy sa dostala po objavení Ameriky K. Kolumbusom (1492) a jej pestovanie sa rýchlo rozšírilo po celom svete. Našla si obľubu aj v Ázii a Číne, odkiaľ pochádza množstvo zaujímavých kuchynských receptov. K rastúcej obľube prispela aj jej krátke vegetačné obdobie (asi 70 dní).

Úpravy tekvice v kuchyni


Tekvicu môžeme pripraviť aj na spôsob gulášu (podusiť s mletou červenou paprikou a cibuľou), prívarku, kyslej polievky, pridať do leča, mladé tekvice môžeme plniť a zapekať, kolieska tekvice vysmážame v cestíčku ako rezeň, nastrúhanú so zemiakmi ako zemiakové placky alebo zapekať s cestovinou a inými druhmi zeleniny. Nastrúhanú aj s inými druhmi môžeme pripravovať ako rýchlo kvasenú zeleninu alebo nakrájanú na väčšie kusy do sladkokyslého nálevu (ako uhorky). Zaváranú s ananásom alebo kolieskami citróna a klinčekmi použijeme na prípravu sladkých kompótov. Môžeme ju použiť na sladko aj ako plnku do múčnikov (tekvicový závin).


Šaláty z tekvice


I. Očistenú tekvicu nakrájame na tenké plátky ako uhorku alebo na hrubšie rezance. Osolíme a zalejeme citrónovým nálevom. Dochutíme kôprom alebo rôznymi bylinkami. Môžeme pridať niekoľko lyžíc naklíčených slnečnicových semien.
II. Očistenú tekvicu postrúhame na rezance, pridáme nakrájané paradajky a cibuľu, prípadne nakrájanú papriku. Dochutíme ako v predchádzajúcom recepte.

Tekvicová krémová polievka


600 g tekvice, 0,5 l mlieka, 50 g tvrdého syra, šťava z polovice pomaranča, 1-2 lyžice masla alebo oleja, muškátový oriešok
Postup:
Tekvicu rozrežeme a vyberieme semená. Dužinu nakrájame na kocky, ktoré trochu osmažíme na masle. Zalejeme mliekom a ochutíme strúhaným muškátovým orieškom. Povaríme na miernom ohni 15 – 20 minút. Potom polievku prelisujeme alebo rozmixujeme. Znovu ju privedieme do varu, vsypeme do nej postrúhaný tvrdý syr a už bez varenia premiešame, aby sa syr rozpustil. Nakoniec polievku dochutíme pomarančovou šťavou.

Plnená tekvica


Mladú tekvicu olúpeme, vydlabeme vnútro, osolíme a pokvapkáme citrónom. Väčšiu môžeme po dĺžke rozrezať na dve polovice.
Plnka:
Mleté mäso opečieme na tuku s cibuľou, pridáme namočenú žemľu, 1 vajce, soľ a korenie (podľa chuti môže byť aj cesnak, majorán a iné koreniny) a chvíľu podusíme.
Naplníme tekvicu, podlejeme ju vodou a dusíme do mäkka. Šťavu zaprášime múkou a zalejeme smotanou.


Ing. Mária Kleňová, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 21:18