Pixabay
StoryEditor

Ako cukrovka ovplyvňuje naše telo (1. časť)

16.12.2020, 11:00
Ignorujete liečbu cukrovky? Nerobíte dobre. Neliečená má vážny a veľmi negatívny dosah na zdravie. Prečítajte si, ako vám môže skomplikovať život.

Diabetes mellitus je chronické ochorenie. Ide o poruchu látkovej premeny a jej najvýraznejší prejav je veľmi jednoduchý a ľahko zistiteľný: zvýšená hladina cukru v krvi. Rozlišujeme dva základne typy 1. a 2. Pri jednotke si organizmus nedokáže vytvoriť inzulín vôbec. Pri dvojke (čo je približne 90 percent diabetikov) sa inzulín síce v tele vytvára, no v nedostatočnom množstve a telo ho nevie správne využiť. Pri cukrovke môžeme povedať, že ide o veľmi rozšírené ochorenie aj na Slovensku, takmer v každej rodine dnes žije aspoň jeden diabetik. A stále je veľa ľudí, ktorí diabetes majú a nevedia o tom. Čo vám hrozí, ak cukrovke nevenujete pozornosť?


Poruchy SRDCA


Vysoká hladina cukru v krvi začne po čase pôsobiť na cievy. Cukor oslabí ich štruktúru tak, že pre cholesterol bude omnoho ľahšie sa v nich hromadiť. Tento stav spôsobí, že cievy budú užšie a nazbieraný tuk bude brániť v prietoku krvi. Výsledkom je ateroskleróza (kôrnatenie tepien).

Veľmi zlou prognózou je, že u cukrovkárov sa vyvíja veľmi rýchlo. Ak sa tento stav nerieši, môže vyústiť až do úplného zablokovania cievy. Tak sa do srdca nemusí dostať kyslík. Výsledkom je infarkt.

Srdce však neohrozuje iba zvýšená hladina cukru v krvi, ale aj iné sprievodné symptómy cukrovky – teda obezita, zvýšené hladiny zlého cholesterolu či hypertenzia (vysoký krvný tlak).

Hypertenzia, ateroskleróza sú hlavnými rizikovými faktormi vzniku srdcových problémov.

Hypertenzia, ateroskleróza sú hlavnými rizikovými faktormi vzniku srdcových problémov. Okrem infarktu je to aj ischemická choroba srdca, srdcové zlyhávanie. Srdcové zlyhávanie je stav, pri ktorom srdce stráca schopnosť dostatočne sa plniť i pumpovať krv, čo môže spôsobiť hromadenie tekutiny v pľúcach a ťažkosti s dýchaním, ako aj zadržiavanie tekutín v dolných končatinách. Riziko srdcového zlyhávania je u diabetikov trikrát vyššie a častejšie im hrozí aj srdcový infarkt. Srdcovo-cievne komplikácie sú celosvetovo príčinou úmrtia až u 65 % diabetikov.

Poškodenie OBLIČIEK


Obličky sú dôležitým životným orgánom, ktorý zabezpečuje vylučovanie odpadových a škodlivých látok, a významne sa podieľajú na regulácii krvného tlaku a tvorbe červených krviniek. Pretrvávajúce vysoké hodnoty cukru v krvi spôsobujú poškodzovanie drobných ciev obličiek, čo časom vedie k ich zlyhaniu.

V posledných rokoch vzrástol počet pacientov s poškodením obličiek spôsobeným cukrovkou a vysokým krvným tlakom. Rovnako je čoraz viac ľudí, ktorí potrebujú pravidelnú dialyzačnú liečbu, jedna tretina z nich sú diabetici. Počty a nárast tohto podielu sa podľa lekárov u nás ešte nepodarilo zastaviť.


Poškodenie obličiek u diabetika sa nazýva diabetická nefropatia

Vzniká asi u 40 percent diabetikov. Najvážnejším príznakom problémov s obličkami je zvýšené vylučovanie bielkovín do moču. Odhalí ich spenený moč. Medzi ďalšie možné príznaky patrí zmena farby a zápachu moču, prítomnosť krvi v moči, ktorá sa môže prejavovať práve zmenou jeho zafarbenia aj pri dostatočnom príjme tekutín.

Niekedy to môžu byť aj bolesti v driekovej a krížovej oblasti, pálenie a iné ťažkosti s močením, keďže diabetici majú sklon k častejším a niekedy aj komplikovaným infekciám močových ciest. Pomôckou môže byť vyšetrenie ponorným prúžkom, ktoré sa dajú bežne kúpiť v každej lekárni.


Samotné zlyhanie obličiek je život ohrozujúcim stavom. Pacient je odkázaný na dialyzačnú liečbu a transplantáciu obličky. Preto sú dôležité pravidelné kontroly diabetológom, aby sa tento progres zachytil včas a liečil.

Problémy s PEČEŇOU


Cukrovkári majú o 50 percent väčšie riziko vzniku problémov s pečeňou, najmä jej stukovatenie. Je to spôsobené tým, že v pečeni cukrovkára sú procesy rozkladania cukrov spomalené alebo menej funkčné.
Pečeň je veľmi výkonný orgán, zasahuje do všetkých dôležitých dejov látkovej výmeny v organizme: zabezpečuje trávenie tukov, podieľa sa na tvorbe bielkovín, zohrávajúcich úlohu pri zrážaní krvi, filtruje krv, je zásobárňou železa, zneškodňuje jedovaté látky, má vplyv na autoimunitné procesy...

Prvotné prejavy poškodenia pečene pritom môžu byť nešpecifické, spočiatku človek vôbec nemusí vedieť, že má nejaký problém.

Často sa odhalí v rámci podrobnejšej zdravotnej prehliadky – ultrazvukovým vyšetrením alebo krvou (zvýšenými hodnotami pečeňových enzýmov). Slovensko sa zaraďuje medzi krajiny s veľmi vysokou a stúpajúcou úmrtnosťou na následky chorôb pečene.

Pečeň má neuveriteľnú schopnosť regenerácie.

Dramatický nárast počtu ochorení pečene v našich končinách sa spája s nárastom výskytu obezity a cukrovky aj s konzumáciou alkoholu.
Pečeň má neuveriteľnú schopnosť regenerácie. Preto sú diétne a režimové opatrenia mimoriadne dôležité. Dá sa povedať, že sú jedným z najdôležitejších predpokladov na to, aby sa dôsledky dali ovplyvniť aj liekmi. Nevyhnutná je zmena životného štýlu, dôsledné liečenie pridružených chorôb, akými sú cukrovka či vysoké hodnoty tukov v krvi. To všetko môže pečeň zachrániť.

Problémy s OČAMI – SLEPOTA


Diabetes môže spôsobiť čiastočnú stratu zraku a bez liečby viesť až k slepote. V súčasnosti je dokonca najčastejšou príčinou vzniku slepoty u dospelých vo veku 20 – 74 rokov. Preto by mali diabetici chodiť pravidelne aspoň raz za rok na očné vyšetrenie, a to aj v prípade, ak nepociťujú žiadne problémy.


Zvýšenou hladinou glukózy totiž dochádza k poškodeniu ciev na sietnici.

Mnohí môžu pozorovať zmeny kvality videnia. Problémy odhalí len lekár – oftalmológ pomocou prístrojov. Výraznejším prejavom komplikácie zraku u diabetikov je oveľa skorší vznikajúci sivý zákal, čiže postihnutie šošovky, ktorá sa u diabetikov rýchlejšie kalí na rozdiel od nediabetikov.
Oveľa viac sa lekári stretávajú so zmenami na očnom pozadí. Takémuto procesu sa hovorí diabetická retinopatia.

V makule sa začína hromadiť veľmi veľké množstvo tekutiny, ktorá tam nemá byť. Človek začína veľmi zle vidieť. Videnie je rozmazané a neostré. Liečba je veľmi náročná a veľmi komplikovaná. V prvom rade si vyžaduje disciplinovaného pacienta, ktorý s lekárom spolupracuje. Bez spolupráce nie je možné zabezpečiť dobrý výsledok liečby takéhoto ochorenia.

Poškodenie a strata ZUBOV


Málokto vie, že prvé príznaky diabetes mellitus sa vyvíjajú v ústnej dutine a s postupom rozvoja znepríjemňujú pacientovi život a komplikujú celkové ochorenie.
Cukrovka zvyšuje riziko vzniku kazov, ochorenia ďasien, ktoré zvyknú častejšie krvácať alebo sa zapáliť. Podľa Americkej asociácie diabetikov je zápal parodontu (zápal všetkých tkanív závesného aparátu zuba) šiesta komplikácia diabetes mellitus.


Hlavným príznakom je krvácanie pri čistení zubov, neskôr zväčšenie ďasien.

Je zistené, že cukrovka zvyšuje riziko rozvoja už existujúcej parodontitis, rýchlejšie dochádza k úbytku kostného lôžka, ktoré zabezpečuje stabilitu zuba. Riziko parodontitis a následná strata zubov je oveľa vyššie u pacientov, ktorí nedodržiavajú liečebný režim.


Nezanedbateľným problémom je znížená tvorba slín. Vzniká poruchou funkcie slinných žliaz, ktoré pôsobením zmien v krvných cievach ako sprievodného znaku cukrovky nie sú schopné vytvoriť ich dostatočné množstvo.

Stav nedostatku slín sa vyvíja pomaly, najskôr ako pocit sucha, neskôr sa pridruží pálenie až bolesť jazyka. Pacient musí každé jedlo zapíjať vodou. Žiaľ, toto ochorenie je progresívne a prakticky sa nedá vyliečiť.


Kandidová infekcia alebo plesňové ochorenie ústnych slizníc je veľmi častým nálezom na jazyku, na podnebí, najmä u pacientov s celkovými zubnými náhradami. Plesne sa množia pri nedostatočnej ústnej hygiene, nedostatočnej hygiene zubných náhrad ako dôsledok zníženej odolnosti tkanív ústnej dutiny.

Zlatica Beňová

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 22:50