Shutterstock
StoryEditor

Diabetická neuropatická bolesť sa celkovo vyskytuje u 10 až 20 percent diabetikov (1. časť)

19.11.2020, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Častou komplikáciou neliečeného diabetu je aj poškodenie nervového systému. Tento pomalý, spočiatku veľmi ťažko spozorovateľný proces môže vyústiť až do pocitu pálenia a neskôr až do ostrej bolesti.

Trvalo zvýšená hladina cukru v krvi – hyperglykémia môže mať za následok postupné poškodzovanie nervov. Dochádza tak k narušeniu štruktúry nervových vlákien, a tým aj k postupnej strate ich funkcie, ktorou je prenos nervového vzruchu.

Poškodenie sa môže týkať vegetatívneho (vôľou neovládateľného) nervového systému, ale až v približne 80 % prípadov diabetickej neuropatie ide o postihnutie tzv. periférneho nervového systému (vieme ovládať vôľou).

Najčastejšie postihnutými časťami tela hlavne nohy, chodidla a dlane

Pri tomto type neuropatie – zvanej periférna diabetická neuropatia (PDN) – sú najčastejšie postihnutými časťami tela hlavne nohy, chodidlá a dlane. Postupne sa začínajú objavovať príznaky, ako napríklad mravčenie, znížená alebo, naopak, zvýšená citlivosť na dotyk, opuchy nôh, pocit pálenia a v pokročilejších štádiách aj nepríjemné kŕče a ostrá bolesť.

Príznaky sa rokmi postupne zhoršujú a ochorenie sa stáva čoraz vážnejším. V dôsledku neuropatie môže pacient stratiť v nohách cit a následné poranenia si ani nevšimnúť, následkom čoho sa môžu na končatinách vytvoriť vredy, pľuzgiere a poranenia. V tomto stave sa ľahko do rán dostanú infekcie, čo môže v niektorých prípadoch viesť až k amputácii končatiny.

Častá komplikácia diabetu


Štúdie ukazujú, že diabetická neuropatia je najčastejšia chronická komplikácia diabetu. Väčšina zdrojov uvádza, že postihuje približne 50 % diabetikov, no zlepšovaním diagnostických metód sa ukazuje, že môže ísť až o takmer 80 % diabetikov.

Riziko je ovplyvnené kontrolou metabolizmu, časom trvania diabetu, vekom pacienta, vysokým krvným tlakom, poruchami trávenia tukov alebo ďalšími neskoršími komplikáciami spojenými s diabetom (poškodenie obličiek či sietnice).

NEUROPATIA A BOLESŤ


Neuropatická bolesť je jedným z hlavných symptómov postihnutia pacientov s periférnou diabetickou neuropatiou. Napriek tomu nie každá diabetická neuropatia je sprevádzaná bolesťou.

Odhaduje sa, že diabetická neuropatická bolesť sa celkovo vyskytuje u 10 až 20 percent diabetickej populácie a približne u 40 – 60 percent diabetikov so zistenou neuropatiou.

Bolesti sa najčastejšie vyskytujú v pokoji, v nočných hodinách. Sú zväčša pacientmi opisované ako nepríjemné pálenie, rezanie, elektrizovanie či bodanie zvyčajne v koncových častiach dolných končatín, zároveň spojené s necitlivosťou.

Mgr. Viktor Čaniga, farmaceut z lekárne Dr.Max

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 03:47