Deti v rozvojových krajinách, ktoré konzumujú nevýraznú stravu, môžu mať nedostatok živín a to môže viesť k nebezpečným dôsledkom. Nízky obsah vitamínu A môže napríklad viesť k slepote. Ale ľudia, ktorí jedia rôznorodú stravu, ktorá obsahuje veľa obohatených potravín, podľa výskumníkov naozaj nepotrebujú doplnky. Vo väčšine prípadov zvyšovanie úrovne živín neurobí nič pre celkové zdravie. Mali by ste sa zaoberať akýmikoľvek nedostatkami - napríklad nedostatok vitamínu D môže zvýšiť riziko vzniku chronických ochorení a môže predstavovať riziko pre ľudí, ktorí žijú v oblastiach s drsnými zimami.pxhere.com
StoryEditor

Diabetická neuropatická bolesť sa celkovo vyskytuje u 10 až 20 percent diabetikov (2. časť). Tlmenie bolesti

20.11.2020, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Častou komplikáciou neliečeného diabetu je aj poškodenie nervového systému. Tento pomalý, spočiatku veľmi ťažko spozorovateľný proces môže vyústiť až do pocitu pálenia a neskôr až do ostrej bolesti.


V súčasnosti neexistuje efektívna liečba periférnej diabetickej neuropatie, ktorá by bola schopná obnoviť funkciu nervových vláken. K dispozícii sú však postupy, ktoré môžu zmierniť priebeh neuropatie a jej symptómov.

Základným a najdôležitejším predpokladom správnej liečby je:

  • stabilizácia dlhodobej hladiny glykémie prostredníctvom inzulínoterapie a perorálnych antidiabetík
  • úprava životného štýlu
  • pravidelná fyzická aktivita
  • redukcia hmotnosti


Veľmi dôležitá je, samozrejme, prevencia, ktorá spočíva v dôkladnej každodennej starostlivosti o postihnuté orgány. Je veľmi vhodné do denného programu zaradiť pravidelné prechádzky či kúpele nôh (nesmú sa pri nich používať prísady s obsahom alkoholu a mydlá!). Nohy sa odporúča pravidelne premasťovať krémom a prípadnú zhrubnutú kožu ošetrovať pemzou.

Vitamíny skupiny B


Na zlepšenie priebehu vývoja neuropatie sa v rámci podpornej liečby používajú liečivá s tzv. patogenetickým mechanizmom účinku. Patrí sem antioxidačne pôsobiaca kyselina alfa-lipoová, ktorú tiež nazývame aj vitamín B13 a môžeme ho nájsť aj v zemiakoch a ovocí.

Po 5- až 10-dňovom infúznom podaní v dávke 600 mg liečba pokračuje v tabletovej forme ráno nalačno počas 3 mesiacov. Liečba býva dobre tolerovaná a bezpečná. U pacientov sa často pozoruje významná úľava pri pozitívnych senzitívnych symptómoch a bolesti.


V praxi je veľmi rozšírené aj používanie vitamínov skupiny B, aj keď nie sú poisťovňami ani čiastočne hradené. Podávanie najmä kombinovaných vitamínových prípravkov často prináša pacientom úľavu. Zaraďujeme sem predovšetkým tiamín (vitamín B1), prípadne jeho biologicky účinnejšiu modifikáciu benfotiamín.

Zlatý štandard – amitryptilín


Symptomatická liečba neuropatickej bolesti pri bolestivej forme nie je ani v súčasnosti celkom uspokojivá, keďže podľa niektorých údajov dosiahne úľavu len menej ako polovica chorých. Ovplyvnenie bolestivých prejavov bežnými analgetikami (kyselina acetylsalicylová, paracetamol, ibuprofén) býva spravidla málo účinné.


Tricyklické antidepresíva (TCA), ako napríklad amitryptilín, sa používajú v liečbe neuropatickej bolesti už niekoľko desaťročí a stále patria v tejto indikácii k zlatému štandardu. Limitáciou ich použitia sú časté nežiaduce účinky, medzi ktoré patria suchosť v ústach, zápcha, zadržiavanie moču, ortostatická hypotenzia či srdcové arytmie.

Všeobecne sa preto použitie TCA neodporúča u starších pacientov. Patria sem tiež tzv. inhibítory spätného vychytávania sérotonínu a noradrenalínu – duloxetín a venlafaxín, ktoré majú síce o niečo nižšiu účinnosť než TCA, no sú lepšie tolerované a majú nižší výskyt nežiaducich účinkov.

Modulátory kalciových kanálov


Ďalšou možnosťou liečby prvej voľby sú tzv. modulátory kalciových kanálov, medzi ktoré patria gabapentín a pregabalín. Významné je, že okrem redukcie bolesti zlepšujú spánok, ktorého poruchy sa u pacientov s neuropatickou bolesťou vyskytujú pomerne často. Ich najčastejšími nežiaducimi účinkami sú závraty, ospalosť a suchosť v ústach, opuchy končatín či priberanie na hmotnosti.


Opioidy sa pre hrozbu závislosti považujú za lieky poslednej voľby, no niektorým pacientom môžu výrazne pomôcť, keďže určité typy neuropatickej bolesti sú na ne citlivé. Prednosť majú slabšie opioidy (tramadol), no v prípade veľmi silných neutíšiteľných bolestí je možné použiť aj silné opioidy, dostupné vo forme náplastí (fentanyl, buprenorfín).

Náplasti s lidokaínom


Pri neuropatickej bolesti lokalizovanej na malú oblasť je vhodná lokálna liečba. Výhodou je podstatne menší výskyt nežiaducich účinkov a možnosť kombinácie so systémovou liečbou. Používajú sa náplasti s obsahom lidokaínu, ktorý znecitlivie postihnuté miesto, či kapsaicínu v nižšej koncentrácii, ktorý navyše pomáha zlepšiť prekrvenie tkaniva.

Ako pri každom zdravotnom probléme, aj pri diabete – ktorý dlho necítiť – dvojnásobne platí zlaté pravidlo: najúčinnejšia je prevencia. Pri pravidelných kontrolách a prísnom dodržiavaní liečby diabetológom sa dá predísť väčšine nepríjemných bolestivých, až život ohrozujúcich komplikácii.

Mgr. Viktor Čaniga, farmaceut z lekárne Dr.Max

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 01:08