TASR/AP
StoryEditor

Zvýšená hladina kyseliny močovej upozorňuje na riziko zhoršenia cukrovky (1. časť)

12.10.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Stanovenie hladiny kyseliny močovej sa stáva významným laboratórnym ukazovateľom vzniku a prognózy mnohých závažných ochorení, a preto jej vyšetrenie je pravidelnou súčasťou preventívnych, ale aj dispenzárnych kontrol u lekára.


Kyselina močová je chemická látka. V tele sa prirodzene vytvára počas štiepenia látok, ktoré sa nazývajú puríny. Dokáže sa tvoriť aj v pečeni. Vytvorená cirkuluje v krvi, kde ju aj meriame a zisťujeme jej hladinu. Vylučuje sa hlavne obličkami, menej tráviacim traktom, kde sa vplyvom črevných baktérií rozkladá na oxid uhličitý a amoniak.

Má aj veľkú antioxidačnú kapacitu. V minulosti sa zvýšená hladina v krvi sledovala hlavne s cieľom potvrdenia alebo vylúčenia možnej dny, teda ochorenia, ktoré sa najčastejšie prejavuje ako prudké začervenanie a bolestivosť hlavne v oblasti jedného z kĺbov palca na nohe.

V súčasnosti sa však hladine kyseliny močovej venuje zvýšená pozornosť, lebo sa postupne odkrýva jej súvis s mnohými inými ochoreniami, hlavne s:


• cukrovkou
• metabolickým syndrómom
• vysokým krvným tlakom
• ochorením srdca a ciev
• ochorením obličiek


Hladina kyseliny močovej – urikémia – kolíše počas života

U novorodencov je zvýšená, u detí je nízka a počas puberty sa prudko zvyšuje. U žien je obyčajne nižšia ako u mužov až do menopauzy, po nej sa blíži k hladinám, aké sú u mužov. Preto stanoviť normálne hodnoty je pomerne ťažké, je vhodné porovnávať ich individuálne, podľa veku, pohlavia, prítomnosti ochorení a prítomnosti dny.

Závisí aj o laboratória, ktoré vzorku vyšetruje, preto je potrebné poznať referenčné hodnoty. S lekárom, ktorý vyšetrenie indikoval, sa potom môžu upraviť individuálne hodnoty pre každého vyšetreného, hlavne podľa sprievodných diagnóz a ťažkostí. Hladina kyseliny močovej v krvi sa nazýva urikémia, zvýšená hladina hyperurikémia.

TAB: Referenčné populačné hodnoty kyseliny močovej v sére (v µmol/l) v priebehu života

Veková kategória: Hladina kyseliny močovej – urikémia (µmol/l)
Novorodenci pod 340
Dojčatá pod 220
Batoľatá pod 150
Deti do 15 rokov pod 390
Dospelí muži 180 – 420
Dospelé ženy 180 – 340

Zdroj: https://www.alphamedical.sk


Zvýšená hladina kyseliny močovej býva následkom


• zvýšenej tvorby
• zníženého vylučovania
• kombinácie oboch faktorov

Sledovanie hladiny kyseliny močovej je potrebné pri zisťovaní rizika ochorenia srdcovo-cievneho systému u diabetikov. Samotné zvýšenie kyseliny močovej upozorňuje na riziko zhoršenia komplikácií cukrovky a/alebo zhoršenia srdcovo-cievnych ochorení. Zvýšenú hladinu kyseliny močovej počas života majú častejšie muži ako ženy. U časti ľudí so zvýšenou hladinou kyseliny močovej sa vyvinie dna.

Dna – arthritis urica

Prejav ukladania kryštálikov pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v oblasti kĺbov sa nazýva ľudovo aj pakostnica či podagra. Záchvat bolesti sa obyčajne prejaví náhle, od večera do rána kĺb opuchne, má červenofialovú farbu a hlási sa prudkou bolesťou.

Chorý počas záchvatu neznesie ani tlak prikrývky, otras postele, tlak papuče na nohe alebo ponožku.

Ochorenie sa môže prejaviť aj rozmanitými mimokĺbovými prejavmi (postihnutie obličiek, tráviace ťažkosti, pálenie záhy, hnačky, bolesti hlavy, migréna). Záchvat trvá najčastejšie 7 dní, zriedkavejšie dlhšie, pri liečbe ustupuje do 1 – 2 dní. postihuje asi 1 – 4 % dospelých, prevažne mužov.

Častejší je rodinný výskyt. Recidíva dnového záchvatu sa spravidla objavuje do 2 rokov. Pri recidívach sa môžu vytvárať trvalé postihnutia kĺbov, tvoria sa tofy.

Hyperurikémia ako súčasť iných ochorení


V poslednom období sa sústredil záujem na hladinu kyseliny močovej, lebo bol zistený priamy súvis aj s mnohými inými ochoreniami:

1. Cukrovka – diabetes mellitus
U diabetikov sa na zvýšení hladín môže spolupodieľať zhoršené vylučovanie pri poškodení obličiek, ale aj zvýšený príjem purínov hlavne u obéznych diabetikov, príjem alkoholu a fruktózy. Pri spoločnom výskyte vysokého krvného tlaku, hypertenzie a cukrovky sa vyskytuje až v 70 % prípadov.

2. Ochorenia srdca a ciev
Zvýšenie kyseliny močovej vedie k zvýšeniu rizika srdcového infarktu o 26 %. Hladina kyseliny močovej je aj dôležitým ukazovateľom srdcového zlyhávania a jeho prognózy.

3. Vysoký krvný tlak
So zvýšením kyseliny močovej stúpa aj krvný tlak a, naopak, môže stúpnuť kyselina močová pri vyšších hodnotách krvného tlaku.

4. Ochorenie obličiek
Kyselina močová súvisí s filtráciou obličkami. Jej zvýšenie v krvi je ukazovateľom možného obličkového ochorenia.


MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 08:53