cukrovkaReuters
StoryEditor

Glukomer má byť presný a spoľahlivý

24.09.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Glukomer s testovacími prúžkami predstavuje kompletný systém na meranie glukózy v krvi. Mal by byť ľahko ovládateľný, presný a spoľahlivý.


Aktuálny kategorizačný zoznam zdravotníckych pomôcok na Slovensku zahŕňa 24 glukomerov s certifikátom označeným CE (Conformité Européene). Všetky tieto sú hradené zdravotnou poisťovňou. Osobný glukomer by mal podliehať kontrole minimálne jedenkrát ročne, a to porovnaním nameranej hodnoty glykémie glukomerom s hodnotou získanou meraním v klinickom laboratóriu. Takéto porovnanie sa môže vykonať aj v diabetologickej ambulancii odobratím vzorky krvi, zaslaním do laboratória a zároveň z tej istej vzorky vykonať meranie v osobnom glukomere pacienta. Každý glukomer by sa mal po 5 rokoch používania vymeniť za nový.

Aj doma zistíte, či je glukomer presný


V domácom prostredí je jednou z možností, ako zistiť, či glukomer ukazuje presné hodnoty glykémie, použitie kontrolného roztoku. Existujú ešte ďalšie faktory, ktoré treba zohľadniť. Pri niektorých glukomeroch je potrebné skontrolovať nastavenie kódu na glukomere, či zodpovedá kódu testovacích prúžkov.

Všetky faktory môžu ovplyvniť výsledok nameranej glykémie.


Pre presnosť výsledku merania glukomerom je zároveň veľmi dôležité, či diabetik dodržiava správny postup pri meraní glykémie. Je žiaduce, aby dodržiaval návod na použitie, ktorý uvádza výrobca, a správne manipuloval s testovacími prúžkami podľa príbalového letáka. Tieto všetky faktory môžu ovplyvniť výsledok nameranej glykémie.

Presnosť meraní je dôležitá


V súčasnosti podľa ISO normy sa považuje nameraná hodnota ako správna, pokiaľ sa výsledok merania glukomerom nachádza v rámci 15 % odchýlky v porovnaní s referenčným výsledkom, ktorým je obvykle výsledok laboratórneho vyšetrenia. Výskumy realizované v zahraničí poukazujú na to, že označenie CE (Conformité Européene) zjavne nezaručuje, že všetky glukomery s týmto označením poskytujú presnosť podľa ISO normy. V norme sú podrobne opísané požiadavky na presnosť glukomerov vrátane návrhu hodnotenia a minimálnych kritérií presnosti.

Nenakupujte cez internet


Nie je vhodné, ak si pacient sám zaobstará glukomer (napríklad cez internet), ktorý nie je schválený a označený značkou CE a zaradený do aktuálneho kategorizačného zoznamu zdravotníckych pomôcok na Slovensku.
Pre diabetikov je dôležité, aby sa vedeli orientovať v širokej ponuke glukomerov dostupných na trhu a nepodliehať nepravdivým tvrdeniam, ktoré sú často podmienené osobným záujmom. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli podať projekt, ktorého zámerom je zistiť, aká je situácia týkajúca sa presnosti glukomerov na Slovensku.


Doc. PhDr. Ľubomíra Tkáčová, PhD.
Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta zdravotníckych odborov, Katedra ošetrovateľstva

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 20:11