Črevné baktérie, ktoré udržujú náš tráviaci systém v rovnováhe, sú veľmi citlivé a rovnováhu tak môže narušiť nielen zloženie jedálneho lístka, ochorenie a užívanie liekov, ale aj celkový životný štýl a stres. Probiotiká predstavujú vhodný spôsob, ako správnu činnosť čriev podporiť a s ich zaradením do jedálnička neurobí chybu nikto.Pixabay
StoryEditor

PROBIOTIKÁ pomáhajú aj v boji proti vírusom

09.09.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Výskum britsko-slovenského vedeckého tímu dokazuje, že probiotiká môžu pomôcť deťom pri respiračných infekciách.

Výskum prebehol na Slovensku u detí v predškolskom veku v spolupráci Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Pediatrického centra JuvenaliaA z Dunajskej Stredy. Výsledky ukázali, že zdravie detí, a teda aj ich škôlkarská dochádzka sa zlepšila o 30 percent.

Probiotiká ako prevencia


Zámerom vedcov bolo otestovať vplyv dlhodobého podávania probiotík s vitamínom C na prevenciu respiračných infekcií. Teda čo sa bude diať, ak budú deti vo veku 3 až 6 rokov užívať probiotiká ako bežný doplnok stravy preventívne, a nie až vtedy, keď ochorenie prebehne a liečba už bude stanovená.

Výsledky predstihli prvotné hypotézy a očakávania


Vedci robili výskum na vzorke 57 detí. Rozdelili ich do dvoch skupín. Prvá skupina užívala denne jednu dávku probiotických kultúr Lab4 s vitamínom C. Dostávali ju v podobe žuvacej tablety, ktorá vzhľadom a chuťou pripomínala glukózový cukrík. Druhá skupina užívala denne takú istú jednu žuvaciu tabletu, avšak obsahovala len placebo. Celé pozorovanie trvalo pol roka.  Výskum britsko-slovenských vedcov tak dokazuje, ako sa dá detskému pacientovi pomôcť v prípadoch respiračných infekcií. O ich štúdiu sa už dnes zaujíma celý svet.

Výsledky:


• V prvej skupine detí sa znížil výskyt symptómov infekcií horných dýchacích ciest až o celých 33 %.
• Ak sa aj u niektorých detí objavili, mali omnoho kratšiu dĺžku trvania než u detí v skupine číslo dva, teda u detí, ktoré užívali len placebo.
• Predškolská dochádzka detí v prvej skupine sa zlepšila až o 30 %.
• Zaznamenané bolo taktiež významné zníženie liekov proti kašľu, ako aj znížená spotreba užívania antibiotík.
• Deti v druhej skupine (s placebom) užívali antibiotiká viac v porovnaní s prvou skupinou (antibiotiká užívalo 21,4 % detí, v prvej skupine len 14,3 %).
• Vďaka užívaniu preventívnej dávky probiotických kultúr s vitamínom C počas 6 mesiacov klesol počet návštev detí u detského lekára až o neuveriteľných 43 %.

ÚČINNÁ DENNÁ DÁVKA
Na dosiahnutie zdravotného účinku je potrebná jedna dávka obsahujúca až 12,5 miliardy Lab4 životaschopných buniek plus 50 mg vitamínu C denne.


Ako vznikla spolupráca?


Za všetkým stojí Dr. Iveta Garaiova, bývalá kolegyňa kolektívu Ústavu lekárskej chémie, biochémie a klinickej biochémie LF UK v Bratislave, ktorá žije viac ako 20 rokov vo Veľkej Británii.
„Práve Dr. Garaiova oslovila bývalých kolegov na spoluprácu pri realizácii tohto projektu,“ prezradila MUDr. Zuzana Nagyová, jedna z deviatich vedcov, ktorí sa spolupodieľali aj na štúdii dunajskostredských detí. Odvtedy ústav spolupracuje s Dr. Garaiovou a jej kolegami na viacerých vedeckých projektoch.


Čo je to skupina probiotík Lab4

Ide o mikroorganizmy, ktoré patria medzi baktérie mliečneho kvasenia a rod Bifidobacterium. Boli izolované z črevnej mikroflóry zdravých ľudí. Ich vlastnosti boli testované od rezistencie na žalúdočné a žlčové kyseliny až po ich masívnu schopnosť kultivácie in vitro a komercializáciu.
Probiotické konzorcium Lab4 vyvinul Dr. Nigel Plummer v spolupráci s vedeckým tímom spoločnosti Cultech. Prvýkrát ho využili v klinickej štúdii o výskyte hnačky v spolupráci s fakultnou nemocnicou v Cambridgei na prelome rokov 1999 – 2000.


Antibiotiká a probiotiká. Kedy ich používať?


Antibiotiká sa používajú pri liečbe zápalových ochorení spôsobených baktériami. Avšak okrem zlých baktérií nám v tele zabíjajú aj tie dobré – probiotické. Preto sa pri liečbe antibiotikami odporúča aj užívanie probiotík. Dokážeme ich dopĺňať stravou, dnes už aj výživovými doplnkami.

článok bol uverejnený v časopise RYTMUS ŽIVOTA RODINNÉ ZDRAVIE 3/2020

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 11:54