FotoHN
StoryEditor

Prečo sa pri cukrovke cítite taký unavený?

23.08.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Únava je jedným z najbežnejších symptómov spojených so zle kontrolovanou hladinou cukru v krvi.

Ak máte cukrovku 2. typu a cítite sa unavení, nie ste sami. Únava je príznak, ktorý sa často spája s týmto stavom. Existuje mnoho možných príčin, ktoré cukrovkárov oberajú o energiu. Patria tu rôzne komplikácie súvisiace s cukrovkou, ale aj anémia či dehydratácia.

Hyperglykémia

Najbežnejšou príčinou únavy je nekontrolovaná hladina glukózy v krvi. Pri cukrovke 2. typu má zlá kontrola hladiny cukru v krvi zvyčajne za následok hyperglykémiu, čiže vysokú hladinu cukru v krvi, čo môže okrem iných príznakov spôsobiť únavu.

Dehydratácia

Medzi ďalšie príznaky patrí napríklad aj deficit vody. Vysoká hladina cukru v krvi vedie k častému močeniu a pokiaľ priebežne nedopĺňate tekutiny, dochádza k dehydratácii. Čo tiež vedie k únave. Pravidelný pitný režim pomáha navyše predchádzať ochoreniu obličiek. Dehydratáciou sú ohrození hlavne starší ľudia, pretože strácajú pocit smädu.

Poškodenie orgánov


Únavu môžu spôsobovať aj komplikácie, ktoré súvisia s cukrovkou. Pokiaľ ide o dlhodobo nekontrolovaný diabetes 2. typu, môže dôjsť k poškodeniu obličiek, srdca, oka, pečene... A práve abnormality v týchto orgánoch môžu byť príčinou únavy.

Anémia


Za extrémnou únavou môže byť anémia – málokrvnosť, ktorá sa často vyskytuje u cukrovkárov. Najčastejšie býva z nedostatku železa, ale môže ísť aj o deficit kyseliny listovej, vitamínu B12 a B6.

Anémia vzniká aj pri rôznych chronických zápalových, infekčných aj nádorových ochoreniach, tiež anémia sekundárneho charakteru, ktorá sprevádza ochorenia iných orgánových systémov, napríklad pečene, obličiek, štítnej žľazy.

Problémy so štítnou žľazou

Výskyt ochorení štítnej žľazy u diabetika je asi dvojnásobne vyšší než u nediabetikov, percento tohto výskytu je pomerne vysoké. Až 10 – 15 % diabetikov má súčasne cukrovku a nejaké ochorenie štítnej žľazy (nediabetická populácia 6 %).
Hypotyreóza, čiže pomalá štítna žľaza spolu s cukrovkou môže byť ďalšou príčinou únavy. Hladinu hormónov štítnej žľazy môže skontrolovať lekár.

Vedľajší účinok niektorých liekov

Únava môže tiež súvisieť aj s užívaním niektorých liekov. Napríklad vedľajším účinkom takzvaných betablokátorov (používajú sa na kontrolu krvného tlaku) môže byť únava.

Psychické problémy


Psychologické faktory sa u cukrovkárov často podceňujú. Pocit vyčerpanosti, ťažkosti so spánkom či pocit nedostatočnej energie bývajú často sprievodným príznakom depresie, úzkostných porúch či iných problémov.

Nadváha a obezita

Vyšší kalorický príjem automaticky nevedie aj k vyššej hladine energie. Naopak. Človek priberá a čoraz viac si zvyká na režim zníženej telesnej aktivity, čo vedie k únave.

Odporúčanie odborníkov


Cukrovka je komplexné ochorenie, ktoré je spojené s početnými diagnózami vrátane obezity, vysokého cholesterolu, vysokého krvného tlaku a vysokého krvného cukru. Ľudia s diabetom, ktorí zanedbávajú svoje zdravie nielen z dôvodu únavy, ale aj iných príznakov, sa vystavujú väčšiemu riziku vzniku komplikácií.


Na zníženie extrémnej únavy je dôležité spolupracovať s lekármi, aby ste sa uistili, že správne zvládate ochorenie a všetky odporúčania, od liečby až po dodržiavanie zdravého životného štýlu.


Ľudia, ktorí sú aktívni, cvičia každý deň, zdravo jedia, pijú veľa vody a správne užívajú lieky, majú tendenciu cítiť sa dobre.


A naopak. Tým, ktorí sa nepohybujú, nadmerne jedia, prípadne je ich strava nepravidelná, zabudnú užívať svoje lieky, pribúdajú zdravotné komplikácie. A únava a bolesti hlavy sú najčastejšími komplikáciami pacientov, ktorí nie sú dobre liečení.


Samotná únava je však podľa lekárov veľmi nešpecifický príznak a prejavuje sa aj pri mnohých iných a často závažných ochoreniach. Rozhodne sa v prípade extrémnej únavy poraďte so svojím lekárom.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 12:06