Dreamstime
StoryEditor

Meningokoky útočia nenápadne, rýchlo a dramaticky

13.08.2020, 09:00
Autor:
(dia)(dia)
Zákerné invázne meningokokové ochorenia sú najnebezpečnejšie pre deti do piatich rokov veku, obzvlášť pre dojčatá. Môže sa však vyskytnúť tínedžerov a mladých dospelých.

 Meningitída, čiže zápal mozgových blán, patrí spolu so sepsou (otravou krvi) medzi invázne meningokokové ochorenia (IMO). „Nevyskytujú sa často, no zásadným spôsobom ohrozujú život. Neraz končia smrťou a to často už do 24 hodín od prvých príznakov, ktoré pripomínajú chrípku,“ povedal profesor Karol Králinský, z detskej kliniky v nemocnici v Banskej Bystrici.

Ochorenie sa lieči antibiotikami. Tie treba podľa profesora Králinského podať čo najskôr, ešte v záchranke alebo na pohotovosti. 

Približne každý piaty pacient, ktorý ochorenie prežije, utrpí závažné trvalé následky, jeden z desiatich chorých aj napriek vhodnej liečbe zomrie. Najviac ohrozené sú dojčatá, teda deti v prvom roku života.

Profesor Králinský vysvetľuje, že poznáme dvanásť seroskupín meningokokov, smrtiace ochorenie spôsobuje 5 z nich. „Dobrou správou je, že proti všetkým piatim už dnes máme ochranu – očkovaciu vakcínu. Je ich viac druhov, všetky sú dostupné na Slovensku,“ dodáva.

 

O ochorení rozhoduje kmeň baktérie a imunita človeka

Baktérie Neisseria meningitidis, teda meningokoky, spôsobujú závažné invázne ochorenia. Patrí medzi ne napríklad meningitída (zápal mozgových blán) alebo sepsa (otrava krvi). Tieto ochorenia končia často smrťou alebo trvalými následkami, medzi ktoré patria amputácie končatín, strata sluchu či poruchy poznávacích schopností. O tom, či človek, ktorý príde do kontaktu s meningokokomi ochorie, rozhoduje „vybavenie“ konkrétneho kmeňa meningokokov a stav imunitného systému človeka.

 Ako sa meningokoky šíria?

Baktéria sa prenáša z človeka na človeka  vzduchom - kvapôčkovou infekciou, kontaktom s človekom, ktorý je tzv. nosičom  meningokokov. Tie dočasne osídľujú horné dýchacie cesty ľudí, zvyčajne niekoľko mesiacov a potom spontánne vymiznú. Uvádza sa, že v bežnej európskej populácii sa vždy vyskytuje asi 10% nosičov meningokokov, pričom tieto baktérie u nich  zvyčajne nevyvolajú invázne ochorenia. Je to preto, že „nosičstvo“ spôsobuje u ľudí aktívnu tvorbu protilátok proti meningokokom. Tito nosiči však môžu nakaziť iné rizikové osoby, ktorí protilátky nemajú a vyvolať u nich závažné ochorenia. Často k takýmto prípadom dochádza v spoločných domácnostiach alebo v kolektívoch ľudí.

 Najviac ohrozené sú dojčatá a malé deti

Najvyšší výskyt inváznych meningokokových ochorení sa pozoruje u dojčiat, teda v prvom roku života, ďalej u malých deti vo veku do piatich rokov a riziko stúpa aj u adolescentov a mladých dospelých.

 

Prejavy ochrenia

  • Ochorenie sa najskôr  prejavuje príznakmi, ktoré pripomínajú chrípku, prebiehajú veľmi rýchlo. Inkubačná doba je len 3 – 4 dni, nastupuje bolesť hlavy, vracanie, kŕče, vysoké teploty až bezvedomie.

  • Meningokoky sa rýchlo šíria v krvnom riečisku a v organizme spôsobujú závažné poškodenia. Na tele sa objavujú tzv. petechie, červenofialové škvrny, ktoré po zatlačení sklom nezblednú a majú tendenciu zlievať sa do tzv. sufúzií, veľkých krvných podliatin. Objavenie sa petechií je jasným signálom, že môže ísť o invázne meningokokové ochorenie a je nevyhnutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc, pretože ide doslova o minúty.

  • Ďalšími príznakmi sú opuch tváre, strnulosť šije a postupne dochádza i k vnútornému krvácaniu. Kvôli ťažkej rozoznateľnosti inváznych meningokokových ochorení od bežných vírusových ochorení v prvých hodinách po vypuknutí sa pacienti s týmito ochoreniami dostávajú do rúk lekárov pomerne neskoro, takže lekárom ostáva len obmedzený čas na poskytnutie zdravotnej starostlivosti a záchranu pacientov.

 

Na Slovensku je vakcína dostupná od minulého roku. Nepatrí medzi povinné očkovania, pre očkovanie seba alebo svojho dieťaťa sa rozhoduje pacient či rodič sám. V susednom Česku vakcínu preplácajú zdravotné poisťovne. U nás stojí okolo 90 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 05:56