Dreamstime
StoryEditor

Kŕčové žily môžu spôsobiť vážne komplikácie, varuje lekár

20.08.2020, 09:24
Autor:
TASRTASR
Kŕčové žily nie sú iba kozmetický problém, ich neliečenie môže spôsobiť vážne komplikácie. Toto ochorenie postihuje ženy štyrikrát častejšie ako mužov.

 "Príčinou môžu byť hormonálne zmeny v tehotenstve, dlhodobé sedenie alebo naopak státie, obezita či dedičné faktory ako poruchy väziva alebo oslabené cievne steny," vysvetľuje Dalibor Panuška z ambulancie cievnej chirurgie v Nemocnici Zvolen.

Neliečené môžu byť príčinou bolesti aj invalidity

Kŕčové žily, teda varixy, sú častou diagnózou, ktorej sa v zvolenskej nemocnici venujú. Mali by byť správne sledované, liečené konzervatívne a prípadne v správny čas aj operované. Napriek tomu, celosvetovo až u 60 percent operovaných pacientov sa tento problém objaví znova.

Panuška tvrdí, že z týchto prípadov je len asi tri až šesť percent spôsobených nesprávnou liečbou. "Ostatné recidívy sú z toho dôvodu, že chronická žilová nedostatočnosť je stále nie celkom medicínsky pochopená a vysvetlená," tvrdí Panuška s tým, že nezriedka aj u mladých ľudí môžu byť neliečené varixy zdrojom dlhoročného utrpenia, chorobnosti až invalidity.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 01:24