HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

Vysoké teploty sú pre organizmus záťažou, piť treba priebežne

30.07.2020, 09:54
Autor:
TASRTASR
Počas vysokých teplôt netreba zabúdať na pitný režim. Pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. Upozornila na to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na organizmus, najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti.

Vhodné nápoje sú napríklad minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy. Obsahovať by mali čo najmenej cukru, do šiestich percent, ten totiž zvyšuje pocit smädu.

Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme.

Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. Pri pobyte na slnku treba myslieť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Zdravotnícki záchranári preto apelujú na verejnosť, aby počas horúcich dní dbala na prevenciu. Znamená to tiež zbytočne sa v obedňajších hodinách nevystavovať slnečným lúčom a dodržiavať dostatočný pitný režim.

POZOR! Na prehriate auta

"Zo stojaceho auta so zatvorenými oknami sa na slnku stáva skleník, v ktorom veľmi rýchlo stúpa teplota vzduchu," pripomenula Krčová. Ten sa môže počas jednej hodiny prehriať na 60 až 70 stupňov Celzia. Zdravotnícki záchranári prízvukovali, že takúto vysokú teplotu živý organizmus nemôže zniesť. Postupne so zohrievaním vzduchu sa zohrieva aj organizmus, a to do 40,5 až 41 stupňov. Smrť organizmu v niektorých prípadoch môže nastať už po 15 až 20 minútach strávených pri extrémne vysokej teplote vzduchu.

Ak už dôjde k zdravotným ťažkostiam v dôsledku prehriatia, treba pacienta preniesť do chladnejšieho prostredia a podávať mu tekutiny po malých dúškoch, ideálne čistú vodu. V prípade zhoršenia zdravotného stavu je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

V pondelok skolabovalo 56 ľudí, v stredu 68. Pred horúčavami sa treba chrániť

V pondelok (27. 7.) teploty presiahli 30 stupňov a na Slovensku skolabovalo 56 ľudí. Počas stredy (29. 7.) museli záchranári pomáhať 68 pacientom, ktorí mali zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav. Až 11 osôb potrebovalo pomoc v Žilinskom kraji, naopak najmenej v Banskobystrickom kraji, kde malo zdravotné problémy šesť pacientov.

Informuje o tom Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) na sociálnej sieti.

Záchranári preto pripomínajú ľuďom, aby dbali na prevenciu a medzi 11.00 a 15.00 h sa zdržiavali v interiéri. "Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Myslite na to a chráňte seba aj iných," vyzýva OS ZZS.

Pri pobyte vonku by ľudia mali nosiť ľahký odev a pokrývku hlavy. Človeka, ktorý má ťažkosti v dôsledku prehriatia, treba ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 00:10