Pokožka by si mala na slnečné lúče postupne zvykať, začínať krátkymi pobytmi na slnku a dať koži čas, aby sa prispôsobila. „U citlivej pokožky sa odporúča príprava betakaroténom v podobe potravinových doplnkov, ktorý pôsobí blahodarne svojím ochranným vplyvom proti UV lúčom v pokožke. Je u neho nutné držať sa presne odporúčaného množstva, aby nedošlo k predávkovaniu,“ uviedla lekárka Wohlová a dodala, že by sa mal betakarotén užívať aspoň tri týždne pred začiatkom leta alebo plánovanej dovolenky pri mori. „Ochranné pôsobenie betakaroténu však nemožno preceňovať. Sám o sebe nás neochráni,“ varovala Wohlová s tým, že jeho ochranné pôsobenie SPF možno ohodnotiť maximálne číslom 5. Proti UVB žiareniu nás teda v žiadnom prípade spoľahlivo neochráni, preto je treba používať kvalitné opaľovacie prípravky.Pixabay
StoryEditor

Ako chrániť pokožku v lete

07.07.2020, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Slnko je najlepší lekár s množstvom pozitívnych účinkov na organizmus. Pri nedostatočnej ochrane však môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy.

Medzi negatívne vplyvy slnečného žiarenia patrí spálená pokožka, vytváranie hlbokých vrások, vysušovanie a starnutie pleti, pigmentové škvrny, bohužiaľ, aj rakovina.

V skratkách SPF, UVA a UVB sa nevyznáme


Nájdeme ich na krémoch, ktoré majú chrániť pokožku pred slnečným žiarením. Mnoho ľudí nerozumie, čo tieto skratky znamenajú.
SPF – touto skratkou sa označuje faktor, ktorý chráni pred slnkom (sun protection faktor). Pomáha blokovať UVB lúče. Krémy s SPF 50+ patria medzi najsilnejšie faktory ochrany.

UV žiarenie sa vyskytuje v troch formách:


UVA – preniká hlboko do kože, prispieva k poškodeniu pokožky, najmä predčasnému starnutiu, prechádzajú takmer bez prekážky i vrstvami mrakov a smogu, môže preniknúť sklom aj oknami, je počas dňa prítomné v rovnakej intenzite


UVB – prináša energiu, ktorú pokožka potrebuje na tvorbu vitamínu D, ale zároveň je príčinou spálenia pokožky a priameho poškodenie DNA, nepreniká tak hlboko do kože, je zodpovedné za zhnednutie kože, intenzita sa počas dňa mení, najväčšia je na poludnie, môže spáliť a poškodiť pokožku, najmä v letnom období a vo vysokých nadmorských výškach

UVC – blokuje ho zemská atmosféra, takže sa na pokožku nedostane.


Ako sa nespáliť

(1)
Od 11. do 15. hodiny má slnko najsilnejšie žiarenie. V tom čase, ak sa dá, sa mu vyhýbajte. Vychádzajte von len v dopoludňajších a popoludňajších hodinách.
(2)
Na slnko privykajte pokožku postupne, dôležitá je pravidelnosť. Vyhnite sa nárazovému vystavovaniu slnečnému žiareniu.
(3)
Dávajte pozor, aby ste sa nespálili. Na získanie potrebnej dávky vitamínu D stačí 15 – 20 minút.
(4)
Sledujte čas strávený na slnku. Rovnica – čím dlhšie na slnku, tým viac vitamínu D – neplatí.
(5)
Nezabúdajte na opaľovacie krémy ako ochranu pred spálením. Mali by ste byť natretí už polhodinu predtým, ako vyjdete na slnko.
(6)
Pokožka potrebuje ošetriť aj po opaľovaní. Využite pleťové mlieka s obsahom panthenolu.


Vitamíny, ktoré ochránia

Vitamín A – betakarotén
Prispieva k udržaniu zdravej pokožky, ale aj k správnemu fungovaniu imunitného systému. Najbohatšími zdrojmi sú žltá, oranžová a zelená listová zelenina, napr. mrkva, tekvica, špenát, šalát, rajčiny a ovocie.

Vitamín E
Zmierňuje príznaky spálenia, urýchľuje regeneráciu slnkom poškodenej kože. Hydratuje a omladzuje pleť. Jeho najväčšími zdrojmi sú orechy, semienka, rastlinné oleje a obilné klíčky.

Vitamín C
Zlepšuje tvorbu a samoobnovu buniek, čím urýchľuje liečebný proces pokožky pri jej spálení. Je kľúčový pre tvorbu kolagénu, ktorý udržiava pleť pevnú, pružnú a zdravú. Jeho zdrojom sú citrusové plody, čierne ríbezle, paprika, jahody, paradajky, brokolica, zemiaky, kapusta.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 18:14