Budete sa čudovať, koľko toho ponúka malá dedinka na severnom Spiši. Začnime ale kúpeľmi. Vyšné Ružbachy využívajú zemito-uhličité pramene, ktoré patria medzi najúčinnejšie v Európe. Liečia obehové ústrojenstvo, vysoký krvný tlak a srdcovo-cievne ochorenia. Mimoriadne priaznivo pôsobí aj všadeprítomný pokoj, horský vzduch a lesy. Relax si užijete vo wellness, v bazéne alebo počas množstva procedúr, z ktorých spomenieme napríklad bahenné zábaly, cvičenie v bazéne, inhalácie, hippoterapiu či masáže. Okrem unikátnych prameňov ukrývajú Vyšné Ružbachy výnimočný travertínový kráter, kúpeľnú stavbu Biely Dom a samozrejme kúpeľný park. Jednoducho všetko, pre skvelú regeneráciu. Tipy na výlety v okolí: Jarabinský prielom, Hrad Stará Ľubovňa, Skanzen Stará Ľubovňa, Splav DunajcaKúpele Vyšné Ružbachy
StoryEditor

Liečivá sila dotyku. Aj pre diabetikov

09.06.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Dotyk má prirodzenú schopnosť liečiť, čo je úžasné, pretože tento druh liečby je dostupný všetkým. Vo forme správne a láskavo vykonanej masáže nielen uvoľňuje a dodáva silu unavenému telu, ale dodáva tiež teplo, pocit istoty a sebaúcty a pomáha zmierniť napätie spôsobené stresom.

Toho dnes človek zažíva často až nadmieru. Ale stačí málo a poškodeniu zdravia – duševného aj fyzického – sa dá predísť. Len treba rozumieť súvislostiam.

Stuhnutosť a napätie svalov, ktoré idú ruka v ruke so stresom, zapríčiňujú bolesť hlavy a nervozitu. To sa ďalej prejaví nielen v podobe citových, ale aj zdravotných problémov.

Najskôr sa začnú prejavovať nenápadne, napríklad ako nepokojný spánok, a následne nedostatok odpočinku. Ibaže tieto „maličkosti“ sú v skutočnosti spúšťačmi vážnych problémov. Naša duševná stránka ovládne aj fyzickú, začnú sa ozývať bolesti svalov a kĺbov a sme na začiatku dlhej tortúry, keď sa s tým budeme pasovať. Jedným z možných a dostupných riešení je masáž.

Prevencia aj terapia


Nielen to, čo jeme, koľko a ako sa hýbeme, ako oddychujeme, ale aj masáž, správne dýchanie a meditácia sú spôsobmi, ktorými sa dá predísť poškodeniu organizmu.


Druhov masáží je takmer nekonečno, čo je výborné, lebo sto ľudí, sto chutí. Starou dobrou klasikou, teda klasickou masážou, nikdy nič nepokazíte, samozrejme, pod podmienkou, že sa robí správne. Vtedy nielenže odstráni bolesť, ale navodí aj dobrú náladu, organizmus povzbudí a regeneruje unavené svaly.

Svoje špeciálne efekty majú aj ďalšie druhy masáží:

  • športová,
  • relaxačná,
  • reflexná,
  • shiatsu,
  • thajská a iné.

Každá je iná, no všetky majú jedno spoločné – dotyk. Masáž si vyberajte podľa jej účinku. Je rozdiel, či má byť zdravotný, alebo relaxačný. Hoci by sa mohlo zdať, že tieto slová sú podobné, účinky a následky terapie sú rôznorodé.

Dotyk pre diabetikov


Poďme si však povedať, ako masáž v rámci terapie ovplyvňuje diabetikov. Cukrovka je ochorenie, ktoré vyplýva z nedostatočnej a nesprávnej produkcie inzulínu alebo ak telo tento hormón nedokáže dostatočne využiť. Inzulín je dôležitá látka, ktorá je potrebná na premenu jedla, ktoré konzumujeme, na energiu.

Dnešná doba prináša veľa metód, ktoré pomáhajú zlepšovať zdravotný stav pacientov s cukrovkou. Jedna z nich je terapeutická/zdravotná masáž.

Chorému prináša mnoho efektov či už na úrovni duševného zdravia, ale aj na úrovni priebehu ochorenia a zmierňovania jeho následkov na organizmus.

  • Relaxácia


Masáž je vo svojej podstate uvoľňujúca. Diabetici, ktorí musia denne žiť s týmto ochorením, neraz prežívajú obmedzenia z neho vyplývajúce ako záťaž a stres. Preto pomôže masáž. Počas nej a po nej sa do tela uvoľňujú endorfíny. Tieto hormóny šťastia upokojujú nervový systém a do značnej miery pomáhajú odstraňovať z tela látky, ktoré sú zodpovedné za stres.

Takže po masáži je viac uvoľnenia a menej napätia.


U pacientov sa po správne urobenej terapeutickej/zdravotnej masáži výrazne znižuje stupeň úzkosti a rovnako sa znižuje svalové napätie. To následne pozitívne vplýva na srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

  • Zlepšenie krvného obehu


Cukrovka má veľmi nebezpečný vplyv na obehový systém ľudského organizmu. Pacienti s cukrovkou majú totiž zvýšenú hladinu cukru v krvi. To má za následok kôrnatenie ciev.

No a jedným z najčastejších účinkov masáže u diabetikov je výrazné zlepšenie krvného obehu. V dôsledku lepšej cirkulácie krvi sa zefektívni transport kyslíka do jednotlivých orgánov a častí tela. Inzulín sa vďaka tomu dokáže lepšie spracúvať.


Zvýšená hladina cukru v krvi u diabetikov spôsobuje taktiež zhustenie spojových tkanív.

Terapeutická masáž zvyšuje mobilitu v organizme človeka, ktorý týmto ochorením trpí. Taktiež zlepšuje elasticitu tkanív a svalov. Ak sa pravidelná masáž spojí s nenáročným cvičením, má to veľmi pozitívny efekt na zdravotný stav pacientov s cukrovkou.

  • Reflexná masáž


Ďalší spôsob, ktorým sa dá efektívne bojovať s vysokým obsahom cukru v krvi, je reflexná masáž. Na tele každého z nás existujú miesta, tzv. reflexné body, ktoré môžu správne vykonanou masážou pomáhať optimalizovať hladiny glykémie.

Tlakové body sú cez nervové zakončenia priamo prepojené s jednotlivými orgánmi tela.

Najúčinnejšie body, ktoré sa pri reflexnej masáži využívajú, sú na kolenách, medzi palcom a ukazovákom, na zápästí a na chodidlách.Vďaka odbornému a presnému stláčaniu týchto bodov sa diabetikom môže výrazne zlepšiť priebeh ochorenia.


Reflexná masáž sa odporúča pri najrôznejších ochoreniach a pomáha taktiež pri strese a vysokom krvnom tlaku.

Prepojenie klasickej masáže (kde vieme ovplyvniť endorfíny, ktoré upokoja nervový systém a odstránia z tela stres) a reflexnej masáže chodidiel, ktorej podstatou je vyvíjať mierny tlak na cielené body, predovšetkým na chodidlách, má tiež vplyv na zlepšenie funkcie obličiek, krvného obehu či redukciu vysokého krvného tlaku.

  • Istota a dôvera


Samozrejme, vôbec nie je jedno, komu dovolíte, aby sa vášho tela dotýkal. Fyzioterapeut by mal byť skúsený a zároveň by vám mal „pasovať“ ľudsky.

Lebo darmo bude odborne fundovaný, ak sa v jeho spoločnosti necítite dobre a jeho dotykom nedôverujete, efekt, ktorý by masáž mohla mať na zdravie a duševný stav, bude oslabený.

Raz darmo, uvoľniť sa a dovoliť hormónom šťastia rozliať sa po celom tele a ovplyvniť náladu, človek bez rozdielu na diagnózu dokáže iba v spoločnosti jemu príjemného človeka. Takže si dobre vyberte nielen druh masáže, ale aj človeka, ktorý vám ju bude poskytovať.

Kristína Kováčiková, fyzioterapeutka
Rehabilitačná klinika Medella

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 09:28