cukor, cukrovkaDreamstime
StoryEditor

Ako predchádzať diabetickej ketoacidóze

05.05.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Aj v súčasnosti predstavuje diabetická ketoacidóza závažnú akútnu komplikáciu diabetu. Vzniká v dôsledku absolútneho alebo relatívneho nedostatku inzulínu.

V riziku sú najmä pacienti s diabetom 1. typu, zriedkavejšie sa môže diagnostikovať aj u pacientov s diabetom 2. typu a geneticky podmieneným diabetom. Definuje sa ako súčasný výskyt hyperglykémie, ketózy a acidózy.

V rámci prevencie diabetickej ketoacidózy má význam opakovaná edukácia pacientov (rodičov detí) s DM1.

Obzvlášť upozorňujeme na špecifické situácie, ktoré môžu viesť k rozvoju tejto komplikácie, napr. akútne infekcie s horúčkou a gastroenteritídy. Počas klinickej praxe sme sa stretli s rôznymi ďalšími príčinami – opomenutie podania pravidelnej inzulínovej dávky, preexspirovaný inzulín, inzulín poškodený prehriatím v aute alebo na kúpalisku, inzulín zmrznutý počas lyžovačky, prasknutá náplň v inzulínovom pere, upchatá ihla inzulínového pera, upchatá, zalomená či povytiahnutá kanyla inzulínovej pumpy či väčšie vzduchové bubliny v hadičke inzulínovej pumpy.

Pravidelné monitorovanie glukózy

Základným predpokladom prevencie je pravidelné monitorovanie glukózy v domácom prostredí, minimálne 4 glykémie denne u pacientov s DM1, ideálna je možnosť využitia kontinuálneho glukózového monitorovania.

Pri každom vzostupe glykémie nad 15 mmol/l sa odporúča vyšetriť moč.

Prítomnosť glukózy a slabej pozitivity ketolátok v moči predstavuje riziko rozvoja diabetickej ketoacidózy, tento stav vyžaduje zvýšené množstvo tekutín, inzulínu, neodporúča sa hladovanie ani fyzická záťaž, aby nedochádzalo k ďalšiemu štiepeniu tukov s následným vzostupom ketolátok.

V prvom rade sa identifikuje príčina, ktorá mohla viesť k hyperglykémii, napr. prepichne sa kanyla pacientov s inzulínovou pumpou alebo sa vymení náplň či ihla v inzulínovom pere.


Hyperglykémiu korigujeme dopichovaním rýchleho humánneho inzulínu (Actrapid, Humulin R) alebo rýchleho analógu (Humalog, Novorapid, Apidra).

Jednorazová korekčná dávka je 10 % z celkovej dennej dávky inzulínu, a to každé 2 hodiny, pokiaľ glykémia nebude mať klesajúci trend.


Zároveň vyšetrujeme každú vzorku moču, vzostup pozitivity ketónov v moči (3+ a viac) alebo nástup vracania je jednoznačnou indikáciou k akútnej hospitalizácii. Takýto postup vyžaduje úzko kooperujúcu a adherentnú rodinu, pri akýchkoľvek pochybnostiach je bezpečnejšie odporučiť hospitalizáciu už pri slabej pozitivite ketónov s glykémiou nad 15 mmol/l.


Pozor na vracanie


Zvláštny dôraz kladieme na vracanie pacienta s DM1. Každé vracanie by malo automaticky viesť k podozreniu na nastupujúcu ketoacidózu a vyžaduje urgentné stanovenie glykémie a vyšetrenie moču na prítomnosť glukózy a ketolátok.

V prípade pozitivity glukózy a ketolátok v moči je indikovaný rýchly transport pacienta s DM1 na oddelenie zabezpečujúce komplexnú intenzívnu starostlivosť, najideálnejšie priamo na oddelenie intenzívnej medicíny.

Aj chudnutie je problém


Rovnako postupujeme, ak pacient s DM1 náhle schudol. Ak vieme, že hmotnosť bola 60 kg a aktuálne navážime 57 kg, pri súčasnej pozitivite glukózy a ketolátok v moči je riziko 5 % dehydratácie a ľahkej ketoacidózy, pričom aj závažnejšia ketoacidóza môže byť prítomná.

Vážnym príznakom je nadmerná spavosť


Alarmujúcim príznakom by mala byť nadmerná spavosť a slabosť pacienta s DM1, zvlášť ak zrýchlene dýcha alebo sú vdychy prehĺbené.

K rozvinutému klinickému obrazu diabetickej ketoacidózy patria: typický acetónový zápach, príznaky dehydratácie – suché sliznice, zrýchlený pulz a dýchanie, znížený turgor kože, nižší krvný tlak, slabosť, spavosť, porucha prekrvenia následkom nadmerného močenia a vracania pri akútnej dilatácii žalúdka v dôsledku hyperglykémie.


doc. MUDr. Miriam Čiljaková, PhD.
Detské oddelenie NEDÚ Ľubochňa
KDaD UNM a JLF UK Martin

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 03:36